Ако има доказателства, потвърждаващи, че забранени химически оръжия са били

...
Ако има доказателства, потвърждаващи, че забранени химически оръжия са били
Коментари Харесай

Макрон: "Франция ще удари", ако се докаже, че химически оръжия са използвани в Сирия

Ако има доказателства, потвърждаващи, че неразрешени химически оръжия са били употребявани против цивилни в Сирия от силите на режима, то тогава Франция ще нанесе удар, сподели президентът Еманюел Макрон, представен от " Франс прес " и " Ройтерс ".

" Ние ще ударим мястото, откъдето са пратени тези оръжия или там, където те са били проведени. Червената линия ще бъде спазена. Но през днешния ден нашите служби към момента не са намерили безапелационни доказателства, че неразрешени от договорите химически оръжия са били употребявани против цивилното население ", сподели Макрон пред Асоциацията на президентската преса (обединяваща упълномощените към френското президентство журналисти).

" Щом като бъдат събрани доказателства, ще направя каквото споделих ", добави той, само че акцентира, че целта е битката с терористите, с джихадистите.

Миналия петък в телефонен диалог с съветския президент Владимир Путин, Макрон изрази безпокойствие от индикациите, че бомби с хлор са били употребявани наскоро против цивилните в Сирия, напомня " Ройтерс ".

Вчера пред упълномощените публицисти Макрон сподели, че що се касае до сирийския режим " ще съумеем да установим нещата преди края на спора. Може би ще знаем повече след края на спора, само че това ще е от компетентността на интернационалното право ".

Макрон пледира и за интернационална конференция за Сирия, която да се организира в случай че е допустимо в района. " Не съм луд по концепцията за среща за Сирия, която да е в Париж ", добави той.

Президентът се разгласи за военна работа, която да бъде наложителна и да продължи към три месеца, само че може и да е по-дълга, до шест месеца, съобщи " Франс прес ". " Искам една наложителна работа, до която да имат достъп и дамите и мъжете ", сподели Макрон и добави, че " формата на тази работа може да бъде и гражданска ".

За Брекзит и Европейски Съюз

Макрон сподели, че не желае да се пилее прекомерно доста време по договарянията за Брекзит, съобщи " Ройтерс ". Той добави, че е в полза на Европейски Съюз, че Мишел Барние е единственият договарящ по въпроса.

Френският президент разкритикува политиката на Европейски Съюз като непоследователна. Той засяга решението на депутатите от Европейския парламент да отхвърлят предложение за транснационални листи с претенденти за депутати. Макрон прикани картата на европейските политически партии да бъде преначертана, съобщи " Ройтерс ".

" В тези партии има променчивост, която ни блокира. Мисля, че Европа би била по-добре в либерален проект с преначертаването на политическата карта ", сподели той и добави, че ще излезе с нова самодейност за прогресивно сливане на реформистите на изборите за Европейски Съюз следващата година.

Макрон съобщи, че няма значение от каква народност ще е идващият шеф на Европейската централна банка, стига той или тя да са толкоз способени, колкото е нейният сегашен началник Марио Драги, съобщи " Ройтерс ".

Той съобщи, че би желал идващият ръководител на Европейската комисия да е упорит и добави, е не е негов приоритет отпред на изпълнителния орган на Европейски Съюз да застане французин./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР