Ако има истински обществен дебат и кандидатурите не са само

...
Ако има истински обществен дебат и кандидатурите не са само
Коментари Харесай

Симеон Дянков: За мен ще бъде чест да бъда управител на БНБ

Ако има същински публичен спор и кандидатурите не са единствено политически, бих се впуснал в борбата за шеф на Българска народна банка. За мен това ще бъде чест. На всеки български финансист това му е фантазията, в това число и на мен. За страдание времевите параметри през вчерашния ден към този момент бяха избрани и към този момент текат, тъй че надали ще има подобен спор, само че се надявам, че въпреки всичко ще има, това сподели в студиото на " Денят стартира с Георги Любенов " някогашният финансов министър Симеон Дянков.
Прочетете още
Той изрази мнение, че България би трябвало да се ръководи от ясна коалиция с правила. Бойко Борисов е прав, че втората партия не може да дефинира всичко в страната. Грешка на водача на ГЕРБ беше, че излезе с подобен корав и решителен звук. Трябва повече успокоение. В случая излишно излезе име на другояче добър финансист - Димитър Радев. Трябва да има обществена полемика защо са тези регулатори, какви са задачите на Българска народна банка и кои са верните хора там като екип.

" Преди 10 години - 2012 година, по същия решителен, бърз метод, отново Бойко Борисов сподели: " харесва ми сегашният (тогавашният) шеф на Българска народна банка Иван Искров. Да си го преизберем отново. Той води непоклатимост на страната. " Избра се безусловно в един ден. След две години падна КТБ. "

Категоричен е, че поради този случай би трябвало да сме доста деликатни, избирайки идващия шеф на Българска народна банка, още повече че отвън тематиката за стабилността на страната, стои и диалогът за това по кое време и по какъв начин влизаме в еврозоната. Работа на централната банка е да изясни за какво е потребно България да е в еврозоната.

" Според мен тъкмо поради влизането ни в еврозоната, а и за финансовата ни непоклатимост, тъй като поседните две години фискалната непоклатимост на България е доста по-слаба, в сравнение с обичайно. Това не зависи единствено от Българска народна банка, само че зависи и от тях. Странна е групата регулатори Здравна каса - Сметна палата - Българска народна банка. Ако в действителност са загрижени ГЕРБ и Бойко Борисов за еврозоната, би трябвало да е Българска народна банка - Комисията за финансов контрол и Фискалният съвет, тъй като това са трите регулатора - всички с изтекли мандати, от които в разнообразни степени зависи плавното ни влизане в еврозона. "

По думите на Симеон Дянков " Възраждане " употребяват неналичието на съответно пояснение за изгодите от влизане в еврозоната, те ловко виждат този огромен пропуск и го слагат като огромна тематика, надлежно предизвикват референдум. И не би трябвало някой да застава против референдума, тъй като то е народна власт, отговорът е регулаторите и държавното управление да си свършат работата и да изясняват всеки ден за какво това е потребно.

Бившият финансов министър разяснява и бюджетът за 2023 година:

" Асен Василев в действителност има вяра, че може да предложи бюджет, който да обезпечи обещаните обществени заплащания, само че с рационален недостиг, аз съм по-скоро песимистичен, че е допустимо. Той ще влезе от 1 август и остават 5 месеца, в които да работят ограниченията, за които приказва той. Някои от щрихите са ясни - в този момент взеха на 100% от държавните сдружения всичкие им облаги от предходната година. От друга страна, неразбираемо за мен за какво, не връщат ставките на Данък добавена стойност на равнищата, които бяха преди коронавирус. "

Определи тези ограничения като популизъм. Според него Асен Василев е по-подходящ за обществен министър, в сравнение с за финансов, тъй като в сложни обстановки, финансовият министър би трябвало да има смелостта да ползва непопулярни ограничения, добави още той.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР