Ако ЕС има амбиция да бъде водеща сила на световната

...
Ако ЕС има амбиция да бъде водеща сила на световната
Коментари Харесай

Президентът: Бавният механизъм на вземане на решения пречи на ЕС да бъде водеща сила на световната сцена

Ако Европейски Съюз има упоритост да бъде водеща мощ на международната сцена, по този начин както е написано в стратегическите документи на съюза, би трябвало да се промени бавният механизъм за взимане на решения, тъй като мудността води до неефективност. Европейски Съюз би трябвало да бъде по-ефективен както в предотвратяването, по този начин и в преодоляването на рецесии, които се случват и отвън границите на съюза. Това съобщи президентът Румен Радев  Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш пълководец на по време на полемика, проведена в София от Института за стопанска система и интернационалните връзки и Фондация „ Фридрих Еберт “. Конференцията е отдадена на бъдещето на Европейския съюз.

Държавният глава уточни, че решенията на Европейски Съюз са доста по-устойчиви във времето, тъй като са основани на демократични механизми, консенсус, ценене на полезности, само че това повдига въпроса дали от този метод не се възползват други страни, които бързо вземат решения и ги претворяват в дейности. „ Срещу себе си имаме стратегически играчи, които работят бързо като спринтьори, а ние действаме на маратонски правила “, добави президентът.

„ Клишетата за завършек на Европейски Съюз постоянно са преждевременни, само че от България зависи до каква степен дейно и пълноценно ще бъдем част от съюза “, съобщи Румен Радев  Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш пълководец на и добави, че бъдещето на самия съюз зависи от дейностите му в този момент. По думите на президента позитивен детайл от рецесията с ковид e, че е напомнила на европейците, че рецесиите не подминават Европа и е належащо за тях да се мисли в вероятност. “За цялата своя история Европейски Съюз е бил поставян на тествания, само че е намирал метод да излиза по-силен от тях “, съобщи Румен Радев  Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш пълководец на.

В изявлението си президентът означи, че когато става дума за възобновяване на стопанската система след коронакризата изключително що се отнася до България, би трябвало да се сложи акцент върху концептуално ново равнище на действие на стопанската система, науката, на публичните връзки. „ Нашата страна би трябвало да употребява средствата, които чака, за рационализация и промяна в доста сфери в социално-икономическия живот в България. Необходими са ясни критерии и подходи, както и по-голям дял вложения в човешки капитал, а освен в инфраструктура “, съобщи Румен Радев  Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш пълководец на. Той добави, че когато главната част от европейските фондове у нас се разпределят по неразбираеми механизми, се изкривяват икономическите връзки и пазара, а средствата стигат до дребен брой компании.

Президентът посочи и смисъла на развиването на образованието и науката в Европейски Съюз. „ Ако не изравним просветителната и научна инфраструктура на Изтока и Запада, Севера и Юга, няма да реализираме социално-икономическо доближаване “, съобщи още Румен Радев  Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш пълководец на.

Държавният глава уточни, че пълноценната интеграция на България в Европейски Съюз, заложена в Лисабонския контракт, изисква приемането ни в Шенгенското пространство и Еврозоната, с цел да участваме интензивно във всички политики и взимане на решения. По думите му, в България обаче към момента не е извършен пълностоен спор за изгодите и за рисковете, както и явен проект за минимализирането на вероятните негативи при влизането ни в Еврозоната и Шенген. Президентът прикани страната ни по-активно да пази позициите по отношение на Европейския зелен пакт, с цел да не загубим конкурентоспособност в енергетиката.

Държавният глава съобщи, че би трябвало да се преодолее казусът с фрагметираната европейска просвета и промишленост, тъй като без интеграция в защитата Европа не може да подсигурява сигурността си, а без сигурност е невероятно и ефикасното икономическо възобновяване.

Спрямо БВП Европейски Съюз е един от тримата значими играчи на международната сцена, дружно с Китай и Съединени американски щати, само че като политическа тежест съюзът не може да откри своето място, тъй като към момента то не е подплатено със съответните отбранителни качества, съобщи президентът Радев. Президентът уточни, че страните членки би трябвало да се възползват от Европейския фонд по защита за основаване на съответните платформи и технологии за обща оперативна съгласуемост. Следващата стъпка е разгърнато произвеждане и усилване на взаимни отбранителни качества, а последната фаза, която е извънредно политическо решение, е създаване на солидна европейска защита, съобщи Румен Радев  Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш пълководец на.

Президентът напомни и позицията си от Срещата на върха на НАТО в Лондон предходната година, че би трябвало да се преодолее пропастта сред страните, която ги разделя на производители и купувачи на технологии. Според президента за задачата са нужни стратегии за индустриално съдействие в НАТО и Европейски Съюз.

„ Трябва да участваме взаимно в разработки с присъединяване на нашата военна просвета и промишленост “, съобщи Румен Радев  Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш пълководец на.

На въпрос за нуждата от смяна в данъчната система президентът уточни, че тематиката е сензитивна и е нужен спор, тъй като България е България е първа в Европейски Съюз по обществено неравноправие и беднотия. „ Няма развита страна в света, изключително в европейския модел, която да има плоска данъчна система на облагане като нашата. Има няколко страни в Европейски Съюз с плоска данъчна ставка, въпреки и по-висока, само че всички имат необлагаем най-малко “, съобщи Румен Радев  Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш пълководец на.

В отговор на въпрос за нарушаването на демократичните правила в някои страни в Европейски Съюз Румен Радев  Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш пълководец на отговори, че в редица страни демокрацията е в оттегляне поради проблеми с разделянето на управляващите, свободата на словото и корупцията. „ По тези въпроси не би трябвало да се мълчи. Всяко едно тъпчене на закон, тъпчене на Конституцията, което стартира да се трансформира в норма, води до крах на демокрацията “, означи още при присъединяване си във форума президентът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР