Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на

...
Коментари Харесай

Бум на инвестициите във ВЕИ след облекченията за нови проекти от 1 януари

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин
Огромен интерес към построяването на нови огромни ВЕИ съоръжения от началото на годината, регистрират от " Електроенергийния систематичен оператор " (ЕСО). От началото на 2021 година са постъпили заявки от 22 вложителя за присъединение на нови ВЕИ-централи с конфигурирана мощ от общо 1971 MW, до момента в който за същия интервал на 2020 година заявките за присъединение към електропреносната мрежа са били за общо 479.8 MW от 14 вложителя

За съпоставяне работещите все още мощности за възобновима сила в страната, без Водноелектрическа централа, са към 2000 MW. Което значи, че в случай че всички тези вложения се осъществят потенциала на зелените централи ще се удвои.

Тази интензивност значително може да се изясни с облекченията за нови ВЕИ-та, заложени с едни от последните промени в Закона за енергетиката. Всички планове, въведени в употреба след 1 януари 2021 година, като се изключи дребните покривни съоръжения (които употребяват преференциални цени), към този момент. Това бе голяма стъпка напред за рентабилността на плановете на свободния пазар и привличането на повече вложители.
Голям интерес, шепа мнения
На фона на многото заявление от началото на 2021 година ЕСО е издал мнения за присъединение на 7 нови ВЕИ-централи с обща конфигурирана мощ 364 MW. Подписани са предварителни контракти и с 4 вложителя за директно присъединение към електропреносната мрежа на общо 190 MW нови ВЕИ-мощности, демонстрира още информация на компанията, направена за в. " Капитал ".

До момента (от 1.01.2021 година насам) в употреба са въведени 12 нови дребни ВЕИ-централи. Те са ситуирани в Плевен (4), Бургас (2), Видин (1), Русе (1), Сливен (1), Смолян (1), Стара Загора (1) и Ямбол (1). Всяка от новите фотоволтаични централи (покривни конструкции) е мощ от 0.03 MW, като се изключи един от плановете, благосъстоятелност на " Тракия МТ " ЕООД, за централа в община Малко Търново, област Бургас, който е директно причислен към електропреносната мрежа с конфигурирана мощ 3.24 MW, прецизират от ЕСО.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР