Ако Европейският съюз не се погрижи за страните от Западните

...
Ако Европейският съюз не се погрижи за страните от Западните
Коментари Харесай

Директорът на „Дойче Веле“: ЕС трябва да се погрижи за Западните Балкани, иначе ще го направят Русия и Китай

Ако Европейският съюз не се погрижи за страните от Западните Балкани, това ще го създадат други сили като Русия и Китай. Това съобщи Петер Лимбург, общоприет шеф на „ Дойче Веле “.

„ Много е значимо страните от Западните Балкани да имат европерспектива “, безапелационен е ръководителят на една от най-големите и авторитетни немски медии. „ По-добре е тези страни, които желаят да станат членки на Европейски Съюз, да знаят, че могат, в сравнение с да изгубят вяра “, добави той.

Бундестагът гласоподава за започване на договаряния на Македония и Албания за присъединение към Европейски Съюз, само че през вчерашния ден на срещата на външните министри от Съюза не беше взето дефинитивно решение, то беше оставено на водачите, които ще се съберат по-късно тази седмица в Брюксел. Причината да не се вземе позитивно решение незабавно е позицията на Франция, на президента Еманюел Макрон.

Петер Лимбург е обезпокоен от възходящия популизъм в някои европейски страни, което може да попречи на следващото разширение. „ Много хора от старите членки считат, че Европейски Съюз е станал прекомерно огромен и незадоволително еластичен. Виждаме по какъв начин преди Евросъюзът беше клуб на страни с общи полезности, а в този момент – имаме Брекзит и всеки е с друго мнение. Считам, че няма да намерите болшинство в една държава-членка, която да е „ за “ разширението “, счита журналистът.

Във връзка с позицията на Париж за бъдещото разширение генералният шеф на „ Дойче Веле “ разяснява: „ Ако разгледате обстановката във Франция, ще видите, че вътрешната политика оказва съществено въздействие върху Макрон. Той едвам оцеля след придвижването на „ жълтите жилетки “. Все още Марин Льо Пен му диша във врата. Това значи, че Макрон прави не това, което би трябвало, а това, което ще го избави “.-->

Засягайки обстановката на Балканите, Петер Лимбург отдели внимание на разрешаването на разногласието за името на Македония, което стана с помощта на подписания Договор от Преспа от министър председателите Зоран Заев и Алексис Ципрас.

Според журналиста, някогашният гръцки министър председател е съумял да прокара път, тъй че да се подпише съглашението, знаейки доста добре, че с това ще загуби изборите. „ Сигурен съм, че мога да намеря най-малко 100 тематики, с които не съм склонен с Ципрас, само че за съглашението му смъквам шапка “, добави Петер Лимбург.

Журналистът счита, че е добре, когато немската промишленост показва храброст и се опълчва на хората, които явно преднамерено нарушават интернационалните закони и са врагове на свободата на пресата. Така той разяснява сагата към избора на място, където да бъде издигнат новият цех на най-големия в света авто колос - „ Фолксваген “.

На финалната права в тази „ битка “ останаха Турция и България. „ Фолксваген “ при започване на октомври сътвори компания за строителството на цех в град Маниса, близо до Измир.

Инвестицията в бъдещия цех се прави оценка на над 1 милиард евро, а потенциалът – 300 000 коли годишно. По първични данни там трябваше да се създават моделите „ Фолксваген Пасат “ и „ Шкода Суперб “. Но почналата на 9 октомври интервенция на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Северна Сирия стана причина концернът да се откаже, най-малко към този момент от проектите си. Според коментар на „ Дойче Веле “ това може да бъде обсъждана като късмет за България.

Самият Петер Лимбург показа, че „ през живота си е карал доста коли от „ Фолксваген “. „ Убеден съм, че са съединени на вярното място “, безапелационен е генералният шеф на „ Дойче Веле “.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР