Ако имаше национална статистика за мечтите, то тази за собствено

Ако имаше национална статистика за мечтите, то тази за собствено ...

Как да купим имот без да полудеем.
Ако имаше национална статистика за мечтите, то тази за собствено жилище вероятно щеше за вечни времена да оглавява класациите в България. Това действително е един от най-вълнуващите и важни моменти в живота на всеки човек и неслучайно повечето от нас работят наистина здраво за осъществяването на тази мечта. В крайна сметка, собственият дом дава сигурност, спокойствие и гарантиран комфорт, а това, няма да си кривим душата, прави живота доста по-приятен.

Покупката на жилище в реалността обаче често се различава от мечтата. На пръв поглед изглежда лесно и бързо, но всъщност процесът е свързан с много търсене, огледи, планиране, правилна оценка на инвестицията и нерядко с компромиси – с локацията, с големината на имота или доста често с цената.

За да не се превърне този толкова важен момент от живота ви в истинско изпитание, от което накрая да излезете изнервени и тотално изтощени, ето няколко важни неща, които да имате предвид преди да предприемете пътешествието към своя мечтан нов дом, посредством ипотечен кредит.

Като начало, добре е да знаете точно КОЛКО пари можете да отделите за покупка на имота. Би било добре, ако предварително разполагате с известна част от сумата, за да можете бързо да реагирате в случай на предварителен договор или стоп капаро. Най-лесно е да кандидатствате за предварително одобрение още преди да сте се спрели на имот – така ще имате някаква сигурност за средствата и ще ви бъде по-лесно да избирате жилище.

Така още от рано ще сте наясно и с размера на вноската по кредита – тази подробност в началото изглежда някак далечна, но тя съвсем не е. Вашата кредитна вноска ще започне да почуква на вратата ви всеки месец от момента, в който сделката стане факт. Хубаво ще е, ако можете да посрещате този месечен разход със спокойствие.

Преди да започнете да търсите недвижим имот, който искате да закупите с ипотечен кредит, е важно да знаете и с какъв размер на кредита ще може да разполагате. Размерът ще стане ясен, когато отидете в банката и там изчислят двата основни коефициента за определяне на размера на кредита:

- Коефициент дълг – доход, който служи за изчисляване на максималния размер кредит, който можете да изплащате въз основа на вашия месечен доход и разходите, които имате по съществуващи кредити - изразено като процентно съотношение;

- Максимален процент на финансиране, който пък служи за изчисляване на максималния размер кредит, който може да бъде отпуснат спрямо стойността на обезпечението по кредита.

След това трябва да си отговорите честно на следните въпроси: Очаквате ли промяна на месечния си доход в краткосрочен план? С каква цел купувате имота – дългосрочно или планирате възможността да го продадете след няколко години? Как ще се променят месечните ви разходи след взимане на кредита – вноска, застраховки, данък на имота, отпадане на разход за наем? Тоест, ще имате ли ДОСТАТЪЧНО средства, за да живеете нормално и разнообразно и да поддържате жизнения си стандарт?

Информирайте се какъв е лихвеният процент по кредита и годишния процент на разходите (ГПР) – това са важни подробности. Питайте дали има опция за отстъпка от лихвения процент при определени критерии, както и какъв е максималният срок, за който може да ви бъде отпуснат ипотечен кредит. Не забравяйте и таксите за отпускане на кредит – понякога те липсват, но най-често ги има и трябва да включите и тях в разчета.

След това направете разчет и на разходите на имота. Поддръжка, данъци, евентуални ремонти, битови сметки и разходи за управление на собствеността. Хубаво е да знаете какво ви очаква като разход и по това перо, за да се доближите максимално до общата сума, с която ще се разделяте на месечна база, след покупката на имота.

Как да намерите имот също звучи като нещо сравнително лесно. Много хора си представят, че за 1-2 седмици ще открият своето мечтано жилище и в него всичко ще бъде идеално – или поне много близо до идеалното. Не че няма такива случаи, но обичайно реалността е различна. Най-често се налага за целта да бъде ангажиран брокер, с когото се правят десетки уморителни огледи.

Дайте си време, дайте време и на брокера и най-вече – обяснете му точно и в най-малките детайли, какво жилище търсите. Така експертът ще пресее именно тези имоти, които максимално съвпадат с вашите критерии, или пък такива, които леко излизат от тях, но пък имат много други предимства. Местонахождението например най-често е твърдо решено от клиента, още преди да започне търсенето, но не рядко се случва в хода на самото търсене, то да претърпи промени.

Помислете за няколко важни неща – имате ли деца или планирате ли да имате? Къде ще ходят на детска градина, на училище, как е уреден транспортът в квартала, има ли добра инфраструктура, магазини, паркинги? След това огледайте и самия имот – отговаря ли поне на 70% от изискванията ви, има ли онези предимства, на които държите?

Това са изключително важни въпроси, на които не бива да отговаряте прибързано – все пак, това ще е вашето жилище оттук нататък и едва ли ще можете да го смените, ако внезапно се окаже, че нещо не е точно така, както сте си го представяли. Не е чифт обувки, не е дори нов автомобил. Това е имот – той е голям, недвижим и ваш.

И накрая, но не по важност – какво да имате предвид, когато избирате конкретен имот. Осигурете си професионална оценка със сравнителни анализи. Погледнете какви са цените на подобни имоти – можете да направите справка в интернет или в специализирани издания за имоти. Най-добре е да си поръчате експертна оценка от лицензиран оценител, и едва след това направете оферта на продавача. Ако си стиснете ръцете, включете в договора краен срок за изплащане на сумата – така ще имате достатъчно време за получаване на кредита. А след това идва и най-хубавото - удоволствието от това да встъпите в собственост на своя нов имот. Мечтите са най-хубави, когато се сбъдват.

Източник: vesti.bg