Ако имаше вариант британското кралско семейство да сложи предупреждение за

...
Ако имаше вариант британското кралско семейство да сложи предупреждение за
Коментари Харесай

Крал Чарлз се бори за сърцата на хората. Новият сезон на Короната не му помага

Ако имаше вид английското кралско семейство да постави предизвестие за сериала " Короната ", вместо " +16: принуждение, секс, език ", при започване на всеки епизод щеше да написа " Британското кралско семейство би желало да ви подсети, че сериалът не отразява действителния живот в замъка Уиндзор ".

Още от дебюта на сагата през 2016 година роялисти и историци изказваха терзанията си, че драмата ще опетни името на кралица Елизабет II и това на нейното семейство. През 2020 година тогавашният министър на културата на Обединеното кралство Оливър Доудън умоляваше Netflix да упомене, че " всяка приликата с действителни лица и действителни събития е инцидентна " в сериала, притежател на " Еми ".

Netflix твърдо отхвърляше - до тази година.

Новият сезон на " Короната ", който дебютира на 9 ноември, дава обещание да бъде най-противоречивият до момента.

Той екранизира изключително мрачен миг в историята на новия крал Чарлз III и монархията като цяло: разводът му с Даяна Спенсър и събитията, довели до нейната гибел. Британските вестници оповестяват, че кралското семейство е мощно разтревожено от това, че сериалът може да попречи на напъните на новия крал да завоюва сърцата на своите жители.

А списание " Тайм " посвещава обемна публикация по тематиката ".

Преди даже да бъде излъчен първият епизод, актрисата Джуди Денч се намеси в отбрана на Чарлз, като написа в писмо до Times, че се притеснява, че „ забележителен брой фенове, изключително в чужбина, може да одобряват неговата версия на историята за изцяло вярна “. Джон Мейджър, английският министър-председател, изигран от Джони Лий Милър този сезон, го назова „ един куп нелепости “.

И по този начин Netflix най-сетне отстъпи. Стрийминг платформата добави един ред към описанието на филмовия откъс, наричайки го „ измислена драматизация, въодушевена от същински събития “.

Притесненията на кралското семейство не са изцяло неуместни. В седмицата след гибелта на кралицата гледаемостта на първия сезон на сериала скочи до третото място в Топ 10 на най-популярните продукции на Netflix с 40,8 милиона часа стриймване.

За разлика от героите в други продукции, които се опират на действителни персони, като да вземем за пример сериала " Пам и Томи ", който преглежда връзките на Памела Андерсън и Томи Лий, персонажите в " Короната " са хора, до които обществеността има доста стеснен достъп. Сагата цели да предложи на феновете си прозорец, през който да видят живота на едно неразгадаемо в действителността семейство. Така измисленият роман се трансформира в преобладаващ и измества действителността, която е обгърната в мъгла.

Възприятието има значение, изключително в тези несигурни за монархията времена. Малко кралски особи са управлявали публичния си имидж толкоз зле, колкото Чарлз. Аферата му с Камила Паркър Боулс, противоречивият му бракоразвод и, в последно време съобщаваната му разлъка с принц Хари, нанесоха обилни вреди върху репутацията му.



Последните провинения на принц Андрю и излизането на Хари и Меган от кралския живот разклатиха вярата в институцията. Катастрофалната обиколка на принц Уилям и Кейт Мидълтън в Карибите, по време на която двамата бяха посрещнати с митинги и обвинявания, че се възползвали от „ кръвта, сълзите и потта “ на робите, подсети на света, че даже по-младите кралски особи може да не се вписват в актуалния свят.

Смъртта на кралицата настрана повдигна тематиката за желанието на страните от Британската общественост да се отрекат от английската монархия. Недоволство към кралското семейство се надига и измежду данъкоплатците на Англия, които са похарчили £86,3 милиона за своите короновани особи.

Тези закани за монархията носят обилни финансови, геополитически и даже екзистенциални последствия.

Елизабет беше обичана поради нейната неотстъпчивост. Но това не е епитет, който множеството хора биха употребявали, с цел да опишат Чарлз. От новия крал зависи да обезпечи вярата и лоялността на своите жители: ориста на монархията може да е в неговите ръце.

И в този момент той би трябвало да завоюва това доверие, до момента в който " Короната " блестящо припомня на света най-големите му неточности.

Създателят на сериала Питър Морган е върл роялист, само че той ясно схваща, че Даяна е неизбежната звезда в тази драма. Действието в новия сезон стартира през 1992 година, годината на раздялата на Даяна и Чарлз. Морган се стопира на основни моменти като „ роклята за възмездие “ на принцесата, като от самото начало леко и спестовно разпростира облика на кралицата, изиграна от Имелда Стонтън.



За ролята на Даяна е определена австралийската актриса Елизабет Дебики, която изкусно и съчувствено обживява облика на прицесата, само че осъществяването ѝ единствено ускорява усещането, че Чарлз е гадняр, даже това да не е било желанието на Морган.

През последните години редица надарени актриси се пробваха да влязат в кожата на Даяна, в това число Кристен Стюарт в " Спенсър ", Жана де Ваал в " Даяна: Мюзикълът " и Ема Корин в по-ранен сезон на " Короната ". Всички те някак преувеличаваха нейната свенливост, правейки я уязвима и нежна. Но Дебики (когото познаваме от трилъра " Вдовици " с Виола Дейвис и от " Тенет " на Кристофър Нолан) предлага може би най-реалистичния взор върху Даяна до момента.

В сериала ще забележим цялостен един епизод, отдаден на решението на Даяна да приказва с биограф срещу волята на кралското семейство. Ще забележим и детайлности за аферата на Чарлз, за проблемите на Даяна с храненето и за битката ѝ с мислите за самонараняване. Даяна на Дебики се обръща към биографа, тъй като се усеща хваната в капан и манипулирана, само че също по този начин тъй като е засегната от отношението, което получава от кралското семейство.



Някои други прочити на фигурата на Даяна са склонни да я показват като онеправдана брачна половинка и отдадена майка. Даяна на Дебики обаче може да бъде и отмъстителна, без това да пречи на грижата за децата и благотворителността. Тя се оказва по-вярна на същинската Даяна, каквато я рисуват историческите записи - и по-забавна за гледане.

Що се отнася до ролята на Чарлз, досега в нея влязоха трима разнообразни артисти, а феновете следиха принца през годините на тормоз в училището-интернат и видяха по какъв начин родителите му не съумяха да му дадат обичта, от която той явно се нуждаеше. И това несъмнено го направи приветлив и понятен облик и даже евентуален обект на съчувствие.

В Сезон 5 Доминик Уест поема ролята от Джош О`Конър, който завоюва " Еми " за превъплъщението си, и прибавя още нюанси към героя. Той ще изиграе смущаващия и неуместен телефонен секс диалог с тогавашната му държанка, през днешния ден към този момент брачна половинка Камила, който в последна сметка ще господства като тематика в таблоидите, които жестоко ще нахлуят в персоналния му живот.

Не е изключено феновете да симпатизират на екранния Чарлз, само че поради чара на Даяна, би било мъчно. В началото на сезона виждаме по какъв начин той я упреква за неналичието ѝ на интерес към историята по време на фамилно пътешестване до Италия. Хари, който по това време към момента е малко дете, получава малко екранно време спрямо Уилям, само че дребни дейности като опита му да се застъпи за майка си в тази сцена алармират за възможни пукнатини в фамилията.



Уест се оправя чудесно с въплъщаването на морално покварени герои, които са изцяло уверени в своя подвиг: в " Наркомрежа " и " Аферата " той еволюира от обаятелен вманиачен до искрено страшилище. Неговият Чарлз е по-малко пресилен от компрометираното ченге от " Наркомрежа " Макнулти, само че също толкоз подведен.

В последна сметка, изобразяването на крал Чарлз от сериала не е толкоз жестоко, колкото се опасяват кралските особи в действителния живот.

Морган акцентира, че кралят е природозащитник от дребен, че не е популист и че е мъж, правилен на една жена през целия си живот. Тази жена просто не е първата му брачна половинка. Сценаристите даже са написали разговор след развода за Чарлз и Даяна, в който Чарлз е показан в по-добра светлина, в сравнение с тази, в която нормално е описван след края на връзката им.

В действителността, след трагичната гибел на Даяна, Чарлз се пробва да оправдава репутацията си в продължение на десетилетия.



Сега, малко преди премиерата на новия сезон на " Короната ", кралят е на обиколка из Обединеното кралство, където нарушава протокола като приема целувки по бузите от почитатели и гали коргита, евентуално с цел да завоюва сърцата и мозъците на своите жители. Да, по всяка възможност той в никакъв случай няма да доближи величието на майка си, магнетизма на някогашната си брачна половинка или наличието на звездите, които влизат в кожата му на екран.

Но короната е тежка, дългът изисква жертви и Чарлз няма различен избор, с изключение на да опита.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР