Ако хакерския удар бе поръчан от Русия, последиците щяха да

...
Ако хакерския удар бе поръчан от Русия, последиците щяха да
Коментари Харесай

Експерт с апокалиптична прогноза: Ако руската киберармия ни атакува, изчезваме

Ако хакерския удар бе поръчан от Русия, последствията щяха да са ужасни, разяснява Спас Иванов

Не е съществено да се твърди, че хакерската офанзива, която през уикенда блокира уеб страниците на 14 държавни институции у нас, е поръчана от Русия. Това сподели в „ Здравей, България “ по Нова телевизия специалистът по киберсигурност Спас Иванов.

„ Не е съществено, тъй като се приказва за един причинител от Магнитогорск, Челябинска област. Трудно ми е да допускам, че е от ФСБ. Там където те пипнат, последствията са тежки. Спомнете си офанзивата против Украйна. Цялото източно крайбрежие на Съединени американски щати бе парализирано съвсем месец “, добави той.

„ Това е предизвестие. Когато атакуваш формалните уеб сайтове на страната, не го правиш в събота или неделя, когато нацията спи и яде, а в работен ден, за се блокира активността и да се внесе оптимално количество суматоха “, разяснява експертът. 

Според шефа на Националната следствена работа Борислав Сарафов обаче към този момент е ясно името на съветския хакер, който стои зад офанзивата. 

„ По-скоро става въпрос за единични акции в сравнение с офанзива на държавно равнище. Смятам, че в случай че Русия заповяда офанзива с опциите на киберармията, която има, тъй като тя поддържа киберармия, щяхме да го усетим много по-болезнено ”, безапелационен е Спас Иванов. 

По думите му в случай че това е публична поръчка от страна на съветските управляващи, стигането до един причинител толкоз бързо и толкоз елементарно на процедура би било изцяло невероятно. Ако предположим, че сме стигнали до верния човек, то по всяка възможност не е поръчка, безапелационен е Иванов. 

Продължаваме да държим всички DNS сървъри в една мрежа и в случай че някой я унищожи, изчезваме, акцентира той.

„ Сред атакуваните институции има една-две банки. Със сигурност е ДСК. Така твърди хакерът в Телеграм. От банката няма публично изказване. Може би през днешния ден ще дадат “, съобщи специалистът. 

Министерствата на защитата и на вътрешните работи, Държаният запас също са атакувани, добави той.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР