Ако инвеститорът в АЕЦ Белене смята, че проектът е печеливш,

...
Ако инвеститорът в АЕЦ Белене смята, че проектът е печеливш,
Коментари Харесай

Мнения за "Белене": От "защитна държавна гаранция" до "защо му е на инвеститора"

Ако вложителят в АЕЦ " Белене " счита, че планът е печеливш, няма да желае държавна гаранция " - по този начин икономистът и член на " Демократична България " Мартин Димитров разяснява пред Би Ти Ви развиването на плана. Обратното мнение съобщи пред Българска национална телевизия енергийният специалист Богомил Манчев, съгласно който " фантазията " на стратегическите вложители е за задоволително дребна държавна гаранция, тъй че планът да се изплати за 15 година

Темата беше разисквана откакто в края на предишния месец в Държавния вестник на Европейски Съюз беше оповестена поканата на България до евентуални вложители да вземат участие в плана на пазарен принцип. Срокът за кандидатстване е 90 дни, считано от 22 май. Преди дни президентът Румен Радев на стопански конгрес в Санкт Петербург разгласи пред президента Владимир Путин, че Русия има място в плана.

Според " Демократична България " токът ще нарастне двойно

" Държавна гаранция се постанова, когато приказваме за огромни планове, в които вложителят се съмнява. Става въпрос за изкупуване на ток на закрепени цени. Огромно количество ток за доста дълъг интервал ", съобщи Димитров, съгласно който с стартирането на втората атомна централа токът ще нарастне двойно.

" Площадката на АЕЦ " Белене " е наводнена и неизползваема ", разяснява специалистът по нуклеарна енергетика и някогашен ръководител на Агенцията за нуклеарно контролиране Георги Касчиев и добави, че главният риск е сеизмичен. Той прикани държавното управление да изиска експертна оценка от архитекти дали на площадката, наречена преди 10 година от премиера Борисов " мочур " може да се построява нуклеарен блок.

В изявлението двамата показаха позицията на " Демократична България " по тематиката. Според политическата групировка налагането на плана АЕЦ " Белене " неизбежно ще докара до затваряне на настоящи централи. Политическата групировка упорства за самостоятелна инспекция на баластровата възглавница, а планът да бъде преустановен и да
стартират открити съвещания за реализация на активите.

Мечтата на вложителя е защитна цена от 60 евро/мвтч

Противоположно мнение изрече ръководителят на управителния съвет на " Булатом " Богомил Манчев в изявление по същата тематика в Българска национална телевизия. Според него " Белене " е неизбежна и нужна. Манчев означи, че българската енергетика сега търпи загуби от скъпите излъчвания въглероден диоксид.

Той пресметна, че силата, която се създава от базовите централи в комплекса " Марица-изток ", като себестойност надвишава 130 лв., до момента в който " фантазията на стратегическите вложители " е тяхната защитна цена да бъде 60 евро за мегаватчас или 118 лв.. При 118 лв. той ще може да си покрива всички оперативни разноски на централата и за 15 години да си върне капиталовата съставна част, която е към 7 милиарда притеглен капитал, сподели Манчев.

Преди дни България насочи покана посредством " Държавния вестник " на Европейски Съюз за търсене на стратегически вложител в централата, за която страната беше наказана от Русия да заплати поръчаното без контракт съоръжение. Потенциален интерес има от китайската CNNC, само че съветската " Росатом " също декларира, че преглежда предлагането. " Фрамaтом " и " Дженерал електрик " са подготвени да вземат участие, само че като снабдители.

Досега държавното управление постоянно е заявявало, че неналичието на държавна гаранция и контракт за изкупуване е авансово изискване за реализирането на договорката.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Проектът АЕЦ "Белене " (231)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР