Ако има нещо, с което всеки супер успешен предприемач би

...
Ако има нещо, с което всеки супер успешен предприемач би
Коментари Харесай

Джеф Безос: Има два типа провал. Човек може да си позволи да толерира само единия

Ако има нещо, с което всеки супер сполучлив бизнесмен би се съгласил, то това е, че неуспехът е неизбежна част от пътя към основаването на нещо ново и потребно. От Ричард Брансън и Илон Мъск до Сара Блейкли и Бил Гейтс, съвсем всеки милиардер е давал препоръки за това по какъв начин човек да се научи да приема неуспеха, с цел да може да го употребява като стъпка за реализиране на задачите си.

В това число влиза и създателят на Amazon Джеф Безос.

„ Ако размерът на вашите провали не нараства, то размерът на вашите нововъведения не е задоволителен, че да има значение “, означи Безос по време на миналогодишното си послание към акционерите на компанията.

Иначе казано, неуспехът е основна част от процеса на иновация. Въпреки това, новата книга „ Wander: The Collected Writings of Jeff Bezos “, която включва разнообразни изявления на шефа на Amazon, демонстрира, че той обаче не счита неуспеха за нещо, което постоянно има и положителна страна. Според него има два вида неуспех, като човек може да се гордее единствено с единия.

Добрият неуспех против лошия провал

Business Insider неотдавна разгласява сбирка от цитати от книгата, като един от тях е изключително потребен за младите бизнесмени, които пробват да намерят баланс сред и амбициозните си цели.

„ Винаги показвам, че има два вида неуспех. Този, с които може да се гордеете, е пробния неуспех. Тук става въпрос за огромни и смели залози, които или трансформират изцяло играта, или приключват с зрелищно строполясване –  помислете за Fire Phone и Google+ “, споделя Безос в този откъс.

Той обаче отбелязва, че съществува и „ действен неуспех “, на които бизнесмените не би трябвало да преписват някакви положителни черти.

„ През годините сме построили хиляди фулфилмънт-центрове. Знаем по какъв начин да го вършим добре. Ако сходен център се окаже цялостна злополука, тогава става въпрос за неприятно осъществяване. Това не е добър неуспех “, изяснява Безос. „ Ако объркате нещо, което знаете по какъв начин да вършиме, нямате причина да празнувате “ прибавя той.

Иначе казано, съгласно шефа на Amazon когато човек опитва с нови артикули и услуги, които не проработват, то това е положителен опит, от които може да се извлекат поучения. Това е добър неуспех. Когато човек не съумява да се оправи с нещо, което му е добре познато и което е правил доста пъти, то това е неприятен неуспех.

Важно е да знаете разликата сред двете и да си я припомняте всякога, когато поетите от вас смели опасности не се отплащат. Ключът е в това да се питате дали пробвате нещо в действителност ново и невиждано, преди да поемете забележителен риск. В тези случаи няма причина да съжалявате за неуспеха си – тъкмо противоположното, той е знак за това, че мислите огромно и новаторско.

.....................

Джесика Стилман , бизнес блогър, за

Редактор: Георги Георгиев

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР