Ако искате да купите балон, пълен с хелий, за празненство,

...
Ако искате да купите балон, пълен с хелий, за празненство,
Коментари Харесай

Недостиг на хелий прати цените към небесата

Ако желаете да купите балон, цялостен с хелий, за тържество, най-вероятно ще би трябвало да платите малко повече за удоволствието, споделя BBC. " Цените просто се повишават и повишават ", споделя Стив Дърнфорд, шеф на фамилната компания Balloons of London.

Магазинът, който продава балони, е жертва на международен дефицит на хелий, поради който цените на газа порастват. По думите на Дърнфорд, единствено през 2019 година цените са се покачили три пъти - и всякога с сред 8 и 10 %.

Освен за празненства, хелият е извънредно значим в медицината, електрониката и подводното гмуркане. Например, той се употребява в Ядрено-магнитния резонанс.Няма една международна цена за хелий на едро, защото той не се търгува на международните пазари.

Фил Корнблът, създател на Kornbluth Helium Consulting, също удостоверява, че цената " се увеличи извънредно доста за малко време ".

" Няма магическо число. Цената на хелия варира доста по света и зависи къде тъкмо се намирате във веригата за доставки ", показва той. " Но можем да кажем, че цените се покачиха с сред 50% и 100% ", споделя Корнблът.По думите му, последният катализатор за ралито е търг на американското държавно управление за недопечен хелий през август на предходната година. Националният запас на Съединени американски щати е един от най-големите снабдители, като всяка година прави търгове, на които продава на частната промишленост. Това обаче бе последният подобен чак до 2021 година

На аукциона междинната цена се повиши с цели 135 % на годишна база, защото индустриалните консуматори желаеха да обезпечат наличност за идващите години.

Един търг може да има такова въздействие върху цените, защото доставчиците са малко. Хелият е второстепенен артикул при добива на природен газ. Отделянето му от него и съхраняването му са скъпи, сложни и времеемки задания.

Сегашният дефицит ще се облекчи от идната година, когато се чакат доставки от Алжир и Катар, както и от Русия през 2021 година /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР