Ако едно дете, посещаващо забавачка, се зарази с коронавирус, цялото

...
Ако едно дете, посещаващо забавачка, се зарази с коронавирус, цялото
Коментари Харесай

Затварят цялата градина при едно болно дете

Ако едно дете, посещаващо забавачка, се болести с ковид, цялото заведение се затваря. Това гласи един от отговорите на просветителното министерство за отварянето на яслите и градините в идните дни.

От писмото излиза наяве, че Министерството на здравеопазването се готви да направи учителите тестова група, само че евентуално до месец ще се вземат проби единствено на няколко хиляди.

Медицински проучвания за децата няма да се желаят, с цел да не се струпват родители, деца и лекари пред кабинетите и лабораториите. От МОН обаче акцентират, че родителите носят отговорност за това дали децата им са здрави. Това е главен принцип в протоколите и на другите страни.

" Изискване за разстояние сред децата в група не може и няма да има. В клас – да, само че в група в ДГ – не. Така е и в другите страни. Максимален брой деца може да има – да вземем за пример 12, само че тогава ще се наложи в някои групи децата да се редуват на смени (например едната седмица едните, идната седмица – другите) ", разкриват още от министерството. Администрацията на Красимир Вълчев ще предложи оптималният брой на децата да е 14, с концепцията среднодневната посещаемост да е до 10 хлапета.

МОН ще призове който може, да остане у дома. Очаква се да има сборни групи поради недостиг на личния състав.

Освен това децата няма да вървят с маски, групите не трябва да се смесват на двора и коридорите, управителен събирания на учители няма да има, а малчуганите ще се оставят от родителите си отвън постройката, а не вътре в нея. Друга рекомендация гласи, че децата ще излизат оптимално на открито. Освен това се предлага родителите да не ги водят до ОДЗ-тата с градския превоз.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР