Ако иска да живее дълго и да е здрав, българинът

...
Ако иска да живее дълго и да е здрав, българинът
Коментари Харесай

Проф. Мермерски: Чушката - вълшебен склад за витамини

Ако желае да живее дълго и да е здрав, българинът би трябвало да се прекланя най-много пред плодовете, зеленчуците, гроздето, бобовите култури, меда, млякото. Това е съвет на проф. доктор Христо Мермерски, създател на 31 книги в региона на целебното и здравословното хранене, националната и естествената медицина. Някои са преведени в Съединени американски щати. Книгите на професора са плод на 6 десетилетия научна работа. Описал е наличието на хранителни субстанции и детайли в 100-те най-лечебни и най-любими на българите храни, както и заболяванията, които те предотвратяват и лекуват.

Ценни препоръки за храните, които могат да ни поддържат в отлична форма, съдържа и последната книга на именития академик - „ Как да пречистим и да подмладим нашия организъм ".

Описал е в трудовете си неповторимите качества на всеки плод и зарзават, които постоянно не оценяваме. Мъдростта: " Вода гази, жаден върви! ", важи изключително за пловдивчани - живеете в обилие от плодове и зеленчуци, които постоянно пренебрегвате, постоянно от неведение, споделя проф. Мермерски.

В своята нова поредност „ Марица " предлага на читателите си питателните и лечебните качества на най-полезните плодове, показани детайлно от проф. Христо Мермерски.

Пиперът е храна знамение, същински склад на витамини и мощни антиоксиданти, с многочислени и скъпи хранителни и лечебни качества.

1. Най-ценното качество на пипера е високото наличие на витамини. По наличие на витамин С някои сортове пипер превъзхождат даже алената боровинка. Една от най-интересните особености на пипера е тази, че витамин С се резервира даже при консервирането му.

Най-хубавият и най-лечебният вид в света с извънредно високите си хранителни, лечебни и вкусови качества е „ куртовската капия ”, от чиито люспи през 20-и век в Унгария са произвеждали витамин С.

2. Друго преимущество на пипера пред другите зеленчуци е в това, че съотношението сред витамин С и витамин Р е в доста положителни пропорции, в резултат на което те работят укрепващо на стените на кръвоносните съдове. Това деяние е изключително потребно за болните от диабет, при които е подложена на опустошение капилярната мрежа.

3. Съдържанието на витамин Р в пипера е толкоз високо, че дневната потребност на един човек може да бъде задоволена от консумирането единствено само че 40-50 грама. Други скъпи витамини в пипера са А1, В1, В2, РР, фолиева киселина, пектинови субстанции и минерални соли.

4. В лютивите сортове пипер се съдържа алкалоидът капсаицин, който придава лютивия усет. Освен този усет той има и бактерицидно деяние и благоприятства храносмилането.

5. В диетата на болните лекарите оферират включването на пипера като поливитаминно средство при авитаминози и за възбуждане на апетита.

6. Народната медицина предлага сок от сладки чушки при недоразвитост на ноктите.

За премахването на пигментни петна по кожата се предлага примес от сладостен пипер и моркови.

С пипера можем да предотвратим и да лекуваме разнообразни заболявания:

1. Укрепване на организма след прекарано тежко заболяване заради високото наличие на витамини, минерални соли и биоактивни субстанции.

2. Пиперът е отлична храна и лекарство при заболели от диабет.

3. Алкалоидът капсаицин при лютите чушлета в дребни количества има бактерицидно деяние и улеснява храносмилането. Лютите чушки оказват помощ и за намаляване, защото форсират метаболизма.

4. Пиперът е чудесно средство за възбуждане на апетита при заболели

5. Според някои изследвания постоянната консумация на чушки може да обезпечи отбрана и против белодробни болести и белодробен рак.

6. Сокът от пипера е чудесно лекарство за унищожаване на на колики на стомаха.

7. Има лечебно деяние при недоразвитост на ноктите и унищожаване на пигментни петна.

8. При стомашни болести като гастрит, язвена болест, неизострен колит лекарите предлагат да се употребява пипер поради високото наличие на витамин С и доста соли на калия.

9. Пиперът има открито мощно лечебно деяние против ракови болести.

Противопоказания:

1. При болести на храносмилателната система пиперът не би трябвало да се употребява в сурово положение, а единствено печен и белен пипер, щедро залят със зехтин.

2. Много потребен е пиперът във тип на сок, който може да се употребява разводнен и при проблеми с храносмилателната система. Сокът облекчава страдащите от газове, колики и конвулсии. Трябва да се пие обаче не по-малко от 500 грама и на гладно.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР