Ако има нещо, от което премиерът разбира със сигурност, определено

...
Ако има нещо, от което премиерът разбира със сигурност, определено
Коментари Харесай

Устойчив растеж: нелегалните фабрики за цигари стават все по-големи

Ако има нещо, от което министър председателят схваща сигурно, несъмнено са незаконните цигарени заводи. Самият той претърпя развиване и към този момент даже съумява да ги разрушава в точния миг, с цел да ги покаже не на кого да е, а на английския министър председател Тереза Мей и немския канцлер Ангела Меркел. 

Точно по този начин се случи с

 

историята с разрушените не една, а цели две заводи -

 

в пловдивските села Труд и Ръжево Конаре.

Всъщност това си е " полициейска " традиция от години и в нея няма кой знае какъв брой нововъведение, а още по-малко смисъл и успеваемост. Наблюдавали сме по какъв начин се разрушават заплашителен канал за крадени коли тъкмо преди интернационална конференция по тематиката, по какъв начин се хващат опиати часове преди подобаващ конгрес, по какъв начин се удрят нелегални бензиностанции директно преди разкриване на " несравним " държавен център против сивата търговия с горива.

Нещо сходно се получи в този момент - разтрошаване на незаконни цигарени заводи тъкмо ден след отчитане пред цигарени компании и ден преди среща в Познан с европейски водачи.   " Преди началото на срещата на върха в Познан

 

демонстрирах фотоси на сътрудниците от разрушената през вчерашния ден фабрика за незаконни цигари

 

до Пловдив. Запознах ги с данните от акцията " Инициативата против противозаконната търговия ", които демонстрират, че резултатът от 3.8% (дела на цигарената контрабанда в България) за първото тримесечие на 2019 година е невиждан в целия Европейски Съюз ", написа Борисов във Facebook и разгласява фотография по какъв начин демонстрира нещо на телефона си на английския министър председател в оставка Тереза Мей.

И тук някъде обаче рекламното свършва, с цел да отстъпи място на многото въпроси, които слага държанието на ръководещите тъкмо по отношение на цигарената контрабанда и незаконното произвеждане на тютюн и цигари.

Властта се хвали, че контрабандата била 3 на 100, и единствено минути по-късно изяснява, че е разкрила следващата най-голяма нелегална цигарена фабрика, която бълвала по 2000 цигари на минута, по 185-200 мастърбокса дневно, че всичко това било главно предопределено за българския пазар.

 

Ами то единствено тези количества са доста повече от 3 %

 

Да не приказваме за бомбастичните хвалби по какъв начин с продукцията единствено от Труд и Ръжево Конаре бюджетът бил ощетяван с 15-20 млн. лева на месец от неплатени акцизи. Та това са цели 250 млн. лева на година! А в случай че се има поради, че несъмнено тази фабрика е работила с години, несъмнено става дума за милиард. Ако всичко това е правилно, то идва естественият въпрос кой тъкмо е разрешавал всичко това.

Сега обясненията са, че всичко се правело доста подмолно, имало тунели, фитнеси и кухни, работели единствено чужденци, които разговаряли с разговорници, било обезшумено, вложени били най-малко 10 млн. лева в съоръжение и ограничения за сигурност. 

Някак необичайно е обаче, че в началото всички ръководители на разбиването на пловдивската фабрика начело с премиера Борисов твърдяха, че се проверява връзка сред нея и разбитата фабрика за цигари в Карнобат предишното лято, тъй като и в двата случая се появявали едни и същи лица. Нещо повече, появиха се даже внушения, че тя била на човек, който стоял зад сигнала за въпросната фабрика в Карнобат и в действителност по този начин бил отървал ареста предходната година. Или казано простичко, би трябвало за последната година Министерство на вътрешните работи най-малко да е следило, подслушвало, разработвало въпросното лице. В противоположен случай става дума или за непрофесионализъм, или за необичайно интензивно мероприятие, в което оставяш престъпника да си безчинства. И

 

 някой е разрешил една фабрика да продължи да бълва по 3 млн. цигари дневно,

 

и то в не дребен интервал време. Сигурно властта се усети, че може да зародят такива въпроси, и два дни по-късно към този момент обясняваше, че нямало нищо общо сред Карнобат и Ръжево Конаре. Така и не стана ясно обаче по какъв начин бяха хванати единствено чужденците работници, а организаторите българи изчезнаха, че в този момент би трябвало да ги търсят. Както и дали има общо едно от търсените лица със сигнал за разрушени предходната година заводи. Или пък дали разкритията не са във връзка вражди сред няколко необичайно забогатели хора.

Всъщност тук някъде идва въпросът какво става да вземем за пример с Ветко Арабаджиев и Миню Стайков, които са по арестите и са обект на какви ли не прокурорски и премиерски хвалби. Нали всичко беше ясно с тях? И по обвиняванията за пране на пари, данъчни закононарушения, незаконно произвеждане на акцизни артикули и какво ли не още.

 

Защо тези следствия не са към този момент в рамката на обвинителен акт и не са в съда?

 

Никой не споделя. Сигурно ще излезе прав президентът Румен Радев, който твърдеше:  " Акции доста, само че присъди малко в България. Рано е да давам оценки. Това можем да създадем, откакто обвиняването бъде сполучливо предпазено в съда ".  
Присъдите освен че не са малко, а в действителност въобще няма такива. И че към този момент години наред се следят единствено пушилки, прокурорски интервенции с политически и стопански привкус, почистване на сметки посредством Наказателно-процесуалния кодекс, проявление на пръст или безусловно смачкване, или просто потребление на едни или други акции и лица като публичен отдушник. Най-големият проблем е, че след всички тези старания и харчене на държавна пара за арести, доказателства, чиновници, магистрати, експертизи и какво ли още не ефектът е безусловно нулев. Като се изключат премиерските хвалби, че от тези интервенции в бюджета били влезнали спомагателни милиарди. 

 

Последната версия - 14 милиарда лева за 4 години

 

Тук обаче става дума и за това, че освен няма осъждания, но въпросните обвинени, подсъдими, оправдани печелят каузи против страната и следва отначало заплащане от джоба на българския поданик. Изобщо да не приказваме, че мине, не мине някоя година, и нещата с интервенциите и пушилката напряко си се повтарят, все с хвалби в тях, даже се удря на едни и същи места.

И на този декор - нула присъди. И по какъв начин другояче, откакто да вземем за пример за цигарите се оказа, че единствено допреди няколко месеца в Наказателния кодекс нямаше наказване за незаконно произвеждане? 

Защото рекламата, хвалбите, бомбастичните изказвания, носенето на фрагменти по интернационалните конгреси към този момент просто не хващат религия. За задачата трябват присъди и хора в пандизите. А необичайно за какво такива просто няма.

 

 

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР