Ако имате диабет, то трябва да планирате редовни посещения при

...
Ако имате диабет, то трябва да планирате редовни посещения при
Коментари Харесай

6 начина по които диабета влияе на зрението

Ако имате диабет, то би трябвало да планирате постоянни визити при очен доктор. Високата кръвна захар може да докара до проблеми като замъглено зрение, катаракта, глаукома и ретинопатия. Всъщност диабетът е главната причина за слепота при хората на възраст от 20 до 74 години.

В тази публикация ще ви разкажем за шест казуса, които са провокирани от високите равнища на кръвната захар (не е наложително да имате диабет с цел да са повишени).

Замъглено виждане

Не купувайте нови очила незабавно щом забележите, че нещата наподобяват размазани. Може да е дребен проблем, породен от висока кръвна захар. Вашата леща може да се подуе, което трансформира способността ви да виждате.

За да го коригирате, би трябвало да върнете кръвната си захар в естествения ѝ диапазон ( 70-130 мг на децилитър, или mg/dL, преди хранене и по-малко от 180 mg/dL 1 до 2 часа след хранене ). Може да отнеме до 3 месеца, до момента в който зрението ви се върне изцяло към естественото.

Кажете на очния си доктор. Той може да вземе ограничения, в случай че сметне, че това е признак на по-сериозен проблем.

Катаракта

Естествената вътрешна леща на вашето око разрешава на окото ви да вижда и да концентрира изображение, тъкмо като при фотоапаратите. Когато тази леща стане мътна, като замърсен или замърсен прозорец, това значи, че се е образувала катаракта. Всеки може да я получи, само че хората с диабет са склонни да я развият на по-ранен стадий и да се влошат доста по-бързо.

Когато част от лещата ви е мътна, окото ви не може да концентрира както би трябвало. Това води до доста утежняване на зрението. Симптомите включват замъглено зрение и отражения.

Ще ви се наложи да претърпите интервенция за премахване на катаракта. При тази интервенция, хирургът заменя помътнялата леща с изкуствена с цел да възвърне зрението ви.

Глаукома

Хората с диабет са по-склонни да развият глаукома, която може да се появи в няколко форми.

Глаукомата се развива, когато налягането в окото се натрупва, когато течността не може да се оттича, както би трябвало. Това може да повреди нервите и кръвоносните съдове и да аргументи промени в зрението.

Лекарствата могат да лекуват откритоъгълна глаукома, която е най-често срещаната форма. Те намаляват очното налягане, форсират дренажа и понижават количеството течност, което окото ви създава.

При по-рядко срещаните форми на болестта може да забележите:

  • Главоболие
  • Болки в очите или болежка
  • Замъглено зрение
  • Влажни очи
  • Ореоли към светлините, които гледате
  • Загуба на зрение
  • Лечението може да включва медикаменти и специфични капки за очи. Хирургията и лазерното лекуване могат да оказват помощ за намаление на очното налягане.

Ако имате диабет, също по този начин е по-вероятно да получите рядко заболяване, наречено неоваскуларна глаукома. Това кара нови кръвоносни съдове да порастват върху ириса, оцветената част на окото ви. Те блокират естествения поток на течности и покачват очното налягане.

Основното лекуване на неоваскуларната глаукома е да се спре образуването на нови кръвоносни съдове. За тази цел Вашият доктор може да употребява лазер, с цел да понижи броя на кръвоносните съдове в задната част на окото, или може да употребява анти-VEGF инжекция, до момента в който употребява други ограничения за бързо намаление на очното налягане.

Диабетна ретинопатия

Ретината е група от кафези в задната част на окото, които одобряват околната светлина. Те я трансформират в изображения, които оптичният нерв изпраща до мозъка ви.

Увреждането на дребните кръвоносни съдове в ретината ви предизвиква диабетна ретинопатия. Това е обвързвано с високите равнища на кръвната захар. Ако не го откриете и лекувате в точния момент, може да ослепеете. Колкото по-дълго имате диабет, толкоз по-вероятно е да го получите. Ако поддържате кръвната си захар под надзор, намалявате възможностите си.

Хората с диабет вид 1 рядко развиват това положение преди пубертета. При възрастни то рядко се среща, в случай че не сте имали диабет вид 1 от най-малко 5 години. Ако поддържате непоколебим надзор на кръвната си захар, употребявате инсулинова помпа или си вършиме многократни ежедневни инсулинови инжекции е доста по-малко евентуално да получите това положение.

Ако имате диабет вид 2, може да имате признаци на проблеми с очите, когато бъдете диагностицирани. Контролирайте кръвната си захар, кръвното налягане и холестерола, с цел да забавите или предотвратите болестта. Ако пушите, пробвайте се да се откажете. Това ще усъвършенства очите ви и цялостното ви здраве.

Съществуват и други типове на това положение:

Фонова ретинопатия.

Кръвоносните ви съдове са повредени, само че към момента виждате добре. Може да се утежни, в случай че не управлявате добре питателните си привички и здравословното си положение.

Макулопатия

Това се случва, когато диабетът визира макулата. Макулата е региона на ретината, която обезпечава най-хубавото зрение, належащо за четене, шофиране и други сходни действия. Подуването, което се появява може да бъде елементарно обратимо, само че от време на време е много по-сериозно и мъчно за лекуване.

Пролиферативна ретинопатия

Това се случва, когато клетките в задната част на окото ви не получават задоволително О2 и новите кръвоносни съдове стартират да порастват. Те са нежни, тъй че могат да кървят и да доведат до съсирек. Това може да аргументи рани и да отдръпне ретината ви от задната част на окото. Ако се отдели, това може да аргументи загуба на зрение. Понякога това положение може да бъде излекувано. Хирургията е алтернатива, както и лазерна процедура, която изгаря кръвоносните съдове. При до половината от хората с ранна ретинопатия слепотата може да бъде предотвратена.

Необходимостта от очни прегледи

Пълният годишен обзор може да помогне за откриването на проблеми рано, когато са по-лесни за лекуване. Това може да избави зрението ви.

Направете си очен обзор с цел да избегнете вероятни проблеми, в случай че има възможност да забременеете в близко бъдеще. Следете положението си и до момента в който сте бременна.

Кога да посетите доктор?

Тези признаци могат да алармират, че положението ви е усложнено и случая ви е незабавен:

  • Ако виждате черни петна
  • Проблясъци на светлина
  • „ Дупки “ във вашето зрително поле
  • Замъглено зрение

Инфо: WebMD

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР