Ако има един фактор, който прави мигрантската вълна в България

...
Ако има един фактор, който прави мигрантската вълна в България
Коментари Харесай

Мигрантите: слабата теза срещу приемането на България в Шенген

Ако има един фактор, който прави мигрантската вълна в България от 2022 година по-различна от тази през 2016, това е сериозният дял на мароканците. В някои от месечните бюлетини те изпреварват даже и обичайните групи на афганистанци и сирийци. Това е впечатляващо: представете си дългия път, по който северноафриканците би трябвало да преминат, с цел да доближат до дестинацията, до която най-често желаят да стигнат - Франция.

Какво може да е обяснението за тази наклонност? Нима тридесетината километра от Средиземно море, които разделят двата континента, може да са причина тези хора, търсещи по-добър живот на Запад, да пътуват няколко хиляди километра и да преминат през България в пътя си към Франция?

Това е един от образците, който страните, скептични към присъединението на България в Шенген, са давали, с цел да онагледят причините си за какво страната не би трябвало да бъде призната в полицейския (по същество) съюз.

Най-гласовитата страна в тази посока е Австрия. Ако дълги години Нидерландия беше главният глас против присъединението на България към Шенген, включването на Виена като форлайнер в този хор беше по-скоро изненада. Имаме ползи, а в случай че не ви харесва, имаме и други Преди седмица австрийският канцлер Карл Нехамер посети Загреб, където беше посрещнат с военни почести. Австрийските медии бяха комплицирани към задачата на визитата. Неблагоразумните ходове в близкото минало на Австрия да трансферира в съветски ръце контрола над газовите складове постановяваше договаряния за импорт на полутечен газ от хърватски терминал на остров Крък.
Реклама
Лостът в този договаряния беше декларираното по-рано отрицателно отношение към присъединението на България, Румъния и Хърватия към Шенген. Заявка, на която Хърватия реагира изнервено. За разлика от " слабаците " в Европейски Съюз България и Румъния, западнобалканската страна нямаше за какво да чака отрицателно отношение тъкмо от Австрия. Двете страни имат трайни стопански връзки, нехарактерни по размер за страни от Централна и Източна Европа.

В последна сметка Нехамер обърна позицията: " Разширяването на Шенген няма да се реализира по този метод. "

Разделянето на трите страни обаче се нуждаеше от нова обосновка. И Нехамер я уточни - Хърватия пази границите си образцово, а в това време външните граници на Европейски Съюз са " незадоволително или въобще не са предпазени ", сподели канцлерът, представен от Kurier.

" За това свидетелства на първо място фактът, че огромна част от лицата, които подават молби за леговище в Австрия, не се записват по пътя си през други страни от Европейски Съюз ", написа същото издание. От цитираната статистика излиза, че от 100 хиляди открити мигранти в Австрия близо 75 хиляди не са били регистрирани преди този момент, т.е. България ги е пропуснала. От представянето на тази статистика не излиза наяве за какво те не са били регистрирани в Хърватия и Унгария - двете страни, през които е могло да преминат, с цел да стигнат до Австрия.
Реклама
Топката беше вдигната и хърватският министър-председател Андрей Пленкович просто трябваше да я отиграе и подчертава върху очевидното - Хърватия е страна по пътя, а не външна граница. Колко огромен проблем са бежанците? Източник, осведомен с преговорния развой, разяснява за " Капитал ", че румънското държавно управление е осъзнало, че войната в Украйна дава лост на двете страни да изискат приемането им в Шенген, защото това може да бъде облечено като проява на единен Европейски Съюз фронт против съветската експанзия.

И в случай че тази теза може да бъде продадена в част от страните членки, в Австрия, която се пробва да резервира неутралитет и е по-скоро пасивна във връзка с военната помощ за Украйна, това надали може да бъде мощен вътрешнополитически мотив.

Иронично, България пада жертва на невъзможността на Европейски Съюз да построи ясна политика във връзка с убежището и защитата на външните си граници.

Така да вземем за пример нито България, нито Европейска комисия имат интерес да изпратят прекалено много чиновници от Фронтекс на границата с Турция. И за двете страни е ясно, че хилядите мигранти, които България регистрира като " недопуснати " на територията на Европейски Съюз, са в действителност нелегално отблъснати мигранти - нещо, което граничната работа на Европейски Съюз не би позволила да стане пред очите им, изключително след разкритията на ОЛАФ за противозаконните практики по отбиване на мигранти, подценявани от Фронтекс.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР