Ако има константа в първите две бурни години от мандата

...
Ако има константа в първите две бурни години от мандата
Коментари Харесай

За Тръмп липсата на драматични събития на Г-20 е знак за приемане

Ако има константа в първите две бурни години от мандата на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, това е наклонността задграничните му пътувания да са изпълнени с драматизъм. Той минава през интернационалните срещи като нарушаващ нормите бик, разкъсвайки съюзи и преобръщайки дълготрайната политика на Съединени американски щати. На срещата на върха на Г-20 тази година обаче Тръмп изглеждаше уталожен до останалите световни водачи.

През оживените два дни на срещата в Аржентина Тръмп реализира комерсиално помирение с Китай и тристранна комерсиална договорка с Мексико и Канада. Без непотребна обществена показност той се причисли към останалите водачи на страните членки за обичайна обща декларация. Той сподели другарски усеща към обичайните съдружници и значително отбягваше противоречивите властнически водачи. Изправен пред засилваща се съветска експанзия в Украйна, той анулира срещата си с Владимир Путин. Когато умря някогашният президент на Съединени американски щати Джордж Буш-старши, Тръмп изрази почитта си към него и анулира своята конференция, която най-вероятно щеше да бъде бурна.

Като цяло за постоянно необуздания водач вихреното му посещаване беше невероятен миг на нравствен мир - " дзен ".

Избирането на Тръмп накара света да вземе под внимание набиращите стремглаво известност популистки придвижвания и въздействието на глобализацията. През първите две години на своя мандат американският президент отхвърли внезапно интернационалната ангажираност на Съединените щати в подмяна на, от негова позиция, цялостно концентриране върху националните ползи на страната.

Неговите обществени и частни срещи със международните ръководители през 48-те часа в Аржентина демонстрираха, че Тръмп е кадърен да демонстрира въздържаност. А други световни водачи, от своя страна, демонстрираха, че одобряват, въпреки и с неодобрение, нетрадиционния жанр на Тръмп.

Тръмп едва ли внезапно е изоставил своя мироглед за света " Америка преди всичко ". Но вместо да му се опълчват при всяка опция, другите водачи наподобява се приспособяват към Тръмп, загрижени, че многостранните съглашения са по-слаби без Съединени американски щати. " Шерпите " на делегациите работиха цяла нощ, с цел да преработят взаимното официално съобщение, тъй че то да се хареса на Тръмп, а съдружниците го отрупаха с ласкателства.

" Веднага бих желал да ви поздравя за вашата историческа победа на междинните избори в Съединени американски щати ", съобщи японският министър председател Шиндзо Абе при започване на срещата им в петък. Той не загатна огромните изборни победи на демократите в Камарата на представителите в Конгреса на Съединени американски щати. Абе от дълго време е потвърдил, че е международният водач, който ухажва най-умело Тръмп, само че и доста по-трудни взаимоотношения наподобява бяха заздравени. Срещата на Тръмп с немския канцлер Ангела Меркел външно беше единствено усмивки, ръкостискания и похвали.

Съвместната декларация на Г-20 включваше желаните от Съединени американски щати формулировки за реформиране на Световната комерсиална организация (СТО) - нещо, за което Тръмп упорства - и загатна, че Съединените щати са срещу Парижкото съглашение за климата, от което американският президент разгласи проекти да изтегли страната си.

Френският президент назова победа това, че Съединени американски щати въобще подписаха официалното съобщение, поради напрежението, съпътствало диалозите. Той съобщи: " С Тръмп постигнахме съглашение. Съединени американски щати одобриха текста ".

Американските съдружници на моменти показваха известно неодобрение от Тръмп. Канадският министър председател Джъстин Трюдо, при подписването на модифицираното Северноамериканско съглашение за свободна търговия (НАФТА), укори " Доналд " поради митата за канадския алуминий и стомана.

Тръмп, от своя страна, обаче изигра ролята на благосклонен победител, като съобщи, че с Трюдо и мексиканския президент Енрике Пеня Нието, чийто мандат в това време изтече на 1 декември, ги свързва другарство, минало инспекцията на бойни тествания. Новото комерсиално съглашение е победа, към която Тръмп от дълго време се стремеше. Като кандидат-президент той даде обещание да реформира НАФТА и приветства новото съглашение като опрощение за грубите си преговорни тактики.

Най-голямо усещане направи това, че Тръмп значително стоеше настрани от Путин и саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман. Той замени няколко думи с двамата властнически водачи, само че следваше западната линия на уединяване на двамата - първия поради неотдавнашното задържане на три украински военни кораба и техните екипажи и втория поради убийството преди два месеца на саудитския публицист Джамал Хашоги.

На предходни международни срещи на високо ниво шоковият фактор непроменяемо бе Тръмп. Така беше с неговата тирада, в която той поучи съдружниците от НАТО за разноските им за защита напролет на 2017 година Изненадващата среща на четири очи с Путин на вечерята на Г-20 в Германия това лято. И на срещата на Г-7 по-рано тази година в Канада, където Тръмп се съгласи на групова декларация за търговията, единствено с цел да се отметне от нея в Туитър на път за Азия, обиждайки в това време Трюдо.

Този път това, което притегли най-голямо внимание, бе, когато Путин и саудитският престолонаследник - двамата водачи, които бяха относително изолирани на форума - си стиснаха въодушевено ръцете.

Тръмп сподели също надзор, когато на форума стана дума за гибелта на Буш. Докато се опитваше да откри верния звук в миг на национална тъга, той искаше да го направи с великолепие. Тръмп съблюдава написаните правила за държавно заравяне, каквото желае за самия себе си един ден. Той бързо разгласи ден на народен печал и разпореди американското знаме да бъде спуснато на половина за 30 дни. Тръмп насочи прослава към Буш като човек " с добра преценка, здрав разсъдък и решително водачество ".

За Тръмп семейство Буш дълго време бяха боксова круша. Той назова Джеб Буш " слаба сила ", когато бяха противници на първичните избори на републиканците през 2016 година Тръмп подлага на критика остро президентското ръководство на Джордж Буш-младши. И осмя знаковата фраза на Джордж Буш-старши за " хилядите точки светлина " по време на предизборните си манифестации тази година.

Тези обиди бяха забравени в събота, когато Тръмп говореше пред публицисти за уважението си към умрелия президент.

" Ще се отдадем на три дни печал и три дни на респект към живота на един в действителност популярен човек. Очакваме с неспокойствие да създадем това и той сигурно го заслужава. Наистина е по този начин. Той бе доста специфичен човек ", сподели Тръмп.

Решението на президента на Съединени американски щати да анулира след гибелта на Буш плануваната си конференция му оказа помощ да резервира дисциплинираност. Такива прояви може елементарно да излязат от релси, като конференцията на Тръмп след срещата му с Путин през юли в Хелзинки. Там Тръмп си навлече всеобщи рецензии за това, че не осъди обществено съветската интервенция в изборите в Съединени американски щати през 2016 година и че наподобява одобри отричанията на Путин да е имало такава активност.

Президентът се върна през вчерашния ден рано сутринта в Съединените щати, където следва седмица на отдаване на респект към Буш, задава се борба за финансирането на държавните разноски и се чакат нови развития по отношение на съветското следствие. Въпросът в този момент, както постоянно, е какъв брой дълго ще продължи този миг? /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР