Ако искате да бъдете спасени, емигрирайте. Това е съветът на

...
Ако искате да бъдете спасени, емигрирайте. Това е съветът на
Коментари Харесай

Д-р Тодор Мангъров: Чакащите за трансплантация да емигрират, ако искат да бъдат спасени

Ако желаете да бъдете избавени, емигрирайте. Това е съветът на доктор Тодор Мангъров от „ Асоциация пулмонална хипертония " към българите, които се нуждаят от трансплантация на бял дроб.
Чакащи за трансплантация у нас бяха разочаровани от новината, че България даде орган по линията на Евротрансплант на клиника във Виена. Сред тях е 27-годишната Илияна Христова от Варна, която незабавно се нуждае от нов бял дроб.
Д-р Михаил Христов, шеф на Агенцията по трансплантации, в едно изявление сподели, че при първата донорска обстановка ще пристигна екип от чужбина за 2 часа. Обаче това не се случи. Настоявам за правото си на живот, разяснява младата жена. Д-р Христов не дава отговор на позвъняванията ни. Обади се една жена от организацията, която не дава никаква вяра. Само ни пожела триумф, само че триумфът ни зависи от тях ", сподели майката на Илияна - Галина Христова.
Двете дами се надяват, че даряването на органи за Евротрансплант усилва възможностите незабавните случаи у нас да бъдат трансплантирани във Виена. Илияна обмисля и емиграция, с цел да получи късмет за живот.
Евротланспант е обединяване единствено на осем страни, които се намират в Централна Европа. Държавите в Западна Европа имат извънредно добре развита база. Зада бъдем пълонправни членове, би трябвало да осъществим високи критерии, а ние нямаме национална стратегия, с която да развива донорството, разяснява доктор Мангъров. Той подсети, че у нас няма и добре готови експерти, които да могат да извършат интервенция по трансплантиране на бял дроб. Неговата прогноза е, че идващите две години няма да има късмет за българите, нуждаещи се от такава тарнсплантация, с изключение на емиграцията. В момента у нас за нов бял дроб чакат 15 души.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР