Ако имаше анкета за любимия сезон, по-голяма част от нас

...
Ако имаше анкета за любимия сезон, по-голяма част от нас
Коментари Харесай

UV лъчението поразява очите ни – как да се предпазим

Ако имаше анкета за обичания сезон, по-голяма част от нас биха избрали лятото. Много малко са обаче тези, които са наясно с вредите на ултравиолетовото излъчване и метода, по който да предпазим очите си от него. UV светлината в действителност е същински камшик освен за кожата, само че и за очите. Окото е единственият " вътрешен " орган, който е изложен на директна ултравиолетова радиация.

Слънчевите бани да вземем за пример, преживявани като най-голямото лятно наслаждение, нанасят съществени провали на очите и нежната кожа към тях. Зрението ни е най-застрашено към водните басейни, тъй като водата отразява слънцето.

Офталмологът доктор Стефан Драгоев споделя, че: " Пряката слънчева светлина, атакуваща окото е доста по-мощна, когато се намираме към обекти, които отразяват светлината. Например в град с доста стъклени здания или към водата – ние изгаряме доста по-лесно поради отраженията на светлината. "

Ето какви са рисковете, които директно засягат окото:

Може да възникне инфектиране на роговицата . UV лъчението може да форсира развиването на катаракта, да аргументи кератит, меланома или карцинома . Най-често от тези болести страдат хора, чиито очи са изложени на доста прахуляк, ветрове, мощно слънце и ултравиолетови лъчи, да вземем за пример моряците и фермерите. Проблемът с очите е обвързван и с това, че кожата към тях е най-чувствителна и податлива на изгаряния. Фото-стареенето на очите и тъканите към тях е необратимо.

Разбира се, ние не можем да прекараме остатъка от живота си в тъмна стая, само че можем да се погрижим за очилата, които носим.

За страдание българският пазар на очила е залят от фалшификати. Носим очила, " тъй като ни отиват " или желаеме да сме в крайник с модата, а не обръщаме внимание на по-важното – това да предпазим очите си и зоната към тях. Добре е да мислим и за това дали очилата действително ни защищават от слънцето, а не дали ще излезем добре на селфито. Да не приказваме, че след известно време покритието на стъклата може да бъде развалено и отслабено, в резултат на което UV отбраната се утежнява.

Особено внимание би трябвало да се обърне и на децата : множеството от нас получават до 80% от уврежданията от UV радиация преди да сме навършили 18 години, а детската кожа е доста по-тънка и сензитивна. Струва си да ревизирате техните диоптрични или слънчеви очила с UV-тестер и да преминете към истински стъкла за очила, с цялостна UV отбрана.

Немската компания ZEISS, потвърдилата се на пазара за очила, неотдавна сътвори новаторски бели стъкла с UV Protect технология, които обезпечават цялостна отбрана на очите и кожата към тях. И въпреки че са безцветни и нямат мрачно покрие както слънчевите очила, те оферират цялостна UV отбрана до 400 nm, която се предлага от здравните организации.

Стъклата са направени от качествени материали, практични са, само че най-важното е, че обезпечават нужната отбрана на деликатните ви очи и зоната към тях. Народната максима " да пазиш нещо като очите си ", е неслучайна.

Пoвече информация може да намерите тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР