Ако инвеститорът в АЕЦ Белене смята, че проектът е печеливш,

Ако инвеститорът в АЕЦ Белене смята, че проектът е печеливш, ...

Мнения за "Белене": От "защитна държавна гаранция" до "защо му е на инвеститора".Ако инвеститорът в АЕЦ "Белене" смята, че проектът е печеливш, няма да иска държавна гаранция" - така икономистът и член на "Демократична България" Мартин Димитров коментира пред Би Ти Ви развитието на проекта. Обратното становище заяви пред БНТ енергийният експерт Богомил Манчев, според когото "мечтата" на стратегическите инвеститори е за достатъчно малка държавна гаранция, така че проектът да се изплати за 15 г.

Темата беше обсъдена след като в края на миналия месец в Държавния вестник на ЕС беше публикувана поканата на България до потенциални инвеститори да участват в проекта на пазарен принцип. Срокът за кандидатстване е 90 дни, считано от 22 май. Преди дни президентът Румен Радев на икономически форум в Санкт Петербург обяви пред президента Владимир Путин, че Русия има място в проекта.

Според "Демократична България" токът ще поскъпне двойно

"Държавна гаранция се налага, когато говорим за големи проекти, в които инвеститорът се съмнява. Става въпрос за изкупуване на ток на фиксирани цени. Огромно количество ток за много дълъг период", заяви Димитров, според когото с пускането на втората атомна централа токът ще поскъпне двойно.

"Площадката на АЕЦ "Белене" е наводнена и неизползваема", коментира експертът по ядрена енергетика и бивш председател на Агенцията за ядрено регулиране Георги Касчиев и допълни, че основният риск е сеизмичен. Той призова правителството да изиска експертна оценка от архитекти дали на площадката, наречена преди 10 г. от премиера Борисов "гьол" може да се изгражда ядрен блок.

В интервюто двамата представиха позицията на "Демократична България" по темата. Според политическата формация налагането на проекта АЕЦ "Белене" неминуемо ще доведе до затваряне на действащи централи. Политическата формация настоява за независима проверка на баластровата възглавница, а проектът да бъде прекратен и да
започнат открити консултации за реализация на активите.

Мечтата на инвеститора е защитна цена от 60 евро/мвтч

Противоположно мнение изказа председателят на управителния съвет на "Булатом" Богомил Манчев в интервю по същата тема в БНТ. Според него "Белене" е неизбежна и необходима. Манчев отбеляза, че българската енергетика в момента търпи загуби от скъпите емисии въглероден диоксид.

Той пресметна, че енергията, която се произвежда от базовите централи в комплекса "Марица-изток", като себестойност надвишава 130 лева, докато "мечтата на стратегическите инвеститори" е тяхната защитна цена да бъде 60 евро за мегаватчас или 118 лева. При 118 лева той ще може да си покрива всички оперативни разходи на централата и за 15 години да си върне инвестиционната съставка, която е около 7 млрд. привлечен капитал, каза Манчев.

Преди дни България отправи покана чрез "Държавния вестник" на ЕС за търсене на стратегически инвеститор в централата, за която страната беше осъдена от Русия да плати поръчаното без договор оборудване. Потенциален интерес има от китайската CNNC, но руската "Росатом" също заявява, че разглежда предложението. "Фрамaтом" и "Дженерал електрик" са готови да участват, но като доставчици.

Досега правителството винаги е заявявало, че липсата на държавна гаранция и договор за изкупуване е предварително условие за осъществяването на сделката.

Всичко, което трябва да знаете за:Проектът АЕЦ "Белене" (231)

Източник: dnevnik.bg