Ако Ердоган беше изпил поне една бира, Турция щеше да

...
Ако Ердоган беше изпил поне една бира, Турция щеше да
Коментари Харесай

„Ако Ердоган беше изпил поне една бира, Турция щеше да е друга“

„ Ако Ердоган беше изпил най-малко една бира, Турция щеше да е друга “, написа един колумнист, а турският президент го упрекна в " чиста проба фашизъм ". Ердоган реагира все по-агресивно на рецензии по негов адрес. Ето образци:

Последните словесни престрелки наподобяват занимателни. Но единствено на пръв взор. Филмовата звезда Руткай Азиз предложи на президента Ердоган да послуша малко Моцарт и Бетовен. И добави: " Това сигурно ще му се отрази добре ". А тъй като турският президент отхвърля алкохола, колумнистът Йълмаз Йоздил написа: " Ако Ердоган беше изпил най-малко една бира, през днешния ден Турция щеше да е доста по-добре ".
 Ердоган БГНЕС
" Чиста проба фашизъм "

Реакцията на Ердоган не закъсня: пред депутати от Партията на справедливостта и развиването той съобщи без капчица комизъм, че било чиста проба фашизъм да склоняваш държавния глава да пие бира и да слуша Моцарт.

По турската телевизия Arti TV, излъчваща от Кьолн, артистът Руткай Азиз отвърна, че не е давал никакви препоръки на Ердоган и разказа какво тъкмо се е случило: запитан какво мисли за това, че Ердоган ще ходи на концерт на световноизвестния пианист Фазил Сай, Азиз дал отговор, че това е една отлична концепция, защото там президентът ще слуша Моцарт и Бетовен, което сигурно ще му се отрази добре. В този смисъл известният турски артист не демонстрира никакво схващане за обвиняванията във фашизъм: " Аз ли съм фашистът в тази ситуация? Или Моцарт е фашист? Ако е второто, тогава приканвам в името на човечеството да защитим Моцарт ", гласи коментарът на Азиз.-->

Подобен е и казусът с турската телевизионна актриса Дениз Чакър , която си навлече гнева на Ердоган, откакто влезе в словесна престрелка с дами, носещи кърпа. Ердоган се опита да внуши, че актрисата била призовала дамите със забрадки да вървят в Саудтиска Арабия, което, по думите му, също било " чиста проба фашизъм ".

И още един сюжет раздруса неотдавна турските културни среди: двама артисти, които в Турция са живи митове - 76-годишният Мюждат Гезен и 78-годишният Метин Акпънар, си разрешиха да разкритикуват Ердоган, който на собствен ред ги назова " псевдо-творци ". Междувременно двамата са разследвани за засегнатост на президента, подбуждане към прелом и апел за ликвидиране. И всичко това поради следната имитация на Акпънар: " Демокрацията е единственият метод да преодолеем поляризацията и хаоса. Ако не успеем, при нас може да се случи същото като при всеки различен фашизъм: да обесят вожда с главата надолу или да го отровят в някое подземие ".

" Това е тъжната действителност в днешна Турция "

Турският президент реагира все по-агресивно на сериозни изказвания по негов адрес. Но за какво се е прицелил в хората на изкуството, откакто е надалеч по-важно да обърне внимание на политическите и икономическите проблеми на страната? Гюлфем Сайдан Санвер, носителка на награда на Американската асоциация на политическите съветници AAPC, знае отговора: идните през март локални избори.

" Резултатите от последните гласувания в Турция демонстрират, че Ердоган печели от разединението, което внася в турското общество. Поляризацията работи в негова изгода, а офанзивите против хората на изкуството са част точно от тази тактика ", показва Санвер. По този метод Ердоган реализира и още нещо: отвлича вниманието от икономическите проблеми на страната. " Той знае доста добре, че държавното управление печели от това нагнетяване на страхове. Защото едно общество, измъчвано от страхове, постоянно гласоподава в интерес на статуквото ", споделя Санвер.

Театралният критик Атила Дорсай напомня на собствен ред, че в демократичните страни държавните управления се отнасят с почитание към създателите, а обществото ги цени. Само в диктаторските режими се пробват да ги потискат, споделя Дорсай и прибавя: " Действат безогледно с всеки човек на изкуството, който си разрешава и най-безобидната рецензия по адрес на държавното управление. Това е тъжната действителност в днешна Турция ".

И още:

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР