Ако го срещнете из природата или видите в китна градина,

...
Ако го срещнете из природата или видите в китна градина,
Коментари Харесай

Левурда – за здраво сърце и детокс на тялото

Ако го срещнете из природата или видите в китна градина, ще го приемете просто за красиво цвете. Зелени листа, бели цветове. Дивият чесън, прочут още като леворда*, левурда, мечи лук има колкото общи характерности с елементарния чесън, толкоз и разлики.

Малко е мъчно да се разпознава тази форма на чесъна, защото наподобява сходно на градинско растение, буйна трева. Листата на левордата са дълги, само че много по-широки от тези на лука и елементарния чесън. Характеризира се с подземно стебло, луковица, а съгласно някои усетът ненапълно припомня и за лук. С листата, както и с луковиците може да овкусите супи, яхнии, маринати, пюрета и други.

Кои са изгодите за здравето от потреблението на див чесън?

За левордата се счита, че оказва помощ при високо кръвно налягане, висок холестерол, стомашно разстройство. Тъй като по натурален път спомага за контролиране на високото кръвно налягане, това може да понижи и риска от атеросклероза, инфаркт и сърдечен удар, като по този метод се грижи за здравето на сърцето.

Антибактериалните и противогъбични съединения, намиращи се в тази по-дива форма на чесън, могат да оказват помощ за наново балансиране на бактериалната флора в червата, което може да успокои възпалението, подуването, спазмите, запека и други проблеми, свързани със здравето на стомаха.

Активните съставки в дивия чесън имат способността да обезвреждат интензивността на свободните радикали, преди да доведат до клетъчна разновидност и оксидативен стрес в разнообразни елементи на тялото. Това може да понижи риска от развиването на рак и други хронични болести, като сърдечни болести или артрит.

Други изгоди за здравето от потреблението на див чесън е, че той спомага за детоксикирането на организма, усъвършенства имунитета, като понижава риска от настинки и вирусни инфекции, богат е на етерични масла, витамин С, магнезий, манган, желязо и други.

* Според формалния правописен речник от 2012 година, въпреки да се среща по-често като левурда. /az-jenata.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР