Ако имате поне две деца, и едното вече учи в

...
Ако имате поне две деца, и едното вече учи в
Коментари Харесай

Децата ще влизат по-лесно в училище, ако там учи брат или сестра

Ако имате най-малко две деца, и едното към този момент учи в обещано учебно заведение, то и другото може да стартира да учи там. Това плануват измененията в разпоредба 10 на Министерството на образованието и науката.
Според нея деца с братя или сестри до 12-годишна възраст в същото учебно заведение се разпределят в първа група, без значение от непрекъснатия или сегашния им адрес. В първа група при класирането са децата с най-вече точки и с максимален късмет да бъдат признати в мечтаното учебно заведение, показва в. " 24 часа ".
Още идната седмица Столичната община ще внесе оферти за промени в наредбата за банкет на първокласници, с цел да се съобрази с условията на МОН. Целта е децата от едно семейство да не бъдат разделяни, а да учат в едно и също учебно заведение, изясни зам.-кметът по просвета и обучение на София доцент Тодор Чобанов.
Не е ясно обаче дали приемът още тази година ще става посредством единна електронна система. Имаме уверения, че МОН работи по основаването ѝ и са обезпечени средства. Идеята е в бъдеще всичко да става на обща платформа единствено с една регистрация на детето през цялото обучение - от детската градина до учебното заведение. Щом системата бъде направена, започваме проби, посочи Чобанов.
Още от тази образователна година обаче при кандидатстване за детска градина в столицата може да се вкара уседналост по искане на родители. Засега обаче не е ясно дали непрекъснатият адрес да е по-голям или за сегашен адрес да се изисква регистрация от най-малко 2 години преди кандидатстването. Първоначалният вид на измененията в разпоредбите предвиждаше за непрекъснат адрес да се получават 3 точки, а за сегашен - 2. Ако точките за по-голям брат или сестра в същата детска градина пък се извадят от обществените критерии и отидат в общите, както предлага общината, е допустима и смяна в % на признатите по обществени критерии. Сега той е 40%.
На вчерашното съвещание на Столичния общински съвет (СОС) беше дефинитивно решено, че оптималният брой деца в яслена група към този момент може да е 23, а не 20, както до момента. Това значи още 700 деца в София да могат да отидат на ясла. Повече деца обаче няма да се одобряват на всички места, а единствено в групите с ниска средномесечна посещаемост и нещата ще зависят доста от позицията на съответния шеф.
Тази година общината ще построи 15 детски градини. Изграждането на 7 от обектите започва през 2018 година, а строителството на останалите 8 ще стартира тази година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР