Ако имаше национална статистика за мечтите, то тази за собствено

...
Ако имаше национална статистика за мечтите, то тази за собствено
Коментари Харесай

Как да купим имот без да полудеем



Ако имаше национална статистика за фантазиите, то тази за лично жилище евентуално щеше за безконечни времена да оглавява класациите в България. Това фактически е един от най-вълнуващите и значими моменти в живота на всеки човек и неслучайно множеството от нас работят в действителност крепко за реализирането на тази фантазия. В последна сметка, личният дом дава сигурност, успокоение и обезпечен комфорт, а това, няма да си кривим душата, прави живота много по-приятен.

Покупката на жилище в действителността обаче постоянно се разграничава от фантазията. На пръв взор наподобява елементарно и бързо, само че в действителност процесът е обвързван с доста търсене, огледи, обмисляне, вярна оценка на инвестицията и нерядко с взаимни отстъпки – с местоположението, с размера на парцела или много постоянно с цената.

За да не се трансформира този толкоз значим миг от живота ви в същинско тестване, от което най-после да излезете изнервени и тотално изтощени, ето няколко значими неща, които да имате поради преди да предприемете пътешествието към своя желан нов дом, чрез ипотечен заем.

Като начало, добре е да знаете тъкмо КОЛКО пари можете да отделите за покупка на парцела. Би било добре, в случай че авансово разполагате с известна част от сумата, с цел да можете бързо да реагирате при положение на прелиминарен контракт или стоп капаро. Най-лесно е да кандидатствате за авансово утвърждение още преди да сте се спрели на парцел – по този начин ще имате някаква сигурност за средствата и ще ви бъде по-лесно да избирате жилище.

Така още от рано ще сте наясно и с размера на вноската по заема – тази детайлност първоначално наподобява някак далечна, само че тя напълно не е. Вашата кредитна вноска ще стартира да почуква на вратата ви всеки месец от момента, в който договорката стане факт. Хубаво ще е, в случай че можете да посрещате този месечен разход със успокоение.

Преди да започнете да търсите неподвижен парцел, който желаете да закупите с ипотечен заем, е значимо да знаете и с какъв размер на заема ще може да разполагате. Размерът ще стане явен, когато отидете в банката и там изчислят двата съществени коефициента за установяване на размера на заема:

- Коефициент дълг – приход, който служи за пресмятане на оптималния размер заем, който можете да изплащате въз основа на вашия месечен приход и разноските, които имате по съществуващи заеми - изразено като процентно съотношение;

- Максимален % на финансиране, който пък служи за пресмятане на оптималния размер заем, който може да бъде провиснал по отношение на цената на обезпечението по заема.

След това би трябвало да си отговорите почтено на следните въпроси: Очаквате ли смяна на месечния си приход в кратковременен проект? С каква цел купувате парцела – дълготрайно или планирате опцията да го продадете след няколко години? Как ще се трансформират месечните ви разноски след взимане на заема – вноска, застраховки, налог на парцела, отпадане на разход за наем? Тоест, ще имате ли ДОСТАТЪЧНО средства, с цел да живеете обикновено и разнообразно и да поддържате виталния си стандарт?

Информирайте се какъв е лихвеният % по заема и годишния % на разноските (ГПР) – това са значими детайлности. Питайте дали има алтернатива за отстъпка от лихвения % при избрани критерии, както и какъв е оптималният период, за който може да ви бъде провиснал ипотечен заем. Не забравяйте и таксите за разпределяне на заем – от време на време те липсват, само че най-често ги има и би трябвало да включите и тях в плана.

След това направете план и на разноските на парцела. Поддръжка, налози, възможни поправки, битови сметки и разноски за ръководство на собствеността. Хубаво е да знаете какво ви чака като разход и по това перо, с цел да се доближите оптимално до общата сума, с която ще се разделяте на месечна база, след покупката на парцела.

Как да намерите парцел също звучи като нещо относително елементарно. Много хора си показват, че за 1-2 седмици ще открият своето мечтано жилище и в него всичко ще бъде идеално – или най-малко доста покрай идеалното. Не че няма такива случаи, само че всекидневно действителността е друга. Най-често се постанова за задачата да бъде зает брокер, с който се вършат десетки уморителни огледи.

Дайте си време, дайте време и на брокера и най-много – обяснете му тъкмо и в най-малките елементи, какво жилище търсите. Така специалистът ще пресее точно тези парцели, които оптимално съответстват с вашите критерии, или пък такива, които леко излизат от тях, само че пък имат доста други преимущества. Местонахождението да вземем за пример най-често е твърдо решено от клиента, още преди да стартира търсенето, само че не рядко се случва в хода на самото търсене, то да претърпи промени.

Помислете за няколко значими неща – имате ли деца или планирате ли да имате? Къде ще вървят на детска градина, на учебно заведение, по какъв начин е организиран превозът в квартала, има ли добра инфраструктура, магазини, паркинги? След това огледайте и самия парцел – дава отговор ли най-малко на 70% от условията ви, има ли тези преимущества, на които държите?

Това са извънредно значими въпроси, на които не трябва да отговаряте преждевременно – въпреки всичко, това ще е вашето жилище оттук насетне и надали ще можете да го промените, в случай че ненадейно се окаже, че нещо не е тъкмо по този начин, както сте си го представяли. Не е чифт обувки, не е даже нов автомобил. Това е парцел – той е огромен, неподвижен и ваш.

И най-после, само че не по значимост – какво да имате поради, когато избирате съответен парцел. Осигурете си професионална оценка със сравнителни разбори. Погледнете какви са цените на сходни парцели – можете да извършите информация в интернет или в профилирани издания за парцели. Най-добре е да си поръчате експертна оценка от лицензиран оценител, и едвам по-късно направете оферта на продавача. Ако си стиснете ръцете, включете в контракта краен период за погашение на сумата – по този начин ще имате задоволително време за приемане на заема. А по-късно идва и най-хубавото - удоволствието от това да встъпите в благосъстоятелност на своя нов парцел. Мечтите са най-хубави, когато се сбъдват.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР