Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на

...
Коментари Харесай

Природният газ поскъпва с нови 20% от 1 юни, на годишна база скокът е 122%

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин
От през днешния ден (1 юни) цената на природния газ е увеличена с 20% до 45.27 лева./мВтч без Данък добавена стойност, такси и данък спрямо предходния месец (37.71 лева./мВтч), заяви Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Това е самобитен връх както за месечна смяна в цената, по този начин и като безспорна стойност - последно цената на бе над 45 лева./мВтч през второто тримесечие на 2019 година (когато цената към момента се определяше на тримесечна база).

Причините за това са сложни - от нарасналите цени на борсовите пазари до къс ремонт по трасето на " Турски поток " в Турция. Заради последното се наложило " Булгаргаз " да организира договаряния с други снабдители на природен газ за закупуване на нужните количества по спот цени, което довело до леко нарастване на юнската цена. Точно с кои снабдители са водени диалози, както и за какви количества природен газ, не излиза наяве.
И още аргументи
На ценовия микс въздейства и удълженият период за въвеждането в употреба на газовата връзка с Гърция (IGB), поради което доставяните у нас количества азерски газ през точката " Кулата-Сидирокастро " са по-малки спрямо потенциала на интерконектора IGB. В началото на годината точно поради почналия импорт на азерски газ цената на горивото у нас бе " арестувана " като.

За вероятен ценови връх предизвести още преди няколко дни изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Николай Павлов, който на съвещание на КЕВР съобщи, че котировките на петролните артикули и цените на европейските газови пазари не престават да се покачват като за интервала 30.04.2021 година - 26.05.2021 година те са нарастнали с 22%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР