Ако има отпуснати допълнителни възнаграждения на служители или на длъжностни

Ако има отпуснати допълнителни възнаграждения на служители или на длъжностни ...

Горанов за бонусите в Агенцията по вписвания: Да не дамгосваме всички служители.Ако има отпуснати допълнителни възнаграждения на служители или на длъжностни лица, които носят отговорност, макар и косвена, свързана с техническия проблем възникнал в регистъра, това за мен е неприемливо. Но като цяло да дамгосваме експертите и служителите от Агенцията по вписвания заради техническия проблем, който се случи през лятото на тази година, не смятам за удачно. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Поводът за изказването му е информацията, че в Агенцията по вписванията, която отговаря за Търговския регистър, са си раздали огромни бонуси за "постигнати резултати". Припомняме, че през лятото регистърът бе недостъпен в продължение на седмици, което причини сериозни проблеми за бизнеса. Част от бонусите са досигнали 20 000 лева.

Министърът каза, че не е запознат какво са си раздали в едно звено второстепенен разпоредител към министъра на правосъдието.

„След 2012 г. системата на заплащане в бюджетната сфера беше променена така, че държавните служители могат да получават допълнителни възнаграждения в размер на общо една заплата, като те се формират от 75% фиксирана част и 25% гъвкава част”, каза Горанов, цитиран от БГНЕС. Той предположи, че ръководството на Агенцията на база на оценка е определило подобни допълнителни възнаграждения. 

„Но дотук коментираме само предположения. На мнение съм, че служителите, които добросъвестно са изпълнявали дейностите си в Агенцията и които не носят пряка отговорност и вина за техническия проблем, възникнал в Агенцията, биха могли да получат подобно допълнително възнаграждение, особено имайки предвид, че системата на заплащане в бюджетната сфера предвижда такъв механизъм и той е регулярен в последните повече 6 години”, заяви Горанов.

Редактор: Деница Райкова

Източник: expert.bg