Ако ГЕРБ спечели изборите, ще предложи кабинет, който да бъде

...
Ако ГЕРБ спечели изборите, ще предложи кабинет, който да бъде
Коментари Харесай

АНАЛИЗЪТ: Може ли ГЕРБ да вземе властта?

Ако ГЕРБ завоюва изборите, ще предложи кабинет, който да бъде гласуван от идващия парламент. Бойко Борисов няма да се отдръпна от лидерската позиция в партията, само че по-скоро няма да претендира за място в изпълнителната власт.

Това са прогнозите на политолози и социолози, с които „ Дневник “ беседва за това какви са сюжетите след вота на 2 октомври.

Подобни са и поръчките на ръководителя на партията Бойко Борисов, дадени по време на предизборната акция. Но при него всичко е предпоследно и решенията и позициите могат да се трансформират и даже да си опонират.

Каква е вероятността ГЕРБ да завоюва

Социологически изследвания от началото и средата на акцията дават преднина сред 5 и 6 процентни пункта на ГЕРБ пред „ Продължаваме промяната “. Кирил Петков разяснява през уикенда, че „ тяхната социология “ все още демонстрира единствено +/- един процентен пункт разлика и 8%, които към момента не са решили за кого да гласоподават.

Подобни резултати за преднина на ГЕРБ посочваха проучванията на организациите и преди последните избори (на 14 ноември 2021 г.), като тогава плануваната победа бе с даже по-голям резултат – към 10-12 %-нтни пункта разлика. В последна сметка обаче „ Продължаваме промяната “ завоюва вота с близо 3 %-нтни пункта преднина.

Пред „ Дневник “ Добромир Живков, шеф на социологическата организация „ Маркет Линкс “ разяснява, че този път поврат в последните минути е по-малко евентуален, изключително при предстоящата по-ниска изборна интензивност.

Това, съгласно него, се дължи на неуспехи на „ Продължаваме промяната “ в ролята на ръководеща партия с огромна част от показаните цели.

Недотам сигурен в успеха на ГЕРБ е социологът и политолог Първан Симеонов от организация „ Галъп “. Пред „ Дневник “ той съобщи, че на финала промени могат да настъпят във всяка една от позициите, които отреждат на партиите изследванията.

„ Продължаваме промяната “ има почти същият електорат като този на ГЕРБ, само че на ГЕРБ е доста по-консолидиран. Проучванията са основани на твърдия електорат, само че на база всички евентуални гласоподаватели не е голяма дистанцията сред двете партии “, съобщи Симеонов.

Последната седмица на акцията, която и анализатори правят оценка като основна при тези избори поради съвсем вакационния месец септември, се чака да е решаваща, а ГЕРБ и „ Продължаваме промяната “ втвърдяват общественото си говорене една против друга.

Кампанията на групировката на Кирил Петков и Асен Василев е основана на непосредствено опълчване и пояснение каква опция са те на модела „ Борисов “.

Победител ли ще е ГЕРБ при победа

Дори да стигне до избирателен триумф, това може да не е същинска победа за ГЕРБ, тъй като при предвижданата от социолозите настройка в идващия парламент болшинство с мандат на партията на Борисов наподобява мъчно постижимо.

По време на акцията водачът на ГЕРБ изключи опция за коалиция с Движение за права и свободи, както и с „ Възраждане “ поради позицията на партията на Костадинов против приемане на еврото.

Но двете (а и други формации) могат да поддържат разнообразни гласувания в пленарна зала при опит за държавно управление на малцинството или друга формула, препоръчана поради упованията да има кабинет в идната спешна зима.

Най-желаната, съгласно поръчките на партията на Борисов, е коалиция основана на геополитическата ориентировка, в която най-естествените сътрудници са „ Продължаваме промяната “, „ Демократична България “ и съдейки по някои изявления на Слави Трифонов – „ ИТН “. И трите партии обаче отхвърлят опция за коалиция с ГЕРБ на Борисов.

На няколко пъти в последните месеци водачът на ГЕРБ се опита да предложи съдействие на „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “, в началото по-плахо – за гласоподаване на общи цели в идващия парламент.

На 22 септември по време на предизборна изява в Русе, разяснявайки разнообразието в листата на ГЕРБ, той към този момент сподели страдание, че не е управлявал с „ Продължаваме промяната “: „ Така трябваше да минем и в страната. Младостта с опита и щяхме да сме нямаше да им дадем да вършат тези нелепости “.

В Габрово даде и формулата – в преговорните екипи да не вземат участие нито той, нито Кирил Петков и Асен Василев, а специалисти, а откакто се начертае стратегия няма да има значение и кой е министър председателят, и кои са министрите.

В обществените си изяви водачите на „ Продължаваме промяната “ обаче не дават никаква опция това да се случи, до момента в който Борисов е отпред на ГЕРБ. В изявление за „ Дневник “ Кирил Петков съобщи, че той не просто би трябвало да се отдръпна, а да напусне страната.

Пред „ Дневник “ Асен Василев прикани „ Демократична България “ и останалите обединения в бъдещия парламент да не работят с ГЕРБ и Борисов.

Така в течение на акцията Борисов стартира нова тактика, призовавайки на партийните срещи за по-голяма победа на изборите. „ За да си спасим страната, би трябвало да ги победим с доста, с цел да отрезнеят и те. И за тях е значимо “, сподели той в Костинброд, насочвайки към сюжет, в който ГЕРБ да има задоволително депутати с цел да не се нуждае от съдружен сътрудник или най-малко той да не е от обединенията с по-голям резултат.

„ Ако ГЕРБ завоюва с доста, даже да не ѝ се ръководи, мандатът ще бъде, по този начин да се каже, връчен. Ще би трябвало да мислят разновидности. Партията е гъвкава основно през Борисов.

Възможно е по силата на персонално разбиране той да предложи разновидности – да вземем за пример да не е политически кабинетът, а да се поддържа експертен формат, в който той не е на напред във времето.

Не знам до каква степен би стигнала гъвкавостта му, само че е значимо да се каже, че това е партията не просто на Борисов, а на модела „ Борисов “, когато се приказва за фрагментите “, разяснява пред „ Дневник “ Първан Симеонов.

По думите му конфигурацията зависи от това дали някои от по-малките партии – „ ИТН “, „ Български напредък “ ще влязат в Народното събрание и това ще даде пространство на маневриране. „ Дори това да стане, не мисля, че ще има държавно управление без компромис, а 2020 година сътвори безкомпромисна обстановка.

Реклама

Т. нар. късмет за България, колкото и парадоксално да звучи, е войната, поради която народът да има по-ясна поръчка за съставяне на държавно управление “, сподели Симеонов.

Социологът и политолог от „ Алфа Рисърч “ Геновева Петрова подчертава както върху поръчките на ГЕРБ, че имат потенциала да се оправят със обстановката, по този начин и върху опцията за държавно управление на малцинството, за което ГЕРБ да търси поддръжка от партии, които считат, че е значимо страната да резервира евроатлантическата ориентировка.

„ Като наблюдаващ считам, че в случай че ГЕРБ завоюва изборите, за партията не би било потребно да не направи опит за държавно управление.

Мнозинството от жителите считат, че би трябвало да се сформира държавно управление, не приветстват вероятност за скорошни предварителни избори. Който и да е победител, ще се почувства в обстановка, в която би трябвало да предложи най-малкото опит за държавно управление “, сподели Петрова.

Според нея, в случай че ГЕРБ реши да осъществя концепцията за държавно управление на малцинството, то няма да се търси класическа коалиция, а ще се разчита на парламентарна поддръжка.

„ Ако по някаква причина решат да стартират договаряния за коалиция, разумно и обикновено е евентуални сътрудници да са „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “, макар безапелационните позиции на двете обединения да не приказват за коалиция с ГЕРБ.

Виждаме нещо, което е необяснимо за много от десните гласоподаватели. Двете обединения упорстват и държат на коалиция с Българска социалистическа партия, вместо да потърсят коалиция, позиционирана в дясно-центристкото пространство.

Големият риск е какво се случва с такава коалиция, повтаряща края на последното постоянно ръководство, след няколко седмици, когато излязат проблемите с енергийните доставки или представителите на „ Продължаваме промяната “ се разгласят против диалози с „ Газпром “, а Българска социалистическа партия ги изискат.

Никой от представителите на трите обединения сега не разяснява въпроси, които доста скоро след възможното съставяне на такава коалиция ще бъдат на дневен ред “, съобщи Петрова.

Очаквания за поддръжка към ГЕРБ от Движение за права и свободи и „ ИТН “ изрази Добромир Живков от „ Маркет Линкс “. Според него е допустимо и някои от останалите партии, формирали последния кабинет, да поддържат ГЕРБ по избрани тематики ако държавно управление бъде гласувано.

„ Този, който стане причина за неуспеха на поредна коалиция или опит за държавно управление, ще понесе удар на по-следващи предварителни избори. Важно е най-малко на декларативно равнище да има воля да се ръководи “, разяснява за „ Дневник “ политологът Цветанка Андреева.

Ще се пенсионира ли Борисов

Възможност за разплитане на политическия възел наподобява отдръпването на Борисов от председателското място в ГЕРБ. На 13 март тази година той бе единомислещо избран отново още четири години за водач на партията, която ръководи от 2010 година Въпреки тази си роля, след всеобщите митинги през 2020 година, които желаеха оставката на държавното управление му, той дава сигнали, че не желае да взе участие в изпълнителната власт.

След изборите на 4 април 2021 година когато ГЕРБ завоюва, само че бе в обстановка, сходна на актуалната, в изборната нощ Борисов предложи експертно държавно управление, което не срещна утвърждение от останалите партии и в последна сметка стартира кабинет с кандидат-премиер Даниел Митов, който по този начин и не стигна до гласоподаване в зала още веднъж поради липса на поддръжка.

В 46-ото Народно заседание към този момент като втора политическа мощ ГЕРБ още веднъж заяви проектосъстав на държавно управление с министър председател Даниел Митов, само че незабавно върна връчения от президента Радев мандат.

„ Дневник “ потърси коментар от ГЕРБ за проектите на Борисов на фона на все по-крайните претенции на „ Продължаваме промяната “ за неговото бъдеще. От пресцентъра на партията обявиха, че не може да бъде даден коментар, друг от изявленията и поръчките на Борисов по време на предизборната акция.

Въпреки самопризнание, че толкоз счупена страна не знае по какъв начин се ръководи и потребление на изрази като „ На идващото държавно управление майка му жална “, в акцията Борисов дава поръчка за „ непосилен труд, ограничения и стягане на колана “. Хем единственото хубаво нещо, което му е пожелано от Кирил Петков, е да се пенсионира, хем не търси оправдания при рецесии, все по негови думи.

„ За него всичко е игра на чест. Да победи, да натрие носове. Оттам нататък ще мисли за облика си в историята “, счита Първан Симеонов.

На 3 септември по време на тирада в Разград той съобщи, че в случай че бъде определена друга партия за победител той нямало повече да върви на акция, с цел да изяснява по няколко пъти едно и също. Това бе изтълкувано като знак за отдръпване, само че часове по-късно отхвърли да е имал това поради.

За първи път през 2019 година Борисов сподели, че ще се пенсионира когато бъде довършена автомагистрала „ Хемус “. На два пъти по време на актуалната предизборна обиколка на ГЕРБ в страната Борисов повтори тази своя поръчка.

При последното ръководство на ГЕРБ обещанието бе автомагистралата да е подготвена през 2024 година, само че след това служебните държавни управления откриха нелегално строителство на част от лотовете, дейностите бяха замразени и към момента няма решение по кое време и по какъв начин може да бъде приключена автомагистралата.

„ Ако има нещо, в което можем да бъдем релативно уверени е, че политическото бъдеще на Борисов ще бъде негово лично решение.

Няма да е наложено нито от неговите последователи и съпартийци, нито от политическите съперници. Колкото по-активно е приканван да се отдръпна под каквато и да е форма извън, най-малкото това няма да подтиква сходно решение от негова страна.

Не считам, че неговото политическо бъдеще ще бъде обвързвано с директно присъединяване в изпълнителната власт. Докато беше министър председател в последната година на третия си мандат няколкократно заявяваше това свое желание “, уточни пред „ Дневник “ Геновева Петрова.

„ Оспорването на водачеството в една партия идва от вътрешната страна в самата партия, то в никакъв случай не се случва, когато се оспорва извън. Не виждам някой, който да е оспорил водачеството на Борисов вътре в партията.

Напротив, той е приет престиж и водач. Тази жизнеспособност, която ГЕРБ си върна, минава под неговия знак, и той е оправдан като че ли на политическата сцена “, съобщи Цветанка Андреева.

Рискът при отдръпване на Борисов – съгласно Добромир Живков е задвижване на процеси на роене вътре в партията.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР