Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на

...
Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на маркетинга, рекламата и PR-а, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

На българския пазар

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики А1 България пуска нова платформа за интерактивна телевизия
Главният изпълнителен шеф на " А1 България " Александър Димитров

Фотограф: Надежда Чипева
Телекомуникационната компания А1 България пуска от 1 октомври нова платформа за интерактивна телевизия - A1 Xplore TV. Платформата ще бъде налична както за клиенти в оптичната, по този начин и за такива в кабелната мрежа, както и през мобилното приложение A1 Xplore TV Go и браузър версия.

Потребителите ще имат достъп до над 200 телевизионни канала, с алтернатива за връщане и гледане на към този момент излъчено наличие 7 дни обратно. През мобилното приложение каналите ще са над 80. За първи път в България ще бъдат пуснати пет 4К канала, като два от тях ще са преведени на български. Един от каналите ще е включен във всички пакети.

В идващите месеци в платформата ще бъде добавена алтернатива и за достъп до известните видеострийминг платформи, като проектът е те да бъдат пакетирани към услугата. Причината услугата да започва без тази алтернатива е процесът по сертификация, изясняват от компанията.

Именно в категорията " Видеотека " платформата ще предлага видео по поискване. Там ще попада и цялото наличие на HBO GО във FULL HD.

A1 има упоритостта да развива личен азбучник с филми от огромните студиа. Идеята е към 3-6 месеца след свалянето им от киноекраните, те да бъдат включвани в платформата, само че достъпът до обособените продукции ще се заплаща.

Съвет за електронни медии изиска оставката на генералния шеф на БНР
Генералният шеф на БНР Светослав Костов

Фотограф: Надежда Чипева
На изключителното си съвещанието в петък Съветът за електронни медии (СЕМ) изиска оставката на генералния шеф на БНР Светослав Костов. На него участваха четирима от членовете му: ръководителят София Владимирова, Розита Еленова, Ивелина Димитрова и Галина Георгиева. Решението беше взето единомислещо. Отсъстваше Бетина Жотева, която е в отпуска. Ако се съди по позицията й за рецесията в БНР на предходното съвещание, тя също щеше да поддържа сътрудниците си.

" Отговорност се поема по един-единствен метод – с оставка, и аз чакам генералният шеф на БНР да поеме своята отговорност по този метод. Това е и моят апел към него ", сподели ръководителят на Съвет за електронни медии София Владимирова.

Ако до края на идната седмица Светослав Костов не освободи самичък поста, медийните надзорници обявиха подготвеност да стартират процедура по предварително преустановяване на мандата му.

Повече по тематиката четете тук

Intelday Solutions пое PR обслужването на формата " Маскираният артист "

PR организация Intelday Solutions пое информационното обслужване на новия музикален формат на " Нова тв " – " Маскираният артист ". Екипът на организацията се грижи за поддържането на обществените канали, информационната тактика, връзките с медии и мениджмънта на събитията.

В музикалния риалити формат известни българи одобряват предизвикването да живеят скрити зад маски в продължение на три месеца.
" Взаимното доверие и мощната мотивация на екипа, зает с реализирането на акцията, са огромен плюс в партньорството ни с Intelday Solutions ", сподели PR управител на Nova Broadcasting Group Милена Младенова.

Intelday поддържа информационно редица продукции на Nova Broadcasting Group, измежду които: " Черешката на тортата ", " Кошмари в кухнята " и " Шеф под прикритие ", както и авторските уеб сериали " Следвай ме " и " Не по този начин, брат " на " 7 Talents ".

Започва майсторският клас на IAB Bulgaria

На 5 октомври стартира майсторският клас по цифров маркетинг на IAB Bulgaria. Той освен дава базови на практика познания и покрива всички аспекти на цифровия маркетинг, само че информацията идва от най-хубавите експерти от действителния бизнес на българския пазар. Курсът е предопределен за всеки, който желае да се занимава с онлайн акции, да знае по какъв начин да дефинира най-правилния метод и канал по отношение на задачите си и да разчете вярно резултатите.

Сред лекторите на есенното издание ще бъдат представители от: " BTV Медия Груп ", " Дневник ", Investor, " Нетинфо ", OLX, Dentsu Aegis Network, Digital Connection, Interactive Share, proof., xplora.bg, Crimtan, Netpeak, Advertise.bg, EasyAds, Httpool, ABC Design & Communication и други.

Пълната стратегия на курса можете да видите тук

Актьори и поети се оповестиха против жълто-кафява публицистика и уволнения на свободомислещи хора в медиите

Младите създатели от известния формат " Актьори против поети " са основали видеопърформанс, отдаден на все по-мрачната медийна среда в България. Клипът е реакция против продължаващите скандални уволнения на свободомислещи хора в медиите, вълната от жълто-кафява публицистика, която залива общественото пространство, и всеобщото безразличие на хората.

Видеото съставлява поетически прочит на едноименното парче на Христо Петров, прочут на мнозина като Ицо Хазарта. Текстът е песента му " Заради тебе ", включена в новия му албум " Неправилен рап ".

Видеопърформансът е послание към " тези, които заглушават свободните, тези, които трансформират думите в порно и всички, които нямат проблем с това ".

Сценарият е на поета Иван Ланджев, неотдавна отличен с премията " Орфеев венец ", а режисьор е Павел Веснаков. Освен Иван Ланджев, в клипа вземат участие актьорите Станислав Кертиков (един от създателите на " Актьори против поети " ), Надя Керанова и Неда Спасова, както и поетът Стефан Икога.


Дигитален бизнес

Гугъл ще ограничи Гугъл News и във Франция, с цел да не заплаща на медиите

Европейската инструкция за авторското право даде вяра на издатели на печатни медии, че ще бъдат обезщетени за онлайн разпространяването на тяхно наличие, защото от години насам губят доходи от отлив на реклами поради това, че трети страни употребяват изявленията им. В главния зложелател на издателите се трансформира услугата Гугъл News, посредством която софтуерният колос демонстрира авторско наличие, само че по силата на новоприетата европейска инструкция това трябваше да спре.

Вместо това обаче в този момент излиза наяве, че Гугъл избира да заобиколи тази смяна. Компанията разгласи, че няма да заплаща на френски издатели, с цел да демонстрира тяхното наличие, а вместо това ще промени метода, по който публикациите се демонстрират в търсачката. Новината провокира недоволството на Париж, защото Франция е първата страна, която трансферира директивата в националното си законодателство. Сега опасенията са, че Гугъл ще приложи същата тактичност и в други страни.

Преди известно време компанията напълно отстрани услугата Гугъл News в Испания след приемането на сходен закон.

Повече по тематиката четете тук

Фейсбук ще дава криптираните известия в WhatsApp на английската полиция

Фотограф: Dado Ruvic
Социалната мрежа Fасеbооk щe бъдe пpинyдeнa дa пpeдocтaвя дocтъп нa пoлициятa във Beлиĸoбpитaния дo ĸpиптиpaнитe, зaщитeни cъoбщeния нa пoтpeбитeлитe нa чaт ycлyгaтa WhаtѕАрр. Инфopмaциятa стана известна oт публикация нa Вlооmbеrg, в ĸoято се цитиpa пoвepитeлeн изтoчниĸ, ĸaтo зaдължeниeтo нa ĸoмпaниятa e чacт oт дoгoвop нa бaзиpaнитe в CAЩ тexнoлoгични ĸoмпaнии c бpитaнcĸoтo пpaвитeлcтвo зa oĸaзвaнe нa cътpyдничecтвo пpи paзcлeдвaнe нa тeжĸи пpecтъплeния, ĸaтo тepopизъм, yбийcтвa и пeдoфилия.

Cъглacнo дoгoвopa, ĸoйтo тpябвa дa бъдe финaлизиpaн пpeз oĸтoмвpи, CAЩ и Beлиĸoбpитaния, нямa дa paзcлeдвaт взaимнo гpaждaнитe нa дpyгaтa cтpaнa, ĸaтo бpитaнcĸитe фиpми cъщo ce зaдължaвaт дa ocигypявaт инфopмaция нa пpaвитeлcтвoтo в CAЩ, нo въпpocнaтa инфopмaция нямa дa мoжe дa бъдe изпoлзвaнa ĸaтo дoĸaзaтeлcтвo в cъдa зa cмъpтни пpиcъди, осведоми Вlооmbеrg.

Повече по тематиката четете тук

Гугъл завоюва основно дело по отношение на правото " да бъдеш пропуснат "

Фотограф: Dado Ruvic
Съдът на Европейския съюз отсъди, че правото един субект " да бъде пропуснат " от търсачката Гугъл не може да бъде приложено на световно равнище. Според решението компанията би трябвало да отстранява връзки към злепоставящи резултати от търсенето за избрани човеци или компании единствено в Европа, само че не и в други страни, откакто получи искане за това.

Делото се водеше сред Гугъл и френската комисия за отбрана на персоналните данни. През 2015 година регулаторът разпореди на компанията да отстрани резултати от търсенето за страници, които съдържат информация, уронваща престижа и положителното име на даден човек.

През 2016 година търсачката пусна функционалност, която предотвратява проявлението на резултатите за европейски консуматори, само че информацията бе забележима от други страни. Впоследствие Гугъл стачкува против глоба от 100 хиляди евро, наложена от френския регулатор.

Повече по тематиката четете тук

Медиен бизнес

Vox Media закупи New York Magazine

След повече от 50 години независим живот на пазара на печатни медии в Съединените щати именитото издание New York Magazine към този момент има нов притежател.

Дигиталната медийна компания Vox Media се съгласи да купи 100% от списанието, което години наред се занимава с живота, културата, политиката и стила като цяло с необикновен акцент върху Ню Йорк. Към момента нито една от двете фирмите не разкриват цената на договорката.

Докато консолидациите в медийната промишленост нормално значат понижаване на разноските за сметка на качествената публицистика, Vox и New York Magazine обявиха, че комбинацията им е нещо друго. Те сплотяват доста сполучливо печатно издание, уеб страници, подкаст наличие и няколко телевизионни излъчвания. Според изпълнителен шеф на New York Media Памела Васерщайн тази договорка е блестяща опция за марката New York Magazine.

Основан от Милтън Глейзър и Клей Фелкер през 1968 година като съперник на " Ню Йоркър ", New York Magazine беше по-смел и не толкоз вежлив и се утвърди като люлка на новата публицистика. С течение на времето тя придобива по-национален мащаб, публикувайки доста забележителни публикации за американската просвета от писатели като Том Улф, Джими Бреслин, Нора Ефрон и други

Vox Media, Inc. е американска компания за цифрови медии. Основана е през юли 2005 година като SportsBlogs Inc. от Джером Армстронг, Тайлър Блезински и Маркос Мулицас, а през 2011 година е преобразувана на Vox Media. Притежава шест марки - The Verge, Vox, SB Nation, Eater, Polygon и Curbed - както и преди, Racked и Recode. Бизнес направленията на компанията включват издателската платформа Chorus, Concert, Vox Creative, Vox Entertainment и Vox Media Podcast Network.

Още по тематиката четете тук

Европейският медиен алианс ще подтиква неограниченото видеосъдържание през всички платформи

Главните изпълнителни шефове на водещите европейски телевизионните оператори, членове на Европейския медиен алианс (EMA), се споразумяха за съдействие, с което да посрещнат провокациите пред промишлеността и да подобрят рекламните благоприятни условия в интерес на рекламодателите и малките екрани.

На среща в Гърция те се концентрира върху общите провокации, с които се сблъскват телевизионните оператори поради неналичието на единна рамка, която забавя разпространяването на безкрайно видеосъдържание през всички платформи на пазарите в Европа и пречи на рекламодателите да се възползват пълноценно от капацитета на премиум инвентара в Европа.

Още по тематиката четете тук

Рекламен бизнес

Първа бранд акция на LEGO след 30 години тишина

Датската компания за играчки LEGO стартира първата си бранд акция след повече от 30 години тишина в тази сфера. Тя носи името Rebuild the World ( " Възстанови света " ) и е разработвана в продължение на година и половина от френската организация BETC. Марката се нарежда като " световна мощ, която може да въодушевява за творчество ".

Видеото е снимано в чилийския град Валпарайсо, където особено са пребоядисани част от постройките, с цел да съответстват с цветовете на частичките констуктор, с които компанията е известна. Интересното за тях пък е, че се появяват чак в последните секунди – през останалото време същински лица влизат в функциите на служители на реда, пожарникари, фризьори и цивилни жители. Тяхното облекло също подхожда на това от вселената на LEGO и могат да се огъват като фигурки.
Главните герои са двама – ловецът и заекът, които се впускат в гонитба из градските улици. Това обаче провокира разстройване измежду потребителите, защото някои от тях свързват сходни сюжети с насилието над животни.

Отделни елементи от клипа, който можете да видите по-долу, ще се появят и офлайн, на статични и анимирани билбордове във Англия и Америка.


* Информация за корпоративни вести, акции, идни събития и свободни позиции в региона на PR, маркетинг и реклама можете да изпращате на публицистичния ни e-mail: [email protected]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР