Ако има актьор, който може да спре дъха ни като

...
Ако има актьор, който може да спре дъха ни като
Коментари Харесай

20 г. в сърцата на зрителите: как се промени звездата от „Клетката“ Асен Блатечки

Ако има артист, който може да спре дъха ни като неприятно момче също толкоз сполучливо, едвам ни трогне в трагична роля, несъмнено това е Асен Блатечки.

От самото начало на кариерата си Асен Блатечки печели сърцата на феновете с неповторимото си лъчение и забавните си функции. Всъщност, след повече от 20 години на сцената и на екрана, на Асен му е омръзнало да го показват като неприятно момче или сексимвол. Предпочита да се разказва като актьор – название, което изцяло въплъщава в своята дългогодишна кариера.

 Асен Блатечки Nova Play    " Клетката " (2023)

А в професионалната му биография несъмнено има функции, с които потвърждава, че умее да се превъплъщава в разнообразни облици. Освен това Асен взе участие интензивно и в театралния живот, като с изключение на артист, се изявява сполучливо като режисьор.



В сериала „ Клетката “ неговата роля е тъкмо такава – героят му е, в който незаслужено попада основната героиня Ина (Гергана Данданова).

Освен виновен и предан на специалността си, героят на Асен е и угрижен татко. Той се пробва да поддържа връзка с детето си, до момента в който майка му се стреми да го отдалечи от него.
                             

Самият артист е горделив бащата на две деца – Катерина , която следва в Англия, и по-малкия Борил , който учи в музикално учебно заведение.

Макар че не обича да приказва за персоналния си живот, от време на време споделя в обществените мрежи сладки моменти с тях.
                             

През пролетта той стана част от журито на хитовото шоу „ Като две капки вода “, където усмивката и приятелското му отношение постоянно зареждаха положително участниците и феновете.

Асен е роден в София през 1971 година Той е първенец на Федерацията по обичайно карате за 1989, 1990, 1991 и 1992 година През 1996 година приключва НАТФИЗ в класа на проф. Стефан Данаилов. Веднага откакто се дипломира, стартира да получава дребни функции във филми, като има появи в задгранични продукции с Жан-Клод Ван Дам, Уесли Снайпс, Долф Лундгрен и други кино митове.

 Асен Блатечки imdb " Мила от Марс " (2004)

През 2001 година взе участие във кино лентата на Магърдич Халваджиян „ Печалбата “, където си партнира с Мая Бежанска, Койна Русева и Васил Василев-Зуека.

Първата роля, с която става необятно известен, е в комедийния сериал на NOVA „ Морска сол “, който се излъчва сред 2004 и 2005 година

 Асен Блатечки imdb    " Морска сол " (2004)

Сюжетът на занимателния ситком наблюдава връзките на четирима съседи, а в основните функции влизат още Пенко Господинов, Койна Русева и Екатерина Стоянова. 

 Асен Блатечки imdb    " Морска сол " (2004)

Асен оказва помощ на колежката си Койна Русева с карате-хватките на героинята ѝ, защото е четирикратен първенец на България по карате.  Тяхното другарство и професионално съдействие продължава години след първите им функции дружно.
                             

В идващите години Асен Блатечки се трансформира в едно от огромните имена на актуалното българско кино. Снима се в „ Мила от Марс “, „ Шивачки “, „ Стъпки в пясъка “ и доста други известни продукции.

Зрителите обожават да го гледат в облика на неприятното момче, което пуши, кара мотор и може да се забърква във всевъзможни неприятности, какъвто да вземем за пример е героят му в сериала „ Стъклен дом “. Днес обаче самият Асен признава, че е отказал цигарите и несъмнено е излязъл от рестриктивните мерки на този вид герои.

 Асен Блатечки imdb     " Стъклен дом " (2011)

Талантлив и обаятелен, Асен съумява да впечатли и с разнообразни и трагични функции, като да вземем за пример във филмите „ В кръг “, „ Посоки “, „ Доза благополучие “ и др . За основната роля в „ Съдилището “ е награден на интернационалния кинофестивал SEE a Paris във Франция, както и на интернационалния кино фестивал в Прищина.

 Асен Блатечки imdb    " Съдилището " (2014)

Драмата на Стефан Командарев споделя историята на Митьо (Асен Блатечки), който живее дружно със сина си до българо-турско-гръцката граница и се занимава с незаконен трафик на емигранти към България.

През 2019 година взе участие във кино лентата на Светла Цоцоркова „ Сестра “. Идеята на плана толкоз се харесва на Асен, че той даже предлага да взе участие без хонорар – предложение, което основателите на кино лентата отхвърлят, само че е показателно за отношението на Блатечки към специалността му и изкуството. 

 Асен Блатечки imdb    " Сестра " (2019)

Ролята на селски мачо, който мисли, че всичко му е разрешено, в " Сестра "   му носи премия – на фестивала " Босфора " в Турция. И това са единствено част от признанията, които Асен е получавал през годините.

През 2017 година режисира и изиграва основната роля в динамичния екшън „ Бензин “, в който си партнира с доста родни артисти, както и с холивудската звезда от „ Глутница кучета “ Майкъл Мадсън.
                             

Във кино лентата „ Останалото е пепел “ от 2020 година изиграва ролята на авторитетния през първата половина на ХХ век финансист, посланик и министър Атанас Буров. За да влезе в облика, Асен качва 15 кг. 

След фотосите единствено за месец съумява да си възвърне формата, като натъртва най-вече на плодове, а с фитнеса си наваксва с тренировки съвсем всеки ден. Ролята на Буров е първото му преобразяване в историческа персона в киното.

 Асен Блатечки NOVA   " Останалото е пепел " (2020)

През същата година феновете на NOVA се зарадваха на завръщането на Асен на дребния екран – в сериала „ Ягодова луна “.
                             

Там Блатечки изигра ролята на пожарникаря Любомир, който се пробва да възвърне връзката с порасналата си щерка (Радина Боршош).

Сега Асен още веднъж свети в позитивна и доста основна роля за сюжета на „ Клетката “ роля , като нямаме самообладание да проследим по какъв начин ще се развият връзките му с незаслужено наказаната Ина, както и с дребния му наследник.

 Асен Блатечки Nova Play     " Клетката " (2023)

И до момента в който наблюдаваме трагичните ориси на героите в " Клетката ", следва да забележим Асен и в дълго чакания втори сезон на сериала на NOVA " Дяволското гърло ". За ролята си в него артистът признава, че още веднъж няма да е неприятното момче, само че няма да бъде и положителното.

" Мисля, че в действителност май тъкмо такава роля до момента не съм играл ", признава той в предаването " Събуди се ". 

 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР