Ако имот е купен при фактическо съжителство, при равни проценти

...
Ако имот е купен при фактическо съжителство, при равни проценти
Коментари Харесай

Придобит при фактическо съжителство имот също може да се дели

Ако парцел е платен при фактическо общуване, при равни проценти и дялове, при равно погашение на кредит, само че след това нещата не се получат, то може ли по някакъв метод той да се раздели, продава, изкупува?  

Ф.И, София

 

Очевидно става дума за обстановка, при която е зародила съсобственост. На процедура законът не прави кой знае каква разлика според от това по какъв начин се е стигнало до този юридически режим. Съсобственост може да възникне при брак, при постояване на общ парцел, при покупка на парцел от две лица, при покупка на част от даден парцел и така нататък Просто всичко се подчинява на едни правила.

Според Закона за собствеността (ЗС) " правото на благосъстоятелност може да принадлежи и общо на две или повече лица - страната, общините и други юридически или физически лица ". Частите на съсобствениците постоянно се смятат равни до доказване на противното. Други основополагащи правила са, че всеки съсобственик взе участие в изгодите и тежестите на общата движимост пропорционално с частта си, както и че той може " да си служи с общата движимост съгласно нейното предопределение и по метод да не пречи на другите съсобственици да си служат с нея съгласно правата им ". Когато общата движимост се употребява персонално единствено от някои от съсобствениците, то те дължат обезщетение на останалите за изгодата, от която са лишени, от деня на писменото поискване. Това значи, че в случай че примерно един употребява жилището, то може да стане по този начин, че да заплаща наем на съсобственика на другата половина, който не живее в него.
Тук значимо значение има правилото, съгласно което съсобственик може да продаде своята част от недвижимия парцел на трето лице единствено откакто показа пред нотариуса писмени доказателства, че е предложил на другите съсобственици да купят тази част при същите условия. Той би трябвало да заявява документално пред нотариуса, че никой от тях не е приел това предложение. Ако декларацията се окаже  неистинска или " в случай че третото лице купи частта на съсобственика при условия, уговорени видимо във щета на останалите съсобственици, заинтригуваният съсобственик може да изкупи тази част при фактически уговорените условия ". Искът обаче би трябвало да се предяви в двумесечен период от продажбата. Ако съсобственикът не заплати дължимата заради изкупуването сума в месечен период от влизането на решението в действие, това решение се смята обезсилено по право.
Пак ЗС дава главното решение на казуса със съсобственост сред лица, които желаят да я разделят. Така нормативният акт разпорежда, че " всеки съсобственик може, макар противна спогодба, да желае подялба на общата движимост, в случай че законът разпорежда друго, или в случай че това е несъвместимо с естеството и предназначението на движимостта ". Изрично е записано, че наредбите за подялба на завещание важат надлежно и за подялба на съсобствен парцел. Както и че искът за подялба не се погасява с отминалост.

Има два типа делби - доброволна и правосъдна. Доброволна делба може да се организира, когато съсобствеността може да се раздели на действителни дялове - примерно неподвижен парцел или земи да се поделят на части, които да могат да се употребяват независимо. Но може да се състои и в случай че парцел не може да се раздели на действителни дялове, а съделителите са повече. При нея всеки от съсобствениците може да желае своя дял в натура - в тази ситуация действителна част от парцела. Ако парцелът е неподеляем, той се дава на един от съсобствениците, а дяловете на останалите се изравняват с пари. Законът споделя, че в случай че парцелът не може да се " подели комфортно ", то тогава той може да се изнесе и на обществена обмен и всеки получава за своя дял пари. Отделно от това всеки от съделителите може да взе участие в наддаването при самата обществена обмен. Доброволната подялба ще бъде оскъдна, ако при нейното осъществяване бъде изключен някой от съсобствениците или пък при присъединяване на всички съсобственици вземе присъединяване и несъсобственик на движимостта.
И при правосъдната подялба е наложително да вземат участие всички съсобственици. Тя обаче всекидневно е доста дълъг развой и до нея би трябвало да се стига по изключение.

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР