Ако Иран продължи да нарушава ядреното споразумение (СВПД), той може

...
Ако Иран продължи да нарушава ядреното споразумение (СВПД), той може
Коментари Харесай

Париж: Иран може да има ядрена бомба до 1-2 години

Ако Иран продължи да нарушава нуклеарното съглашение (СВПД), той може да разполага с нуклеарна бомба в границите на 1 до 2 години. Това съобщи френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан, представен от БГНЕС.

" Ако продължат с нарушаването на Виенското съглашение, тогава да, в границите на много къс интервал от време, сред 1 и 2 години, те биха могли да имат нуклеарно оръжие, което не е алтернатива ", заявява Льо Дриан. 

Техеран е на четвъртия стадий на отвод от уговорките си по нуклеарната договорка от 2015 година след отдръпването на Съединени американски щати от съглашението, настоявайки, че ще го направи, в случай че европейските му сътрудници не изпълнят своите лични задължения. 

Разгневен от убийството на своя военачалник Солеймани, Иран разгласи на 5 януари, че приключва останалите си отговорности по договорката от 2015 година, която планува да бъде освободен от западните стопански ограничавания в подмяна на преустановяване на нуклеарната му стратегия. Страната разгласи, че в този момент ще стартира да обогатява уран, с цел да отговори на техническите си потребности и това ще се случи по " кротичък " метод.

 

 

" СЕГА " ПРИПОМНЯ:

Още през юли Иран разгласи, че има намерение да излезе отвън рестриктивните мерки на нуклеарното съглашение от 2015 година и да пристъпи към обогатяване на уран до 5% за мирни цели вместо заложените 3,67%. Новината за желанията на Тахеран тогава бе разпространена от съветника на Хаменей по интернационалните въпроси Али Акбар Велаяти, съгласно който престъпването на параметрите по нуклеарната сделка се постанова поради потребностите на атомната централа Бушер. За изработването на бомба уранът би трябвало да е обогатен до 90%.

Това беше единствено поредна поръчка на Иран за нарушаване на рестриктивните мерки в съглашението от 2015 година Иран към този момент беше заплашил, че ще възвърне и производството на " тежка вода " - нужен запас за производството на бомба, в символ на митинг против възобновените от американския президент Доналд Тръмп наказания върху страната.

Агенциите напомнят, че четвъртата стъпка на Иран беше на 6 ноември т.о., когато Техеран стартира да употребява центрофугата за обогатяване на уран във Фордо. Според договорката, това можеше да се случва единствено в комплекса Натанз.

В този интервал  ръководителят на нуклеарната стратегия на Иран Али Акбар Салехи обяви, че в страната към този момент работят 60 осъвременени центрофуги ИР-6, което е два пъти повече от известното до момента и което е явно нарушаване на изискванията на Съвместния изчерпателен проект за деяние (СВПД), прочут още като иранската нуклеарна договорка. Салехи направи това разобличаване пред държавната телевизия по случай 40-годишнината от завладяването на американското посолство в Техеран. Центрофугите ИР-6 са способни да създават обогатен уран 10 пъти по-бързо от центрофугите от първото потомство ИР-1, които бяха позволени от договорката, ограничаваща Иран да употребява единствено 5,060 от ИР-1.
Според прочита на Иран останалите страни по съглашението - Англия, Китай, Франция, Германия и Русия, също се явяват непреки извършители на договорката поради неуспеха им да убедят Тръмп да отстрани глобите. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР