Ако имате сключен граждански договор в качеството си на физическо

...
Ако имате сключен граждански договор в качеството си на физическо
Коментари Харесай

Вижте какви данъци дължите, ако работите на граждански договор

Ако имате подписан цивилен контракт в качеството си на физическо лице, добитият по контракта приход предстои на облагане по разпоредбите за облагане на хонорари по извънтрудови правни отношения, а точно с предплатен налог и с налог върху общата годишна данъчна основа (чл. 29, алинея 1, т. 3 от ЗДДФЛ). Подавате годишна данъчна декларация.

Доходите по цивилен контракти по ЗДДФЛ са приходи по извънтрудови правни отношения и подлежат на обявление в Приложение № 3 на годишната данъчна декларация във всички случаи, без значение от техния размер. Разяснява доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право и основател на платформата mywork.

Извънтрудови правни отношения са тези, които не могат да се дефинират като трудови правни отношения или не могат да се дефинират като правни отношения с лица, упражняващи поминък или свободна специалност, по силата на които се дължи постигането на избран резултат от физическо лице, което не е едноличен търговец (§ 1, т. 30 от спомагателните разпореждания на ЗДДФЛ). Вижте също Работа на свободна специалност.

Определяне

Облагаемият приход от стопанска активност на физическите лица, които не са търговци по смисъла на Търговския закон, се дефинира, като добитият приход се понижава с разноски за активността в размер на 25 на 100 за приходи от практикуване на свободна специалност или хонорари по извънтрудови правни отношения.

Годишната данъчна основа за приходи от друга стопанска активност се понижава със:

Вноските, които самоосигуряващото се лице е задължено да прави за данъчната година за своя сметка, а в случай че лицето не е самоосигуряващо се – с удържаните наложителни осигурителни вноски, които са за негова сметка, по реда на Кодекса за обществено обезпечаване и Закона за здравното осигуряване;

Внесените в чужбина наложителни осигурителни вноски, които са за сметка на физическото лице;

Вноските, които лицето е задължено да прави за данъчната година за своя сметка по реда на член 40, алинея 5 от Закона за здравното обезпечаване, когато облагаемият приход от друга стопанска активност се включва в годишното равнене на осигурителния приход.

Не подлежат на облагане получените суми за командировъчни по правни отношения, които не са трудови, когато са за сметка на възложителя:

– пътни и квартирни пари, потвърдени писмено посредством публикуван примитивен счетоводен документ по смисъла на Закона за счетоводството;

–дневните командировъчни пари, само че не повече от двукратния размер, който е избран за лицата по трудови правни отношения – превишението над двукратния размер е облагаем приход.

Авансов налог

Дължите предплатен налог върху разликата сред облагаемия приход и удържаните наложителни осигурителни вноски.  Ако се самоосигурявате – върху разликата сред облагаемия приход и вноските, които сте задължени да вършиме като самоосигуряващо се лице за своя сметка за месеците на тримесечието, през което е добит облагаемият приход. Данъчната ставка е 10 на 100.

Ако сте с 50 и над 50 на 100 понижена продуктивност, дължите предплатено налог за приходи от стопанска активност, откакто облагаемият ви приход от всички източници на приход, добит от началото на годината и предстоящ на облагане с налог върху годишната данъчна основа, понижен с удържаните или импортирани за ваша сметка наложителни осигурителни вноски, надвиши 7920,00 лв..

Удостоверявате степента на понижена продуктивност с годно към датата/датите на погашение на прихода експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК, копие от което представяте еднократно пред платеца на прихода, когато той е длъжен да удържа и внася налога.

Удържане

Когато длъжник на прихода е дружество или самоосигуряващо се лице, размерът на налога се дефинира и данъкът се удържа от платеца на прихода при изплащането му. Ако се самоосигурявате е належащо е да сте показали писмена декларация за това пред платеца.

Платецът издава за изплатените приходи и удържания налог сметка за изплатени суми по пример, която ви дава персонално или посредством упълномощено лице. При поискване от ваша страна, платецът издава в 14-дневен период служебна записка по пример за изплатения през годината приход и за удържаните през годината налог и наложителни осигурителни вноски.

Когато длъжник на прихода не е дружество или самоосигуряващо се лице, размерът на налога се дефинира и данъкът се внася от вас, лицето, придобило прихода.

Платецът не удържа предплатен налог и не издава сметка за изплатени суми и служебна записка. Документирането на добития приход се реализира от вас. Данъчно задължените лица, които не са длъжни да издават фискална касова записка от фискално устройство, издават документ за добитите от тях приходи от приходи от друга стопанска активност, когато заплащането не е по банков път, съдържащ следната информация (чл. 9, алинея 2 от ЗДДФЛ):

– название и номер на документа, съдържащ единствено арабски цифри;

– дата на издаване;

– име на издателя;

– предмет, натурално и стойностно изражение на стопанската операция;

автограф.

Деклариране

Декларирате предплатен налог с подаване на тримесечна декларация по член 55 от ЗДДФЛ в период до края на месеца, идващ тримесечието на придобиване на прихода. Не се удържа и внася предплатен налог за приходи, добити през четвърто тримесечие на данъчната година, с изключение на когато като лице, придобиващо прихода, документално декларирате пред предприятието или самоосигуряващото се лице – длъжник на прихода, че желаете удържане на налога. В тези случаи удържаният налог се внася и заявява от платеца на прихода до 31 януари на идната година с декларацията по член 55 от ЗДДФЛ единствено по електронен път.

Когато за добитите приходи от друга стопанска активност през съответното тримесечие не следва да внасяте предплатен налог – в случаите, в които се употребява облекчение за понижена продуктивност с 50 и над 50 на 100, декларация по член 55 от ЗДДФЛ не се подава.

При погашение на приходи от друга стопанска активност, подлежащи на облагане с налог върху общата годишна данъчна основа, предприятията – платци на приходи, изготвят информация по пример за изплатените приходи на физическите лица през данъчната година. Справката се дава в период до 28 февруари на идната година на териториалната дирекция на Национална агенция за приходите по място на регистрация на платеца на прихода (чл. 73, алинея 1, т. 1 от ЗДДФЛ). Справката се подава единствено по електронен път във формат и по ред, утвърдени със заповед на изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите.

Когато платецът на прихода не е длъжен да удържа и внася налога, декларация по член 55 от ЗДДФЛ подавате вие в офис на Национална агенция за приходите по непрекъснатия си адрес или по електронен път с личен идентификационен код или дипломиран електронен автограф. Тези приходи декларирате в годишната данъчна декларация по член 50 от ЗДДФЛ, в период от 10 януари до 30 април на годината, последваща годината на придобиване на прихода. Предприятията и самоосигуряващите се лица – платци на приходи от извънтрудови правни отношения попълнят информация по пример за изплатените приходи на физическите.

Плащане

Когато платецът на прихода има обвързване за удържане и внасяне на предплатения налог, платецът внася налога в държавния (централния) бюджет по сметка на Търговско дружество на Национална агенция за приходите по място на регистрация на платеца.

Когато платецът на прихода няма обвързване за удържане и внасяне на предплатения налог, вие внасяте налога в държавния (централния) бюджет по сметка на Търговско дружество на Национална агенция за приходите по непрекъснатия си адрес.

Данъкът на задгранично лице, получило приход посредством прокурист с непрекъснат адрес в страната, се внася в държавния бюджет по сметка на Търговско дружество на Национална агенция за приходите по непрекъснат адрес на пълномощника.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР