Ако имате чувството, че вашата работата е завладяла целия ви

...
Ако имате чувството, че вашата работата е завладяла целия ви
Коментари Харесай

Мъченикът в офиса

Ако имате възприятието, че вашата работата е превзела целия ви живот, само че в същото време с това отказвате да отпуснете юздите, да намалите работния товар и да отделите малко време за отмора, то би трябвало да се запитате, за какво поддържате този вреден темп на работа. Ако отговорът на този въпрос не е обвързван с желанието ви да постигнете някаква съответна цел, а със страха от това, че в случай че не полагате спомагателни старания в работата ще бъдете признат като елементарно сменяем чиновник, то има огромен късмет неумишлено да сте поели ролята на „ мъченика на работното място “.

Подобно на работохолиците, мъчениците са чиновници, които работят до пристъп, тъй като мислят, че те са единствените хора в компания, които могат да изпълнят вярно дадена задача(и се надяват, че шефът им ще оцени този факт). Те имат вяра, че са прекомерно скъпи за компанията, с цел да могат да си разрешат да имат свободно време и отмора.

Макар да има обилие от доказателства, че мъченичеството не е потребно за вашето здраве, възнаграждение или пък за връзките ви с вашите сътрудници, изследване на Project: Time Off демонстрира, че 39% от чиновниците желаят да бъдат одобрявани за мъченици в работата от техните шефове.

Ако даже един от изброените по-долу фактори е присъщ за вашето професионално всекидневие, то има огромна да сте се трансформирали в страдалец в работата.

1. Стараете се постоянно да бъдете разполагаем на вашия началник

„ Мъчениците в работата чест бъркат упоритостта с времето, което прекарват в офиса, и с концепцията, че би трябвало да бъдат разполагаем на своя началник 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. “, споделя Рой Коен, коуч от Ню Йорк и създател на „ The Wall Street Professional`s Survival Guide “.

Ако изпитвате непрекъсната потребност да демонстрирате пред шефа и сътрудниците си, че работите повече от всички други, би трябвало да знаете, че в действителност вредите на кариерата си, тъй като създавате у другите нереалистични упования, които рано или късно няма да можете да покриете.

2. Постоянно се чувствате изтощени и уплашени

В изследването на Project: Time Off study, мъчениците са по-склонни да дават отговор, че се усещат уплашени на работното място, в сравнение с другите чиновници. Тъй като те нормално жертват персоналните си физически, прочувствени и душевен потребности в името на продуктивността в работата, мъчениците страдат от по-високи равнища на стрес, които способства за по-лошо здраве, прегаряне и чести проблеми с процеса на взимане на решение. Стресът може да се прояви под формата на главоболие или бодърствуване.  

„ Истината е, че мъчениците в работата доста постоянно наподобяват очевидно нездрави, като в множеството случаи външният им тип отразява действителни физически и душевен проблеми “, споделя Коен.

3. Нямате огромна религия в способността на вашите сътрудници да си правят работа

Ако една от аргументите работата ви да е толкоз натоварена и трудоемка е обстоятелството, че вие в действителност изпълнявате дилемите и на ваш колега(а може би двама или трима), то най-вероятно сте поели ролята на мъченика в офиса. Трябва да прецените за какво сте затрупани с работа и дали казусът се дължи на вашите лични решения. Едно е да имате спомагателни задължения, защото шефът ви към момента не е съумял да откри заместител на ваш сътрудник, който е напуснал предишния месец, а напълно друго е да работите по задания, за които дава отговор някой различен.

Мъченикът в работата има вяра, че той е единствения човек, който може да извърши дилемите, които са му предоставени, и че в същото време с това може да се оправи и непознатите задания по-добре от хората, които дават отговор за тяхното осъществяване.

4. Мислите, че търсенето на помощ ви кара да изглеждате некомпетентни

Кога е бил последният път, когато сте желали някаква помощ от вашия началник или от някой сътрудник? Ако не можете да си спомните, то това не добър знак. Според изследването Project: Time Off study, мъчениците в работата получават по-малко помощ и поддръжка от останалите чиновници, даже и когато имат огромна потребност от нея.

Най-вероятно свързвате търсенето на помощ с мързеливост или непросветеност. А може би си мислите, че имате нещо да потвърждавате и че най-хубавият метод да го извършите е като посрещате всичко с усмивка и без недоволства. И в двата случая грешите. Всъщност, вие сте на път да се удавите, до момента в който настойчиво отказвате да изпратите сигнал за SOS. Това може да накара шефа ви да си намерения: „ След като той може да се оправи с всичкия този товар толкоз елементарно, за какво да не му дадем още? “. Освен това, ръководителите почитат хората, които слагат качеството преди всичко и осъзнават обстоятелството, че вършенето на прекалено много неща по едно и също време непроменяемо вреди на качеството на крайния артикул.

5. Всички спомагателни старания, които влагате в работата, не ви се отплащат по никакъв метод

Прекарвате по 60 часа на седмица в офиса и не сте си взимали даже един почивен ден през последните години. Чувствате ли се щастливи? Занимавате ли се с това, с което желаете? Някои изразил ли е самопризнание за вашата работа? Получили ли сте покачване през последната година, което да отразява инвестиции от вас труд и жертвите, които сте създали в името на вашата работа?

Проучването на The Project: Time Off открива, че спомагателните старания, които мъчениците влагат в работата, в множеството случаи не водят до приемане на по-високо възнаграждение спрямо хората, които имат обикновено работно време и си взимат постоянни почивки.

За това е значимо да погледнете от сериозен ъгъл на резултатите от вашите свръхусилия. Ако всичката кръв, пот и сълзи не ви носят дивидентите, които сте очаквали, то това значи, че имате сериозен проблем. На всичко от горната страна, вашите сътрудници най-вероятно не гледат с положително око на несъразмерният ви работохолизъм.

„ Когато наподобява, че прекарвате повече време на работа от всички останали, а в същото време с това не сте постигнали доста повече от тях, може да си изградите репутацията на незапознат и некадърен чиновник “, споделя Коен.

..................

Рене Башер за Monster.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР