Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на

...
Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на маркетинга, рекламата и PR-а, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

На българския пазар

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Законът на Пеевски за медиите гладко мина през медийната комисия

С цялостно единогласие парламентарната комисия по просвета и медии утвърди на второ четене плана за промени в Закона за наложителното складиране на печатни и други творби, импортиран от депутатите от Движение за права и свободи Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева. Проектът, станал прочут като " медийния закон на Пеевски ", беше гласуван извънредно бързо и гладко - без спомагателни разисквания и въпроси всички текстове бяха гласувани " накуп " и подкрепени от всички 10 присъстващи депутати.
Като вносител и член на медийната комисия депутатката Велислава Кръстева изрази вяра, че законопроектът ще влезе тази седмица за гласоподаване в пленарната зала.
Повече за закона може да прочетете тук> >

Един безценен клип не може да се изплати от гледания в YouTube

Фотограф: Надежда Чипева Още по тематиката
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (23 октомври)

Печалбата на " БТВ медиа груп " набъбна с 85% през третото тримесечие; Saatchi&Saatchi със сребърна премия от фестивала Golden Drum и трето място за екипа от BBDO Group в Young Drummers; Анна Цолова напуснала " Нова телевизия ", откакто схванала, че няма да има предаване; 5 маркетинг трендове в Instagram през 2019 година и други
23 окт 2018
Печалбата на " БТВ медиа груп " набъбна с 85% през третото тримесечие

Дружеството регистрира и растеж в приходите за интервала, както и за деветмесечието
21 окт 2018
По думите на съоснователите на музикалната компания Facing the Sun Петър Денев и Пламен Кътев, с цел да се изплати една общоприета музикална продукция през гледания в YouTube, би трябвало да направи повече от 200 - 250 млн. гледания в платформата. По думите им преди три години приходът на 1 млн. гледания в България е бил към 800 $. В Германия към 8 пъти повече, а в Америка - 23 пъти повече.

Онлайн каналите, които употребяват опцията за монетизация на наличие, получават доста по-малко доходи за 1000 гледания в сравнение с преди. От Spotify приходите от 1000 слушания са доста по-високи, в сравнение с от Youtube.

Всичко това се дължи на вложенията в реклама, които по думите им са малко и надлежно няма по какъв начин парите, разпределени сред основателите на наличие в платформите, да са доста.
Цялото изявление по тематиката може да прочетете тук> >

Приходите на " Нова броудкастинг груп " са нарастнали с 10% през третото тримесечие

Шведската Modern Times Group (MTG), притежател на " Нова броудкастинг груп ", разгласява формалния си финансов доклад за интервала, съгласно който оборотът на българското сдружение е 232 млн. шведски крони (43.6 млн. лева.).

Според MTG делът на аудиторията е отчел слаб спад, само че пък телевизионният рекламен пазар пораства. Оперативната облага на " Нова броудкастинг груп " за интервала се е нараснала до 49 млн. шведски крони (9.2 млн. лева.) при марж от 21.1%.

През февруари беше подписано съглашението за продажба на " Нова броудкастинг груп " за 185 млн. евро на чешката PPF. Впоследствие Комисия за защита на конкуренцията спря договорката с довода, че медията има прекомерно огромен пазарен дял.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Само един удар на рекламния барабан

Приключи 25-ото издание на интернационалния рекламен конкурс Golden Drum в Словения, а равносметката от българското присъединяване в него е тъкмо една премия. Агенцията Saatchi&Saatchi, част от групата на Publicis One, завоюва сребро за акцията " Под игото на шльокавица " в категорията Social Good и това е единственото отличие измежду общо 28 подадени поръчки от 6 разнообразни български организации.

Големите спечелили в Golden Drum 2018 година са McCann Worldgroup за най-успешна информационна група, McCann Букурещ за най-успешна организация, а полската 180hartbeats + JvM беше отличена за най-успешна самостоятелна организация.
Повече за състезанието и диалог с изпълнителния шеф на Golden Drum може да прочетете тук> >

Interpartners завоюва информационното обслужване на " Монбат "

Агенцията Interpartners Communications поема креативното и медийното обслужване на производителя на автомобилни батерии " Монбат ". Партньорството ще се развие в границите на идната продуктова акция на компанията, като за задачата организацията основава нова креативна платформа за марката.
Сред клиентите на Interpartners са още " Неделя ", Intersport, Американският университет в България и Saint-Gobain Glass, както и завоюва креативното обслужване на просветителната акция на Националната организация за приходите " Влез в час с налозите " за трета поредна година.

Обучения:

Курс за акаунт и бранд мениджъри

Платформата Praktika на рекламната организация The Smarts провежда образование за акаунт и бранд мениджъри, с фокус върху проблематичните зони в връзките сред рекламодател и организация и разпоредбите, по които те би трябвало да се построяват.

Лекторите в курса са Дора Стрезова, която стартира кариерата си в " Данон България " през 2000 година и приключва на позицията изпълнителен шеф на компанията за България и Гърция, както и Василиса Иванова, която дълги години е работила в организацията New Moment New Ideas, след което оглавява отдела " Маркетинг връзки " в bTV Media Group.

Курсът ще покрие общо 4 модула, като стартира на 17 ноември и завършва на 8 декември, а цената му е 450 лева без Данък добавена стойност. Желаещите да се включат би трябвало да изпратят питане на [email protected], като измежду наложителните условия е участниците да имат най-малко две години опит като акаунт или бранд мениджъри.
Повече за образованието може да видите тук> >

Дигитален бизнес

Amazon с рекордна облага

Фотограф: Kim Kyung Hoon
През третото тримесечие облагата на американския софтуерен колос е повишена до 2.9 милиарда $ при 256 млн. година по-рано. Приходите на Amazon са нарастнали с 29% на годишна база и са достигнали 56.6 милиарда $.

Огромният растеж на облагата се дължи основно на облачните услуги, рекламата и комерсиалните услуги за трети лица. Приходите от реклама за интервала стигат 2.5 милиарда $, с което компанията заема третото място измежду най-големите рекламните колоси, след Фейсбук и Гугъл.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Гугъл не покри упованията и акциите изгубиха 7%

Общите доходи на Alphabet, компанията - майка на Гугъл, се подвигат с 21% до 33.74 милиарда $ за третото тримесечие, като 86% от тях идват от реклами. Този сегмент обаче също бележи спад в темпото, като растежът му е 20% по отношение на 24% през второто тримесечие.

Нетната облага на групата е 9.2 милиарда $. Маржът на облагата се свива от 28% преди година до 25% през сегашния интервал.

По-ниски цени на рекламите поради опити на управлението да смекчат страховете от регулация, приемането на GDPR в Европейския съюз и по-остра конкуренция с Amazon също може да са изиграли роля съгласно анализатори.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Данъчни облекчения изстреляха облагата на Twitter

Въпреки спада на месечните консуматори Twitter регистрира облага през третото тримесечие от 789 млн. $ при загуба от 21 млн. година по-рано. Драстичният растеж се дължи на данъчни облекчения в размер на 683 млн. $.
Twitter попадна под напън да почисти платформата си от съмнителни сметки, макар че разчита на растежа на потребителите, с цел да подтиква рекламния бизнес.

Така броят на месечно дейните консуматори е намалял до 326 млн. през третото тримесечие, което е с 9 млн. по-малко спрямо второто тримесечие. Приходите на платформата пък са нарастнали с 29% на годишна база до 758 млн. $.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Фейсбук стартира обществено да демонстрира кой какви и какъв брой реклами купува

Фейсбук показа платформата Ad Archive Report, която дава информация какъв брой харчат рекламодателите за реклами в обществената мрежа, които съответно предизвикват гласуването, загатват политическа конкуренция или тематики от национална значителност. Данните ще се обновяват всяка седмица, написа " Дневник ".

Ще бъдат обхващани реклами и на публични предизборни щабове, както и платени изявления с политически аспект на производители на бутиково облекло, водещи на телевизионни излъчвания и световни компании.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Медиен бизнес

Чех ще купи 49% от френския вестник Le Monde

Kомпанията на чешкия вложител Даниел Кшетински Czech Media Invest (CMI) ще купи 49% от основния акционер във френския вестник Le Monde, написа " Дневник ". Става въпрос за дял от компанията Le Nouveau Monde, само че представител на Кшетински е отказал да спомене детайлности.

През юли Czech Media Invest закупи радиостанции в Източна Европа от друга френска група, Lagardere, и договаря с нея за част от списанията ѝ, в това число списание Elle.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Рекламен бизнес

Спряха реклами на Ford, Fiat и Nissan поради тласкане към рисково шофиране

Органът по саморегулация на рекламата Advertising Standards Authority (ASA) във Англия забрани два реклами на Ford Mustang след сигнали на фенове, че демонстрират фрагменти на " гневно " шофиране, пишат от BBC. Клиповете са качени в YouTube канала на автомобилния производител и се излъчват по кината.

Телевизионен рекламен клип на Nissan Micra също беше неразрешен, защото показва шофиране с висока скорост. Клипът показва по какъв начин автомобилът стопира внезапно, откакто водачът вижда, че пресича пешеходец. Високата скорост е и главното обръщение в реклама на четири модела на Fiat, пусната в YouTube, която ASA също забрани.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Първите 5 дни след хероина

Американската организация за битка с тютюнопушенето Truth застана и зад идеята за битка с хероиновата взаимозависимост. В откровена и същинска акция организацията показа в действително време лекуването на 26-годишно подвластно момиче. На екраните на 3 видеобилборда в Ню Йорк минувачите можеха да проследят другите положения, през които тя минава в първите 5 дни без хероин. Кампанията е подкрепена от Американската организация за битка с опиатите, Рекламния съвет и е проведена в партньорство с организацията 72andSunny.



Starbucks отвори заведение за глухонеми
[[img:3335698]]
Кафе веригата Starbucks отвори във Вашингтон първото заведение за глухонеми, позиционирано наоколо до университета Gallaudet University за хора с проблеми със слуха. В новото заведение работят чиновници, които напълно владеят езика на глухонемите. Това е второто сходно заведение на Starbucks. Първото беше намерено в Куала Лумпур през 2016 година, където работят 9 глухонеми чиновници.

Свободни позиции:

" бТВ медиа груп " разгласи вакантна позиция за Digital sales executive.

*Информация за корпоративни вести, акции, идни събития и свободни позиции в региона на PR, маркетинг и реклама можете да изпращате на публицистичния ни e-mail: [email protected]

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР