Ако има опасност водата в столицата да намалее, ако се

...
Ако има опасност водата в столицата да намалее, ако се
Коментари Харесай

Фандъкова: Намалее ли водата в София, спираме подаването за Перник

Ако има заплаха водата в столицата да намалее, в случай че се употребява водопроводната мрежа за да се помогне на Перник, то водата за миньорския град ще бъде спряна. Това декларира кметът на София Йорданка Фандъкова в позиция, изпратена до медиите.

Ето и самата позиция на столичния кмет, оповестена на страницата й във Facebook:

"На среща в Министерски съвет беше отправена молба за потребление на водопреносната мрежа на София, по която да преминат спомагателни количества вода от водосбора на язовир „ Белмекен “ за Перник. В момента такава техническа опция не съществува, защото водоснабдителните системите на София и Перник не са свързани.

Водоснабдяването на София се осъществя от язовир „ Искър “ (75%) и язовир „ Бели Искър “ (25%). Един от източниците на зареждане на язовир „ Бели Искър “ е бент. „ Белмекен “. Предложението е за пренасочване на спомагателни 600 хиляди кубика месечно от водосбора на бент. „ Белмекен “, които да бъдат отведени през софийски магистрален тръбопровод до контейнер „ Мало Бучино - нов “ и от там по 13-километрово ново трасе до водопроводната система на Перник. Това предложение може да стане факт само след решение на Столичния общински съвет (СОС). За тази цел желаех от държавното управление и кмета на Перник още в понеделник да показват цялата налична информация по предлагането на разширено съвещание на комисията по инженерна инфраструктура на СОС.

Моята безапелационна позиция, която опазих пред държавното управление, кмета и регионалния шеф на Перник е, че това предложение ще бъде импортирано за разискване в Столичния общински съвет само при 100% гаранции за водоснабдяването на София Към днешна дата водоснабдяването на София е обезпечено изцяло за години напред от съществуващите водни количества в бент. „ Искър “ и бент. „ Бели Искър “ все още. За водоснабдяването на София годишно са нужни към 140 млн. кубика вода (12 млн. кубика на месец).

В бент. „ Искър “ са налични 465 млн. кубика вода, а в бент. „ Бели Искър “ - 9 млн. кубика вода. Поискала съм в предлагането на страната, което публично ще бъде изпратено до мен и до общинския съвет, да бъдат включени гаранции за възмездно обезпечаване на спомагателните количества от водосбора на бент. „ Белмекен “ и монтиране на спирателен механизъм преди изхода на контейнер „ Мало Бучино – нов “, тъй че и при минимален дисбаланс във водоснабдяването на София подаването към Перник ще бъде спряно. Финансирането на всички спомагателни действия може да бъде само от държавния бюджет. Без което и да е от тези условия аз персонално няма да поддържа разглеждане на предлагането от Столичния общински съвет. Без цялостни гаранции за водния баланс на София и обезпечаване на водоснабдяването на софиянци такова предложение няма да бъде подкрепено. Допълнително съм упълномощила на сдружението „ Софийска вода “ да даде цялостен разбор на техническите параметри на магистралния тръбопровод, по който се разисква да бъдат доставяни спомагателните количества вода от водосбора на бент. „ Белмекен “ до Перник.

Цялата информация за техническите благоприятни условия и настоящото положение на водните ресурси на София ще бъде предоставена обществено и на Столичния общински съвет, който само може да утвърди предлагането в помощ на разрешаване на водната рецесия в Перник.

Настоях пред държавното управление с това решение да поеме задължения и за още два значими обекта за София. Първият - ремонт на стената на бент. „ Бели Искър “ да стартира още тази година. Вторият - създаване на ново трасе от бент. „ Огняново “ до водопреносната система на София като авариен водоизточник за питейна вода за столицата в дълготраен проект предвид на климатичните промени. "
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР