Ако искаш да няма епидемия, готви се за нея и

...
Ако искаш да няма епидемия, готви се за нея и
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Ако искаш да няма епидемия, готви се за нея


Ако искаш да няма зараза, готви се за нея и вземи ограничения, с цел да я унищожаваш още в самото начало. Това сподели в предаването „ Добър ден, България “ на Радио „ Фокус “ проф. доктор Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания и зам.-началник на Националния действен щаб за битка с ковид. Най-малко седмица е нужна, с цел да можем да твърдим, че имаме затихваща наклонност на епидемията. След няколко дни ще можем да кажем по-точно дали епидемията си отива, само че при условия, че продължаваме да съблюдаваме главните защитни ограничения, уточни Кантарджиев.

Ако продължаваме с наклонността да се отхвърляме краткотрайно от някои привички, да се прегръщаме, целуваме и ръкостискаме, в случай че съблюдаваме отдалеченост и в случай че природата е с нас, и Господ помогне, може би ще обърнем цифрата и броя на случаите ще стартира да понижава. Нашата цел, както и на множеството рационални българи е да сведем до най-малко случаите. Ако те през лятото изчезнат, това ще бъде още по-добре, означи Кантарджиев.

Ако есента зародят вносни случаи, би трябвало да създадем по този начин, както направихме през март, когато доста българи се върнаха от Западна Европа и поставихме над 120 хиляди души под карантина, добави проф. Кантарджиев.

Дори епидемията от Ковид 19 да затихне и да няма нови регистрирани случаи, близкият контакт не е целесъобразен, добави той.

По мотив отварянето на детските градини, проф. Кантарджиев уточни, че е хубаво, в случай че баби и дядовци са гледали детето до момента, да продължат още няколко седмици да го вършат. Той добави, че все още има значително понижаване на други инфекции, които се придвижват по въздушно-капков път.

Това се дължи на два обстоятелството. Първо на изолацията и второ на по-малкото търсене на здравна помощ за незначителни инфекции на дихателните система. Имаме внезапно понижаване и на случаите на варицела, с помощта на ограниченията на изолираност. Тези неща са обществени, публикуваме ги на уеб страницата на НЦЗПБ и един просветен човек може да ги види, уточни проф. Кантарджиев.

Той напомни, че методът на заразяване при новия ковид, както и при другите въздушно-капкови инфекции, е посредством секретите на горните дихателни пътища.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР