Ако има отпуснати допълнителни възнаграждения на служители или на длъжностни

Ако има отпуснати допълнителни възнаграждения на служители или на длъжностни ...

Горанов защити служителите от Агенцията по вписванията.

Ако има отпуснати допълнителни възнаграждения на служители или на длъжностни лица, които носят отговорност, макар и косвена, свързана с техническия проблем възникнал в регистъра, това за мен е неприемливо. Но като цяло да дамгосваме експертите и служителите от Агенцията по вписвания, заради техническия проблем, който се случи през лятото на тази година, не смятам за удачно.
Това каза финансовият министър Владислав Горанов пред журналисти в отговор на въпрос свързан с информацията, че в търговския регистър си раздали 700 000 лв. бонуси, въпреки блокажа, предаде БГНЕС.
Министърът каза, че не е запознат какво са си раздали в едно звено второстепенен разпоредител към министъра на правосъдието.
„След 2012г. системата на заплащане в бюджетната сфера беше променена така, че държавните служители могат да получават допълнителни възнаграждения в размер на общо една заплата, като те се формират от 75% фиксирана част и 25% гъвкава част”, каза Горанов и предположи, че ръководството на Агенцията на база на оценка е определило подобни допълнителни възнаграждения.
„Но дотук коментираме само предположения. На мнение съм, че служителите, които добросъвестно са изпълнявали дейностите си в Агенцията и които не носят пряка отговорност и вина за техническия проблем, възникнал в Агенцията, биха могли да получат подобно допълнително възнаграждение, особено имайки предвид, че системата на заплащане в бюджетната сфера предвижда такъв механизъм и той е регулярен в последните повече 6 години.
Ако обаче има отпуснати допълнителни възнаграждения на служители или на длъжностни лица, които носят отговорност, макар и косвена, свързана с техническия проблем възникнал в регистъра, това за мен е неприемливо. Но като цяло да дамгосваме експертите и служителите от Агенцията по вписванията, заради техническия проблем, който се случи през лятото на тази година, не смятам за удачно”, заяви още Горанов.

Източник: actualno.com