Ако искаме промяна, трябва да спрем да вярваме, че ще

...
Ако искаме промяна, трябва да спрем да вярваме, че ще
Коментари Харесай

Ива Митева: Идеята за референдум за президентска република е естествено продължение на всичко, което прави ИТН

Ако желаеме смяна, би трябвало да спрем да имаме вяра, че ще стане без смяна на политическата система.

Сега има рецесия на политическия хайлайф, на политическата система и на доверието. Идеята за референдум за президентска република е естествено продължение на всичко, което прави Има Такъв Народ.
Това сподели пред БТВ юридическият специалист и народен представител в последните 3 Народното събрание – Ива Митева от „ ИТН “.

Митева даде образец с Полша, която е полупрезидентска република.
„ Полската конституция е правена 8 годни, а българската – едвам една година. Всички хубави неща от полската конституция са били обсъждани тогава и от нашите народни представители, и сме могли и ние да ги включим в нашата “.

Тя напомни и думите на Атанас Буров отпреди 80 години, че в България през 10 години животът внезапно се обърква и настъпват рецесии.
„ Ето даже в последните 30 години имаме 3 огромни рецесии – през 2001, 2011, 2021г. “
Кризите, които са в този момент – и енергийна, и геополитическа, няма по какъв начин да се решат, без да се реши политическата рецесия, бе безапелационна Ива Митева.
„ Искаме един огромен сериозен и открит спор. Да стартираме диалозите за формата на държавно ръководство “.

Председателят на 45-ото Народно събрание уточни още, че Слави Трифонов приказва за президентска република като родово разбиране, само че по-конкретно има поради полупрезидентска република. При нея се носи доста повече персонална отговорност отколко в този момент.
„ Отговорността при ръководството се носи от едно лице, а в този момент има групова отговорност – както на Министерския съвет, по този начин и на Народното събрание “.

Експертът разясни, че в случай че желаеме да имаме същинско разделяне на управляващите, тогава би трябвало Народно събрание (което е директно избирано) и президентът (който е директно избиран) да работят в симбиоза.
„ Народно събрание ще се избира от народа, а президентът ще показва премиера. Той на собствен ред пък ще назначава своя кабинет, а след това този кабинет ще изиска избор на доверие от Народното събрание. Така ще има ясно разграничаване на управляващите, за разлика занапред. Сега сякаш имаме необятно прокламирано разделяне, което де факто не се вижда на никое място “.

Ива Митева напомни още, че Има Такъв Народ потегли с референдум.
„ Ние започнахме работа по Закона за референдумите, желаеме и мажоритарен избор, а това е обвързвано с президентската република.
Трябваше обаче да изчакаме преброяването. То ще бъде оповестено на 3 октомври, тъй че тогава ще седнем да очертаем изборните региони. Трябва да сме доста прецизни за всеки регион, тъй като всеки един глас е скъп! Ние имаме към този момент подготвен закон за мажоритарните избори, тъй че работата по тях поредно продължава “.

Тя посочи, че съгласно чл.158 от Конституцията, смяната на формата на ръководство може да се направи единствено от Велико Народно заседание (ВНС).

„ Затова Има Такъв Народ взехме решение да попитаме хората – по какъв начин желаят да продължим напред и какви са им настройките? Поради тежкият механизъм на Велико народно събрание, в предишното също е дебатирано, дали не би трябвало да се мине първо през референдум и след това през Велико народно събрание “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР