Ако гласоподавателите донесоха на консервативната партия на премиера Кириакос Мицотакис

...
Ако гласоподавателите донесоха на консервативната партия на премиера Кириакос Мицотакис
Коментари Харесай

Десетилетие борба: Как Мицотакис изведе Гърция от икономическата криза

Ако гласоподавателите донесоха на консервативната партия на премиера Кириакос Мицотакис Нова народна власт победа с 20 точки и най-хубав резултат от 2007 година насам, това беше, тъй като те му приписаха заслугата за насочването на Гърция към икономическа непоклатимост.

Три големи избавителни стратегии на обща стойност 280 милиарда евро предотвратиха злополука по време на траяла десетилетие рецесия. Тя доближи своя връх през 2015 година, а Гърция излезе от драконовски режим на надзор върху разноските, натрапен от интернационалните ѝ кредитори предишното лято.
Човешката цена беше голяма
Безработицата доближи своя връх от 27,5% – и 58% за хората под 25 години. Икономиката на Гърция се сви с 25%. Икономистите в този момент са съгласни, че този спад удари страната толкоз мощно, колкото Голямата меланхолия от 30-те години на предишния век удари Съединени американски щати.

През петте години от 2008 година до 2013 година гърците са станали приблизително с 40% по-бедни, съгласно данни на статистическата организация на страната, оценени от Ройтерс. До 2014 година разполагаемият приход на семействата в Гърция е паднал под равнищата от 2003 година

С възходящата безработица доста семейства започнаха да разчитат на пенсиите на по-възрастните членове на фамилията с цел да оцелеят. Но поради многократни съкращения 45% от пенсионерите получаваха месечни заплащания под прага на беднотия от 665 евро до 2015 година

През тази година един на всеки петима гърци беше оценен като изпитващ тежки материални ограничения. Това е повече от два пъти спрямо 2008 година А съвсем 4 милиона души, повече от една трета от популацията, бяха оценени като „ застрашени от беднотия или обществено изключване “.

Приблизително 800 000 гърци нямаха достъп до здравно лекуване, откакто изгубиха здравното си обезпечаване заради безработица по време на рецесията. Случаите на тежка меланхолия измежду популацията съвсем се утроиха. А съгласно изследване в British Medical Journal процентът на самоубийствата се нараснал с 35%.

Гърция претърпя също и опустошително приключване на мозъци. Населението е намаляло с 400 000 сред 2010 година и 2015 година Проучване от 2013 година открива, че повече от 120 000 експерти, измежду които лекари, инженери и учени, са напуснали страната от 2010 година насам.

Последващо изследване откри, че от всички, които са избягали от страната, към 90% имат висше обучение, повече от 60% са с магистърска степен и 11% с докторска степен.
Лидерството на Мицотакис и пътят към възобновяване
През първия си четиригодишен мандат Мицотакис, 55-годишен някогашен банкер, приключил Харвард, управлява страната към ненадейно висок напредък, внезапен спад на безработицата и слага основите за възвръщане на капиталовия кредитен рейтинг на Гърция, след години на дъното.

Брутният вътрешен продукт на Гърция се върна до равнищата, на които беше, когато за първи път изпадна в несъстоятелност през 2010 година Безработицата е намаляла с повече от половината от своя връх. Данъците са намалели, а пенсиите и минималната работна заплата са се повишили  за първи път от началото на рецесията.

Консерваторите споделят, че са следили най-голямата инфраструктурна стратегия в страната от 1975 година насам, с повече от 2300 плана в ход в цялата страна, в това число автомагистрали, летища, пристанища и яхтени пристанища.

Нещата към момента са надалеч от съвършенството. Тежката криза и годините на незабавни заеми оставиха Гърция с голям държавен дълг, който доближи 400 милиарда евро през предишния декември. Той удари приходите на семействата толкоз мощно, че може да отнеме още едно десетилетие, с цел да се възстановят.

Парализиращите строги икономии – повишението на налозите, контролът върху заплатите в обществения бранш, намаляването на пенсиите – оставиха мнозина изтощени и потънали в задължения, с ниски заплати и несигурни работните места. Миналата година съвсем половината от всички гръцки семейства едвам успяваха да се оправят с месечните си приходи.

Но даже рецесията в Европа да се отразява по-силно на Гърция, в сравнение с другаде, страната към момента е надалеч от положението в което се намираше преди едно десетилетие, когато отчаянието се трансформира в протести по улиците. За това гласоподавателите наподобява са благодарили на Мицотакис.

Текстът е оповестен в „ Гардиън “. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР