Ако говорим за изменение в номиналната стойност, около 3 лв.

...
Ако говорим за изменение в номиналната стойност, около 3 лв.
Коментари Харесай

Свинското на масата ни по-скъпо отпреди година

Ако приказваме за изменение в номиналната стойност, към 3 лева е разликата в цената на свинското месо спрямо предходната година. Основна причина за това е чумата по свинете и изкуствено основаната суматоха на пазара. Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия ръководителят на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите Владимир Иванов.

По думите му, повишаването е почнало още през август 2019 година, когато беше и пикът на африканската чума по свинете.

„ Ако имахме равнища от 9 лева, в този момент имаме 12 лева цена на врат без кост. Към момента най-характерното за този пазар е, че е безусловно неустойчив. Свидетели сме на много сериозна вариативност при ценообразуването на свинското ”, разясни Владимир Иванов.

По данни на ръководителя на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите се следи стабилитет при цените допълнително от 10-годишен интервал при главните хранителни артикули като захар, боб, олио, брашно, ориз.

„ Към момента имаме при краставиците една свръхцена, само че това е напълно обикновено - в подобен сезон се намираме. При картофите, зелето и лука имаме по-ниски нива спрямо предходната година. И назад, при плодовете - имаме доста евтини ”, сподели още Владимир Иванов.

Според него това е антиподът на обстановката от 2018 година, когато на пазара е имало доста евтини плодове, а цената на зеленчуците са били високи.

„ Това в известна степен е обусловено от реколтите през годината и в Европа, и в България, защото ние следваме трендовете на това, което се случва в Европейски Съюз. В последните 10 години цените на плодовете и зеленчуците се движат в естествени граници ”, заключи обстановката Владимир Иванов.

По думите му, млечният пазар е мощно недооценен и цените са в резултат на мощната конкуренция.  

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР