Ако имате приятели в Пенсилвания, при общуване с тях трябва

...
Ако имате приятели в Пенсилвания, при общуване с тях трябва
Коментари Харесай

Денят на благодарността може да е успех или провал за мерки срещу COVID-19 в САЩ

Ако имате другари в Пенсилвания, при другарство с тях би трябвало да носите маска, както и вашите другари. Това е правилото, само че Барб Честнът няма желание да го следва, написа АП.

"Никой няма да ми споделя какво мога и какво не мога да върша в своя личен дом " споделя 60-годишната Честнът от Шипънсбърг. "Те не ми заплащат сметките и няма да ми споделят какво да върша ", прибавя тя.

Губернатори и кметове се борят с излязлата от надзор пандемия и разпореждат наложително носене на маски и постановат ограничавания върху събиранията на закрито, за които се твърди, че ускоряват разпространението на ковид. Но макар че тези ограничения носят тежестта на закона, те на процедура не подлежат на надзор и управляващите разчитат на доброволното им съблюдаване.

Желая им триумф.

Докато мнозина безспорно се вслушват в препоръките на здравните служби и стесняват проектите си за Деня на благодарността, заобикалят събирания, носят маски, когато са към хора, които не живеят с тях, неизбежно е да има част от популацията, която отхвърля новите щатски и локални ограничавания и все пак се социализира. Експерти споделят, че това може да подложи на огромен стрес претрупаните лечебни заведения и да докара до още по-голям растеж на заболелите и умрелите през празниците.

"Когато това стартира при започване на март, не гледахме към Деня на признателност и Рождество и нямахме такова количество болни като в този момент. И съгласно мен това е огромното безпокойство през идващите няколко седмици ", споделя доктор Дейвид Рубин, шеф на политическия департамент към Детската болница във Филаделфия. Той дефинира като "крайно висок " риска от Деня на благодарността. "Мисля, че има доста опозиция тук ", споделя Рубин. "Не мога да допускам какво ще вършат хората, само че мога да кажа, че тук ненапълно няма групово единодушие, а нещо като недоумение на въздействието от самите ограничения ", прибавя той.

В страната има приблизително дневно по 165 хиляди нови случая с вируса, нарастване с над 70 % за две седмици съгласно данни на университета "Джонс Хопкинс ". Броят на хоспитализациите, умрелите и позитивните проби също внезапно са се нараснали, до момента в който страната се приближава до Деня на благодарността. В отговор управляващите постановат ограничавания, които с някои изключения се приближават до разпорежданията да се стои у дома и да се затварят бизнеси, каквито видяхме напролет.

Юта и Върмонт са забранили всички обществени събирания. Същото са създали локалните управляващи във Филаделфия и в окръг Дейн в Уисконсин. В Кентъки е позволено събиране на до осем индивида от две домакинства; в Орегон броят е стеснен до шест. В Калифорния е натрапен нощен полицейски час. Повечето щати изискват носене на маски, включително и в тези с губернатори от Републиканската партия, които дълго се съпротивляваха против това. Високопоставени представители на федералните здравни институции приканват американците да се въздържат от пътувания за Деня на благодарността. По данни на Администрацията за сигурност на превоза в неделя през летищата в Съединени американски щати са минали над един милион души - най-големият брой от началото на пандемията.

Някои хора подценяват риска за себе си и за своите другари и родственици, споделя Барух Фишхоф, психолог в университета "Карнеги-Мелън " и създател на разбори и изказване за риска от Ковид-19. Едни се съмняват в това, което представителите на здравните служби им споделят за вируса, а други просто са безотговорни. Фишхоф споделя, че неналичието на съгласувана национална тактика за пандемията, скърпените и привидно случайните ограничавания на щатско и локално равнище, а също неефективните, политизираните и спорните послания на здравните органи укрепват объркването и недоверието.

В окръг Йорк, Пенсилвания, 51-годишната продавачка Кори Джес даде предходната седмица позитивен тест. След като дълго е била скептична за маските, нейното персонално прекарване с Ковид-19 трансформира в един аспект мнението й. Тя споделя, че е вярно да се носят маски, когато събитията го постановат, само че към момента не харесва концепцията управляващите да й подреждат. "Толкова съм раздвоена. Харесва ми, че хората са борят за своята независимост, само че разбирам за какво хората носят маски ", споделя тя.

В северната част на щата Ню Йорк някои шерифи споделят, че нямат желание да наблюдават за осъществяването на заповедта на демократа губернатор Андрю Куомо, която лимитира до 10 души частните събирания. "Няма потребност да криете колите си и да се промъквате скритом, когато се пробвате да се съберете със фамилията си. Няма да хабим лимитираните си запаси, с цел да вземаме заповеди за обиск и да броим какъв брой души ядат пуйката във вашата къща ", споделя шерифът на окръг Медисън Тод Худ в пост във "Фейсбук ". Той предизвиква хората да употребяват здравия си смисъл, с цел да се опазят.

Ким Колинс е измежду хората, решили да стеснят честването на Деня на благодарността. В нормална година Колинс би имала до 20 индивида в дома си в Саут Ориндж, Ню Джърси. Тази година нейното огромно семейство ще стои настрани. "На брачна половинка ми е доста тежко, че майка му, която живее сама, няма да бъде с нас ", сподели тя.

Колин обаче не е оптимистка, че други ща бъдат толкоз внимателни. По думите й хората минават през "душевна гимнастика ", с цел да оправдаят събиранията за празниците, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР