Ако гледаме в политическия контекст, няма война между президента и

...
Ако гледаме в политическия контекст, няма война между президента и
Коментари Харесай

Стефан Софиянски: Не виждам война между президента и правителството

Ако гледаме в политическия подтекст, няма война сред президента и държавното управление. Напрежението е сред нас. Президентът и министър председателят не би трябвало да са съперници. Президентът би трябвало да резервира една надпартийност. В противоположен случай се получава един подобен вакуум, от който губи единствено страната.

Това съобщи в предаването “Офанзива” по Канал 3 някогашният министър-председател Стефан Софиянски.

,,Имаше решение - още в четвъртък двамата министри трябваше да се закълнат, след което министър Радев трябваше да излезе отпуск, да пусне една заповед за изпълняващ длъжността на Маринов и към този момент той ще си работи като министър'', разяснява Софиянски по отношение на забавения декрет на президента Румен Радев за освобождението на Младен Маринов като основен секретар на Министерство на вътрешните работи.

,,Росен Желязков е добър админ. В Костинбродската спекулация той нямаше никакво присъединяване. Просто беше следващата изкупителна жертва в тази ситуация. Желязков също по този начин беше доста добър основен секретар в един от кабинетите на Бойко Борисов. Ще забележим дали системата ще го припознае, дали ще съумее да се оправи. Проблемът при нас е подобен, че не можем да формираме естествен професионален управнически екип. Министрите би трябвало да бъдат в професионалните си среди, би трябвало да имаш престиж с работата, която си свършил'', разясни още той за новия транспортен министър.

,,Смятам, че Министерство на вътрешните работи би трябвало да отиде към президенството. Министърът би трябвало да бъде предлаган от президента най-малкото. Това го има да вземем за пример в Русия, която е президентска република. В момента България не е парламентарна република, а по-скоро министерска. Трябва да се реализира един баланс. Парламентът би трябвало да се опита да построи едно дълготрайно законодателство, с надалеч по-малко депутати. Президентът да поеме вътрешната и външната сигурност, а държавното управление да поеме филантропичните политики. Накратко, нуждаем се от република със споделено ръководство. Властта би трябвало да се споделя, с цел да има резултат'', добави някогашният министър председател.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР