Ако има хора без индивидуални водомери или не са осигурили

...
Ако има хора без индивидуални водомери или не са осигурили
Коментари Харесай

Предложение Всички апартаменти вече ще плащат поравно общата вода в блока

Ако има хора без самостоятелни водомери или не са обезпечили достъп за отчитането им, те ще заплащат разликата сред общия водомер и показанията на измервателните уреди в жилищата

Водата, употребена за общи потребности в жилищните здания в режим на етажна благосъстоятелност, ще се разпределя поравно сред всички жилища, при изискване, че всички консуматори са изрядни. Досега разходваните количества се начисляваха на клиентите съразмерно на тяхното ползване. Това планува новата Наредба за изискванията и реда за присъединение на потребителите и за прилагане на водоснабдителните и канализационните системи, която е оповестена за публично разискване. Тя беше направена от междуведомствена работна група. В състава й са включени представители на разнообразни ангажирани по тематиката ведомства, на институцията Омбудсман, Държавната организация за метрологичен и механически контрол, ВиК операторите, Комисията за отбрана на потребителите, както и представители на неправителствени организации.

ВиК операторите дават отговор за поддръжката на обществена инфраструктура и въз основата на разноските, които вършат за това, се дефинира цената на услугата на цялата територия, която обслужват. Поддръжката на ВиК системите вътре в постройките и парцелите, в това число в режим на етажна благосъстоятелност, е отговорност на притежателите. Новата Наредба дефинира доста по-ясно границите сред двете, за отбягване на неясноти.

" Няма по какъв начин да не се регистрира цялото количество вода, което постъпва в постройката. Всички притежатели имат идентични задължения към поддържането на общите елементи, в това число на ВиК системата. Няма логичност тези, които заплащат по-големи сметки за предоставените им ВиК услуги, да поемат и по-голямата част от разноските за поддържане на чистотата в общите елементи на постройките, поливане на градинките пред блоковете и други ", разяснява зам.-регионалният министър Малина Крумова. Тя обаче акцентира, че разпределението по равно е единствено при изискване, че всички консуматори са изрядни – обезпечили са достъп за действителен доклад през последните 12 месеца и водомерите им са механически изправни и в метрологична валидност. В противоположен случай разликата сред общия водомер и показанията на измервателните уреди в жилищата, ще се разпределя единствено сред тези, които нямат самостоятелни водомери или не са обезпечили достъп за отчитането им.

Зам.-министър Малина Крумова добави, че когато потребителите са изрядни, етажната благосъстоятелност може да вземе решение за различен метод на систематизиране на разход " общо ползване ".

Предвиждат се строги ограничения при обири на вода. При определяне на нелегално присъединение към общите мрежи и уреди, съответните отклонения ще се прекъсват. В случай, че те се употребяват от консуматор, който има открита партида към оператора, откраднатото количество ще бъде несъмнено съгласно пропускателната дарба на тръбата при непрестанно приключване на водата със скорост 1 метър в секунда за интервал от 1 година. Така ще се дефинира и количеството на изразходваната вода и при нарушение на пломбите или увреждане на общия водомер.

Според наредбата датата и часът на отчитане на общия водомер и на самостоятелните водомери би трябвало да се афишират от оператора в период не по-кратък от три работни дни преди деня на отчитането: посредством документално известие, сложено на уместно място в постройката, и посредством издание на електронната страница на оператора. Ако потребителят отсъства, може да уточни друга дата за посещаване, само че това се заплаща по цени на оператора. Важно е също да се знае, че при водомери с отдалечено отчитане, би трябвало да се прави физическа инспекция и доклад минимум един път на 12 месеца. Същото се отнася и за потребителите, които се самоотчитат.

Проектът на новата Наредба за изискванията и реда за присъединение на потребителите и за прилагане на водоснабдителните и канализационните системи е пусната за публично разискване. Целият текст можете да видите тук.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР