Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на

...
Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на маркетинга, рекламата и PR-а, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

На българския пазар

guts&brainsDDB е организация на годината за 2018 година

Фотограф: Лилия Йотова Още по тематиката
ФАРА ден втори: Отвъд рамките на рекламата

Изкуството на договарянията и основаване на креативен решения с резултати бяха някои от тематиките на рекламния фестивал
8 юни 2018
ФАРА ден първи: 20% повече поръчки в конкуренцията

Вече са известни част от финалистите в рекламния конкурс
7 юни 2018
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (5 юни)

Комисия за защита на конкуренцията стартира задълбочена инспекция на покупката на Нова тв; Столичната община с нова разпоредба за външната реклама; Нови кадрови промени в БНТ; Самуил Петков е определен да се включи в медийната академия за млади експерти на фестивала Cannes Lions и други
5 юни 2018
На 19-ото издание на креативния рекламен фестивал ФАРА най-престижното отличие " Агенция на годината " беше извоювано от guts&brainsDDB. Това е петото огромно самопризнание на организацията от основаването на състезанието досега. Рeкламодател на годината стана " Теленор ", които работят с guts&brainsDDB в България и Унгария. Месец откакто организацията смени името си на guts&brainsDDB (преди това " DDB София " ), тя завоюва общо 30 награди, от които 7 златни, 5 сребърни и 18 бронзови. Компанията взе участие и с най-вече поръчки в състезанието - общо 53.

На второ място в най-големия рекламен конкурс в страната се класира организацията Noble Graphics, а третото зае All Channels Advertising на база оценените креативен решения през годината. След тях надлежно по брой точки се подреждат организациите Nitram и The Smarts. Тази година във фестивала се включиха 28 организации с общо322 поръчки

В класирането за " Рекламодател на годината " на второ място след " Теленор " с еднакъв брой точки се подреждат " Ростар ", които работят с организацията Nitram и " Загорка ", които също неотдавна започнаха взаимно партньорство с организацията за продуктите на марката.
Още по тематиката, както и целия лист с наградените може да видите тук> >

Проектът " Всеки е малко отпадък " завоюва Saatchi Circle FARA 2018

Паралелно с ФАРА 2018, се организира и седмото издание на Saatchi Circle. Участие взеха три тима, формирани от студенти без опит в рекламата, които за три дни трябваше да изготвят акция, по задание на " Еконт ". Ментори на трите тима бяха Александър Братимиров от Saatchi & Saatchi Sofia, Илия Яков от All Channels Communication и Йордан Жечев от организацията на годината за 2018 година, guts&brainsDDB.

Каузата която " Еконт " избра за тимовете беше: " Нека покажем на българите, че можем да живеем в едно богато, добре уредено общество от свободни хора. " Финалните планове бяха оценени от формалното жури на ФАРА 2018, като спечелили бяха тим Kottakoa с акцията " Всеки е малко отпадък ". Идеята на плана им е в специфична онлайн платформа всеки да може да мери, и понижи, своя % " боклукщина " или казано с други думи да размени неприятните си привички в обществото с положителни.

На второ място се класира планът на тим Brainrain " Избери 1, Промени 1 ". Целта на акцията е да се подтикват хората да трансформират единствено едно нещо, което ги нервира. Според тях стремежът към по-добро общество стартира с дребни стъпки. Третият план в състезанието беше на тим Lama Enigma, който предложи серия от видео клипове, които да покажат на младите, че " Щом баба може и ти можеш. " Така техните 4 баби щяха да станат водачи на мнение, които да бъдат образец, че всеки може да спортува и изхвърля разделно боклука си.

Започна кандидатстването за премиите на БАР

За пета поредна година Българската асоциация на рекламодателите (БАР) провежда състезанието BaAwards, който цели да отличи фирмите с най-хубави и новаторски маркетингови тактики през годината. Желаещите да се включат би трябвало да подадат своите онлайн поръчки в уеб страницата на състезанието не по-късно от 2 септември, като измежду изискванията за присъединяване е акциите да са осъществени в интервала 1 януари 2017 година и 15 май 2018 година Кандидатите ще се състезават в 10 категории - " Нов артикул ", " Нова услуга ", " Нова корпоративна марка, " Ребрандинг на артикул, " Ребрандинг на услуга ", " Корпоративен ребрандинг ", " Нововъдение в артикул и наново стартиране на пазара ", " Нововъдение в услуга и наново стартиране на пазара ", " Активиране на марка " и " Корпоративна обществена отговорност ". Таксата за присъединяване пък е 300 лева за поръчка.

Тази година за пръв път асоциацията вкарва и специфична студентска премия за показване на план на тематика: " Пускане на пазара на нов брандиран артикул или услуга в съществуваща категория ". В самодейността могат да аплайват студенти от цялата страна в специалности " Маркетинг ", " Комуникации " и " Реклама ", а присъединяване е гратис.

" Икономедиа " пусна нови нейтив пакети на пазара

Според данните на " IAB България " през 2017 година с близо 50% се усилват постъпленията в нейтив реклама на българския пазар. В унисон с наклонността за все по-голямо търсене на реклама през наличие в естествена среда, " Икономедиа " - издателят на " Капитал " и " Дневник ", пусна на пазара опция за закупуване на нейтив пакети. Рекламодателите могат да изберат сред авансово готови рекламни пакетни оферти на закрепена цена. Те включват основаване на рекламен материал, който може да бъде публикация или видео, позиционирането му в някои от каналите на медията и извършване на авансово заложени резултати от акцията. В пакетните оферти влизат " Капитал ", " Дневник ", " Бакхус ", " Кариери ", основаване на видеоистория, събития, показване на нов артикул, място и шеф. Сред опциите за нейтив реклама остава и закупуването на обособени детайли за основаването на самостоятелно предложение.
Повече за новите пакетни оферти може да видите тук> >

Екип от NEXT-DC ще се състезава в рекламния конкурс Ad Stars в Южна Корея

Моника Симеонова и Ана Мендес от българската рекламна организация NEXT-DC завоюваха второто издание на локалния конкурс на Ad Stars за млади гении, част от интернационалната рекламна конференция в Пусан, Южна Корея. Именно по време на пет дневното събитие там, те ще се състезават на огромния край против екипи от целия свят. Конкурсът дава опция на рекламисти на възраст под 30 години да развият план за 48 часа след изтъкване на заданието.

На локалния край Моника Симеонова, стратегически планьор в NEXT-DC, и Ана Мендес, графичен дизайнер от Португалия, която преди година става част от креативния екип на организацията, създадоха акция за разпространение на таекуондо учебно заведение за млади девойки. Те изхождат от концепцията, че бойният спорт постоянно се възприема като подобаващ единствено за момчета, а би могъл да вдъхне убеденост, самочувствие и сигурност на младите девойки. Заради това и името на учебното заведение е Sheeea school (игра на думи сред she (тя) на британски и звукът, който спортистите издават при спаринг), а главният акцент на акцията ще бъдат коланите за степен на притежаване на бойното изкуство, които участват и в логото.
Цялата презентация на акцията може да видите тук> >

Българска национална телевизия ще има ново лого

Българската национална телевизия (БНТ) започва конкурс за правене на нов графичен знак. От Българска национална телевизия разгласиха на уеб страницата си лист с условията за новото си лого, което ще бъде в основата на корпоративната еднаквост на малкия екран.

В състезанието може да се включи всеки, като няма ограничаване на броя участници, нито на броя оферти показани от един участник, а крайния период за кандидатстване е 5 юли 2018 година

През 2008 година, след възобновяване на схемата на лъчение на телевизионните канали, Българска национална телевизия промени образната си еднаквост за пръв път от съвсем 50 години.
Повече за изискванията може да видите тук> >

Фейсбук ще се бори с подправени вести и в България

На семинар в София на тематика " Фалшивите вести и медийната просветеност в днешната цифрова действителност " шефът " Партньорства с медии " на Фейсбук за Европа, Близкия изток и Африка Ник Рен показа ограниченията на компанията за ограничение на подправените вести. Той разяснява, че мрежата възнамерява до края на годината да вкара сходни стъпки и в Източна Европа, в това число България. Сред тях са щателна инспекция на наличието в обществената мрежа за ограничение и унищожаване на подправените вести, както и информиране на потребителите за подозрително наличие. Социалната платформа разполага и с машинален логаритъм, който ревизира дали в потока на вести има такива с нецензурно или съзнателно подвеждащо наличие, целящо повече кликове. Някои съмнителни вести или изявления минават и през втора инспекция, осъществявана от чиновници на Фейсбук. От предходната година компанията работи и с трети страни, които ревизират новините.
Повече за нововъведенията може да прочетете тук> >

Съвет за електронни медии освободи от състава си Мария Стоянова по нейна молба

Фотограф: Надежда Чипева
На съвещание предходната седмица Съветът за електронни медии (СЕМ) приключи пълномощията на Мария Стоянова като член на този орган. Решението беше признато с пет гласа " за ", включително и гласът на самата Стоянова. Вчера тя е подала молба до медийния регулатор да бъде освободена като негов член, защото законовият й шестгодишен мандат изтече на 1 юни. Сега на освободеното от нея място президентът Румен Радев би трябвало да уточни нов човек, чака се това да стане скоро.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

" Национална лотария " предоговаря връзките си с " Нова телевизия "

Дружествата " Национална
лотария " и " Нова броудкастинг груп " са почнали договаряния за смяна на договореностите посред им. Това удостовери пред " Дневник " изпълнителният шеф на " Национална лотария " Димитър Ганев.

" Имаме известни проблеми с " Нова телевизия ", само че връзките ни не престават на този стадий. Работим повече от 6 години и доста неща са свършени правилно от двете страни. Сега имаме проблеми, тъй като ние бихме желали да настъпят промени по отношение на новата обстановка, която се случва политически, и чакаме да забележим по какъв начин ще реагират нашите сътрудници на това наше предпочитание. Търсим форма, по която можем да продължим връзките си по малко по-различен метод ", сподели Ганев пред " Дневник ".
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

В Съвет за електронни медии надвива мнение, че рекламата на
хазарта би трябвало да се излъчва след 22 ч.

Най-правилният метод по тематиката за телевизионната реклама на
хазартни игри е тя да бъде лимитирана като размер и да се излъчва след 22:00 часа. Около тази позиция се сплотиха множеството членове на Съвета за електронни медии (СЕМ) на съвещанието си през предходната седмица, на което като точка от дневния ред е обсъждан план на мнение по импортирания от Обединените патриоти законопроект за промени в Закона за хазарта.

Становището на медийния регулатор обаче към момента не е дефинитивно готово. Предстои то да бъде публично направено в границите на идващите две седмици и да бъде импортирано в Народното събрание.

Медиен бизнес

Международни издатели се сплотяват против Фейсбук и Гугъл

Редица интернационалните издатели, измежду които New York Media, PopSugar и Rolling Stone сплотяват напъните си в опити да конкурират интернет гиганатите Гугъл и Фейсбук, написа The Wall Street Journal (WSJ). Те се причисляват към платформата за цифрова реклама на Vox Media, която им дава опция да доближават до над 122 млн. неповторими онлайн консуматори допълнително от 40 уеб страницата. Платформата Concert ще разделя приходите си с издателите, които са част от мрежата. " Никой индивидуален издател няма да може да се конкурира с Фейсбук и Гугъл, само че с Concert имаме вяра, че има късмет за партньорство сред нас, с което да можем ", сподели Райън Паули, действен вицепрезидент във Vox Media и общоприет управител на Concert, представен от WSJ. Малко откакто стана част от Concert обаче Condé Nast, притежател на изданията Vogue, New Yorker и Vanity Fair, излезе от платформата.

Това не е първият опит на издателите да се обединят в опитите си да се опълчват на Гугъл и Фейсбук. През 2016 година Gannett, McClatchy, Hearst Newspaper Group и Tribune Publishing сътвориха мрежата за продажба на реклама Nucleus Marketing Solutions, а година по-рано беше основана също и платформата Pangea.
Повече тук> >

Рекламен бизнес

Световното състезание по футбол ще усили разноските за реклама в международен мащаб с 2.4 милиарда $

Тазгодишното Световно състезание по футбол в Русия ще добави 2.4 милиарда $ към международния рекламен пазар, сочат данните на ново изследване на медийната организация Zenith. Това ще бъде чистата парична сума, добавена към пазара, вземайки поради и двата вида тактики: завишаване на разноските от рекламодателите, които целят да доближат до аудиторията на шампионата и понижените вложения на други рекламодателите, които желаят да избегнат този мощно конкурентен интервал.

Световното състезание основава доста скъпи благоприятни условия за фирмите, тъй като телевизионното отразяване на футболните срещи притегля голяма публика в целия свят – към 3.5 милиарда души в над 200 страни, през сезон, когато в северното полукълбо нормално телевизионната публика доближава най-ниските си годишни равнища. Очаква се през тази година Съединени американски щати да отчетат напредък на разноските за реклама в размер на 400 млн. $. Провалът на Съединени американски щати да се класира на финалите за пръв път от повече от три десетилетия евентуално ще понижи аудиторията, изключително имайки поради огромните часови разлики с Русия.

Вестници със съмнителни източници в новата акция на Columbia Journalism Review

На пръв взор рекламата на Columbia Journalism Review не демонстрира нищо изключително, просто хора, които нормално четат вестници. При втори взор обаче се вижда, че имената на вестниците са изменени с редица съмнителни източници като " Туитове от непознати, " На някой си блога ", " Facebook поста на татко ти "
Кампанията е основана от TBWA/Chiat/Day и ще се популяризира в страниците на изданията New York Times, Columbia Journalism Review и The Jobs Issue.

Spotify ще завоюва премията за медиен бранд на годината на фестивала в Кан

По-късно този месец се чака интернационалният рекламен фестивал Cannes Lions да награди Spotify с медиен бранд на годината. Приза до в този момент е бил връчван на персони като Марк Зукърбърг, някогашния изпълнителен шеф на Microsoft Стив Балмър и някогашния изпълнителен шеф на YouTube Салар Камангар.
На миналогодишния фестивал в Кан шведската компания съумя да събере шест награди, за акции като " Благодаря ти, 2016 беше много необичайно " и " Президента на плейлистите ". Основателят на Spotify Даниел Ек ще одобри премията от името на компанията и нейните 3000 чиновници. " Оценявам обстоятелството, че тази премия по принцип признава единствено един човек, само че аз не стигнах до тук без поддръжката на всички към мен ", споделя той представен от AdAge.

Свободни позиции:

" Икономедиа " търси цифров маркетинг специалист .

Matrix IT Global and Services Bulgaria търси нов Social Media Specialist .

TBI Bank разгласи вакантна позиция за графичен дизайнер.

*Информация за корпоративни вести, акции, идни събития и свободни позиции в региона на PR, маркетинг и реклама можете да изпращате на публицистичния ни e-mail: [email protected]

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР