Ако говорим за монопол, говорим за такъв за една единствена

...
Ако говорим за монопол, говорим за такъв за една единствена
Коментари Харесай

Менда Стоянова оправда Горанов за несъбраните такси от хазарт

Ако приказваме за монопол, приказваме за подобен за една единствена игра, съобщи ръководителят на Комисията по бюджет и финанси и народен представител от ГЕРБ Менда Стоянова пред публицисти, откакто комисията утвърди на първо четене измененията в Закона за хазарта, препоръчани от Валери Симеонов.

"Може да се каже, че ще има монопол в частта на
лотариите. Това е единствено една хазартна игра от страна на Български състезателен тотализатор, само че това не е противоконституционност. Това не е нов монопол, който не е категорично споменат като вероятен. Ако прочетете деликатно член 18 на Българската конституция, където са изброени монополите, които биха могли да бъдат открити със закон, вие ще видите, че там касаят цели браншове браншове. Секторът хазарт не се монополизира. Ако приказваме за монопол, приказваме за една единствена игра ", разяснява Стоянова.

Според нея няма одържавяване на
лотарията.

На въпрос за какво има разлики в таксите на частните
лотарии и държавния тотализатор, Стоянова разяснява, че има Комисия по хазарта и неслучайно прокуратурата е там.

"За мен отговор на въпроса за какво комисията по
хазарта, виждайки ежемесечно и издавайки лиценза, е позволила това, очаквам от хората, които са го създали и от прокуратурата, която ще ги пита по избран ред ", добави още ръководителят на Бюджетната комисия.

На въпрос дали министърът на финансите би трябвало да поеме отговорност за това, Стоянова отговори, че той е обособен орган от груповия - Комисията по
хазарта, която взема решение за издаване на един или различен лиценз.

В началото на днешното държавно съвещание министър-председателят заяви, че е упълномощил на министъра на финансите Владислав Горанов и на ръководителя на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова да изразят позицията на ГЕРБ по измененията в Закона за
хазарта.

Агенцията за държавна финансова ревизия заяви, че от Комисията по
хазарта са били конфискувани спомагателни документи. От техния първичен разбор излиза наяве, че има нарушавания на Закона за хазарта във връзка с таксите, събирани от уредниците на хазартни игри.

"Можем да създадем извода, че оповестената по време на изказването на шефа на АДФИ сума, несъбрана от обособените уредници на
хазартни игри, се оказва доста по-голяма ", се споделя в формалната позиция на Агенцията за държавна финансова ревизия.

Текстовете от Закона за
хазарта дават опция за еднакъв тип хазартна услуга да се начислява такса на друга основа. В единия случай страната прибира 15% от всички направени залози, а в другия 20% от таксите и комисионите за присъединяване в играта. Сега концепциите на Владислав Горанов са вместо 15% върху цената на залозите се предлага таксата да бъде 25 на 100 върху разликата сред залозите и изплатените облаги на участниците, т.е. съществува догадка, че приносът на хазартните компании ще намалее.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР