Ако имам основания да накажа директора на Народния театър, не

...
Ако имам основания да накажа директора на Народния театър, не
Коментари Харесай

„Неправилно, но не незаконно“. Министърът на културата няма да накаже директора на Народния театър

„ Ако имам учредения да санкционира шефа на Народния спектакъл, не се съмнявайте, аз ще се възползвам от тях, само че такива нямам. От мен се желае да отвръщам на нещо, което е погрешно, само че не е нелегално “. Това сподели служебният министър на културата Найден Тодоров във връзка абсурда в Народния спектакъл.

„ Неправилното не е раздялата сред двамата (Васил Василев и Александър Морфов – б.р.), погрешен е методът. Актьорите, които пазят Морфов, скочиха и желаеха от мен да санкционира шефа, макар че няма правни учредения за това, т.е. приказваме за едно предпочитание за линч. Това е нещо, което е назад на правова страна, към която се стремим “, уточни още Найденов в изявление за БНР.

Скандалът стартира на 29 октомври, когато в символ на митинг Морфов надраска вратата на кабинета и изкърти табелката с името на Велислава Кръстева – тогава пиар на театъра, а преди този момент дълготраен пиар на Движение за права и свободи, двукратно народен представител от партията и доближена до нейния почетен ръководител Ахмед Доган. Конкретният мотив за гнева му бе видео от изборите на 2 октомври, в което Кръстева съпровожда Доган до изборната секция.

На 28 февруари Морфов бе дисциплинарно уволнен от Народния спектакъл, а Велислава Кръстева заяви че от 1 март няма да е част от екипа на театъра.

В изявлението си, служебният министър акцентира, че от 2014 година културните институции имат извоювана сравнителна автономия, която е разказана и в Закона и в длъжностните характерности на шефовете и Министерството на културата няма право да им се меси.

„ Внесъл съм признат от Министерски съвет законопроект за изменение на Закона, който би трябвало да бъде импортиран в 49-ото Народно заседание, който планува шефовете на държавните културни институти да се регистрират годишно за осъществяването на своята тактика за развиване на културния институт. Неспазването на концепцията ще води до наказания. Когато има тотално отклоняване от концепцията, това може да докара и до отстраняването на шефа “, уточни Найден Тодоров.

Тодоров съобщи, че ще работи за това да събере шефа Васил Василев и режисьора Александър Морфов:

„ Надявам се срещата да се реализира, тъй като имам вяра, че макар събитията, които се случиха, в никакъв случай не е късно една рана да бъде оздравена по някакъв метод. Това е единственият път напред “.

Министър Тодоров заяви, че персонално е приказвал с Василев, който е заречен пред него, спектаклите на Морфов да останат в програмата на Народния спектакъл.

„ Не стои добре пиар на партия да бъде пиар на Народния спектакъл “, съобщи той в коментар за назначението на Велислава Кръстава, която от 1-ви март към този момент не извършва тази служба, и напомни, че през 2013 година Василев и Кръстева са били заместник-министри на културата и ги дефинира като „ екип от доста дълго време и това няма общо с техните пристрастия “:

„ Не стои добре, само че отново споделям, че би трябвало ли да съдим хората за тяхното минало, когато в него няма престъпни действия “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР