Ако енергийният министър е истински държавник и преследва интереса на

...
Ако енергийният министър е истински държавник и преследва интереса на
Коментари Харесай

Мирчев: Ако е държавник, енергийният министър ще спи пред вратата на гръцкия си колега, докато не осигури слотове -

" Ако енергийният министър е същински общественик и преследва интереса на България, не просто ще отиде в Гърция, в случай че би трябвало, ще спи пред вратата на гръцкия министър, до момента в който не обезпечи слотовете, тъй като енергийната самостоятелност на България би трябвало да е преди всичко. " Това съобщи Ивайло Мирчев от " Демократична България " в коментар пред Нова тв по възражението на Росен Христов, че не било негова работа да върви в Гърция и да договаря слотове за танкери с полутечен газ за България. На възражението, че нямало слотове - както твърди служебният кабинет - той отвърна " Нищо сходно! ".

" В огромна степен зимата беше обезпечена с танкерите полутечен газ. Защо отказахме 6 танкера - попита той. - Аргументът, че няма
слотове е безусловно лекомислен.... Газовият терминал в Гърция е с подсилен потенциал. Само че би трябвало някой да отиде до Гърция и да приказва с гръцките представители, с цел да имаме обезпечени слотове. Вчера слушах доста деликатно енергийния министър. Той сподели: " Аз не мога като министър да вървя, да увещавам. Това не е моя работа ". Напротив. Неговата работа като министър, в случай че е същински общественик и преследва интереса на България, е не просто да отиде, в случай че би трябвало, ще спи пред вратата на гръцкия министър или ще спи пред входа на гръцката газова компания, до момента в който не обезпечи слотовете. На терминала, в случай че би трябвало, ще спи. Защото енергийната самостоятелност на България би трябвало да е преди всичко. "

За присъединяване на Демократична България в последния постоянен кабинет той уточни:

" Това, което ние опитахме да създадем, е по-широкото гарантиране на геополитическата самостоятелност на страната. За някои това може да са празни приказки, обаче те са доста значими. Част от тази геополитическа самостоятелност е енергийната самостоятелност на България. Енергийната самостоятелност има три съставния елемент: нефт, газ, нуклеарно гориво. Спряхме газа от Русия, осигурихме доставки макар хилядите говорещи глави, които ни обясняваха, че газът всеки миг стопира. Четири месеца газ имаше от самото начало. Ядреното гориво - прекосяваме на различно нуклеарно гориво в АЕЦ " Козлодуй ", с цел да не ни изнудва Русия по какъвто и да е метод със прекъсване на АЕЦ " Козлодуй ". Остана да подсигуряваме петрола. В момента това, което следя - споделям го с яд - от дейностите на служебното държавно управление, са опити да бъде върнат Газпром. Путин Може да ни го спре когато си желае. Освен че е нерешителен, газът от Русия е безценен ". 

Приказките от представители на служебното държавно управление на Румен Радев, че, надали не България би изгубила арбитражно дело против Газпром, той разяснява по този начин:

" Предстои арбитражно дело. Всеки ход във връзка с нови покупки по този настоящ контракт отслабва българската позиция в арбитражното дело. Преведено това значи, че ще би трябвало да плащаме още милиард, милиард и половина на Русия, в случай че загубим това арбитражно дело. Защото на арбитражното дело някой ще би трябвало да изясни по какъв начин по този начин през ноември-декември сме получили съветски газ, откакто това държавно управление е решило да заплаща в рубли на Газпром, нарушавайки европейските наказания, а  преди този момент не сме получили.

Отслабването на нашата позиция ще подсигурява над 1 милиард, които отново ще би трябвало да платим.

Ивайло Мирчев е уверен, че мораториумът върху газовите изследвания в България би трябвало да падне, " с цел да може да позволим на страната ни да е същински енергийно самостоятелна не просто от Русия, а от която и да е друга страна. За да стане това, би трябвало да падне мораториумът, а не да си играем с дъвката " би трябвало ли да има шистов газ " за пред гласоподавателите ".

Малко след изявлението на Мирчев БГНЕС заяви за рекордна облага, регистрирана от съветската енергийна компания " Газпром ", която оповестила, че е подготвена да изплати на Кремъл 2,5 милиарда рубли заради тях. Компанията отчела чиста облага от 2,5 милиарда рубли за първите шест месеца на тази година.

Кремъл има 49,3% от Газпром и ще взе участие в изплащането на 1,21 милиарда рубли, откакто управителният съвет предложи на вложителите погашение на 51,03 рубли на елементарна акция. Решението ще бъде показано на акционерите на изключително общо заседание на 30 септември.

Лукойл

Той разяснява и тематиката " Лукойл ".

" Схемата с Лукойл я направи ГЕРБ. Те не заплащат налог облага не от през днешния ден, не от през вчерашния ден, а от 2007 година. За първи път Лукойл заплати налог облага тази година, и той е напълно дребен и непълен. Ние се противопоставяме на тези разбирания на Национална агенция за приходите по отношение на Лукойл. 2018 година Демократична България спечелихме дело, с цел да ни бъдат предоставени прословутите ревизионни актове на Лукойл. Те още не са ни предоставени. Не ни бяха предоставени, когато бяхме в ръководството.

Лукойл е на практика монополист на пазара в България. Рафинерията в Бургас работи на ишлеме. Има една компания, записана в Швейцария, " Литаско ", само че действителните ѝ притежатели са в Русия - Лукойл. Тази компания продава на Лукойл петрол на каквато цена реши. Лукойл преработва нефта, поставя си напълно дребен марж и на изхода още веднъж Литаско купува създадената продукция горива ", сподели той и даде образец с използването на сходна скица в предишното.

" Същата скица практикуваха Мултигруп през 90-те години, единствено че тогава взимаха едно държавно дружество. Бяха на входа и на изхода. На входа му даваха цялата суровина. На изхода купуваха цялата продукция. Проблемът е, че това не са естествените търговски практики - Литаско взема решение на каква цена да продаде нефта на Лукойл и Литаско взема решение на каква цена да купи готовата продукция от Лукойл. Тази скица работеше и в Румъния. За разлика от България, там висшият мениджмънт на Лукойл сега е в съда в голямо дело за данъчни закононарушения и злоупотреби в изключително огромни размери. В България това не се случва ", установи той.

Според него в цифри става дума за следното: " Ако приемем, че вид Брент коства 100 $, отстъпката за съветски Урал е 35 $ на барел. Литаско продава горивата все едно купува вид Брент за 100 $. Тази разлика от 35 $, умножена по създадената продукция от Лукойл по най-консервативни оценки е 200-250 милиона лв.. Според някои специалисти тя е съвсем половин милиард лв.. Тези пари, вместо да се отразят на бензиноколонките у нас, отиват в Литаско - Швейцария. Само че не в швейцарската страна, отиват в Русия ".

" България има представител на страната в Лукойл. Този човек се споделя Красимир Първанов. Това е същият човек, който като началник на НЕК подписа един абсурден контракт с Русия, с което България беше задължена да заплати над 1 милиард лв. за реакторите на АЕЦ " Белене ". Този човек държи златната акция в Лукойл. Демократична България настоявахме пред Министерски съвет този човек да бъде заменен. За това има диря в Народно събрание. Защо той не беше заменен е въпрос към тези, които не са го сменили. Това е големият проблем. Защо не се случва? Има си министър и вицепремиер, виновни по тази тематика. Отговорите би трябвало те да ги дадат ", приключи Мирчев.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР