Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на

...
Коментари Харесай

Сърбия отваря възможност за ВЕИ търговете и солари за собствени нужди

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин
Докато България е още надалеч от концепцията да организира търгове за сила от ВЕИ, прилежаща Сърбия към този момент работи по явен проект за поощряване на зеления ток, а оттова и на вложенията като цяло.

Белград е на път да одобри пакет от законопроекти, свързани с инсталирането на слънчеви панели по покривите на къщи и компании, с цел да даде опция на жителите и бизнеса да създават електричество за лични потребности. Част от текстовете са свързани с развиването на свободния пазар, цените и механизмите за поддръжка. Важен миг са и търговете, които се организират от години в редица европейски страни.

Най-общо става въпрос за държавни надпревари за към този момент планувани мощности от ВЕИ, на които бизнесът се явява и предлага цена на силата. Този, който завоюва се ангажира да построи мощността и да създава на дадена цена, като възнамерява самичък разноските си. Подробности по това какво тъкмо плануват новите законопроекти ще бъдат разисквани от водещи специалисти на конференция, която ще се организира в Белград на 14 април.
Фотограф: Цветелина Белутова
Новата правна рамка дава опция за нови вложения и за прекосяване на Сърбия към зелена сила и зелена стопанска система, съобщи вицепремиерът на страната и министър на минното дело и енергетиката Зорана Михайлович. По думите й законите ще отворят вратата пред огромните вложители. " Те дават опция на жителите с изключение на консуматори, да станат и производители на сила, като конфигурират слънчеви панели в домовете си, само че също по този начин да заменят прозорците и вратите и по този начин да понижат сметките си за ток и топлота ", посочи тя.
Сърбия минава към зелена сила и зелена стопанска система Зорана Михайлович
Вицепремиер на Сърбия и министър на минното дело и енергетиката

" Необходимо е освен да се построят нови Водноелектрическа централа, огромни и междинни на първо място, само че също по този начин да се конфигурират повече вятърни и слънчеви електроцентрали и да се употребява повече биомаса в топлоцентралите ", сподели Михайлович.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР