Ако германският канцлер не намери в рамките на Европейския съюз

...
Ако германският канцлер не намери в рамките на Европейския съюз
Коментари Харесай

Дойче веле: Бъдещето на Меркел и бежанците зависи от...Борисов и България

Ако немският канцлер не откри в границите на Европейския съюз решение на казуса с мигрантите, нейното държавно управление най-вероятно ще се разпадне. Бъдещето на нейния четвърти кабинет ще зависи и от опцията да се контракти с България.
Развръзката в острия спор сред канцлерката Ангела Меркел и нейния вътрешен министър Хорст Зеехофер е отсрочена за началото на юли. Министърът се съгласи да изчака резултатите от идната на 28-29 юни среща на върха на Европейски Съюз преди да предприеме едностранни ограничения за ограничение на мигрантския поток в Германия.
Тръмп захапа Меркел: Германците се изправят против водачите си! Не желая това, което става в Европа, да се случи и с нас (СНИМКИ)

Спорът сред водачите на две от трите партии в ръководещата коалиция – Меркел оглавява Християндемократическия съюз /ХДС/, а Зеехофер – Християнсоциалния съюз /ХСС/ – се разгоря поради това, че министърът има намерение за затвори немските граници за мигрантите без документи или за към този момент записаните в някоя друга страна от Европейски Съюз. Меркел счита, че тази мярка опонира на европейските правила за даването на леговище и на немското законодателство, а също така, е несправедлива във връзка с такива страни, като Гърция и Италия.
На Меркел й остават две седмици!

Ултиматумът на министър Зеехофер

В края на предходната седмица Зеехофер заплаши, че още този понеделник, 18 юни, ще се възползва от пълномощията си на министър на вътрешните работи и еднолично ще подреди да не пускат в Германия мигранти без паспорти или с регистрация от други страни в Европейски Съюз
Меркел предложи да се изчака до срещата на върха на Европейски Съюз. Тя се надява да убеди сътрудниците в нуждата да намерят общо решение за казуса с мигрантите. Освен това дава обещание в коридорите на тази среща да контракти с такива страни, като Австрия, Италия, Гърция или България двустранни съглашения, които да обезпечат правната основа за възбраната за секване на немската граница от „ директните “ мигранти.
Как бежанците „ нон грата “ попадат в Германия?
Зеехофер се съгласи да изчака. Но при едно изискване: той неотложно ще се разпореди да не бъдат пускани в Германия мигрантите, които един път са получили отвод за леговище от немските управляващи, били са изгонени от страната и са получили възбрана за наново влизане. Меркел се съгласи. За нея беше цялостна изненада, че такива бежанци „ нон грата “ наново се оказват в Германия.
Но както съобщи представителят на Министерство на вътрешните работи на държавна конференция, сходни случаи в действителност имат място. Дори при съществуването на възбрана за влизане в Германия, мигрантите имат опция да я заобиколят, в случай че се възползват от правото си на границата още един път да подадат молба за предоставяне на леговище.
И мигрантите не подценяват това право. На територията на Германия не пускат единствено тези мигранти, които не са подали молба за леговище, сподели представителят на канцлерката Щефен Зайберт.
Замразената държавна рецесия в Германия
По въпроса за възбраната за секване на немската граница от мигранти с регистрация в другите страни от Европейски Съюз Зеехофер не има намерение да отстъпи пред Меркел. Границата влиза в компетентността на Министерство на вътрешните работи и решението би трябвало да се вземе от министъра. След съвещанието на управителните органи на своята партия, което се състоя на 18 юни в Мюнхен, Зеехофер разгласи, че незабавно след завръщането си в Берлин ще подреди да се стартира организационна подготовка за затваряне на немската граница за мигрантите, които съгласно него, нямат съображение да търсят леговище в Германия.
Но той ще вкара своите ограничения в деяние единствено, в случай че на срещата на Европейски Съюз или по време на двустранните договаряния на канцлера с обособените страни не бъдат признати решения за ограничения, имащи подобен резултат с този на неговия граничен проект. Самият той, както и болшинството немски наблюдаващи, не имат вяра в това. Така че държавната рецесия във Федерална Република Германия, която е замразена за две седмици, най-вероятно ще избухне с нова мощ още в първите дни на юли.
Ултиматумът на Меркел
Ръководните органи на ХДС също заседаваха този понеделник. Меркел също даде заключителна конференция. Въпреки настойчивите въпроси на публицистите, питащи я за разновидностите за по-нататъшно развиване на събитията, тя отхвърли да дава отговор на въпроси от вида „ какво ще се случи, в случай че... “.
Едновременно с това Меркел даде ясно да се разбере, че главните посоки на вътрешната и външната политика са прерогатив на канцлера. Тя няма никакво желание да преотстъпва на който и да било своите висши компетенции, наблягайки, че никакъв автоматизъм – т.е. неизбежно затваряне на границите при положение на незадоволителен излаз на срещата или нейните двустранни договаряния с водачите на останалите страни от Европейски Съюз – не може да има.
За публицистите, които бяха на конференцията, това изявление на канцлерката прозвуча като ултиматум към вътрешния министър: в случай че затвориш границите без мое единодушие, ще те пенсионирам /На 4 юли Зеехофер става на 69 години/. Но в този случай той ще бъде последван и от останалите министри на ХСС, което ще значи разпад на четвъртото съдружно държавно управление на Ангела Меркел, което даже не е направило 100 дни на власт.

Коментар: Никита Жолквер, „ Дойче Веле “
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР