Ако е вярно, че по дрехите посрещат, а по ума

...
Ако е вярно, че по дрехите посрещат, а по ума
Коментари Харесай

Каляска без коне



Ако е правилно, че по облеклата посрещат, а по мозъка изпращат, то във футболен проект родната пословицата би трябвало да бъде перефразирана по този начин: „ По селекцията посрещат, по играта изпращат. “
А изводите след първите два мача на националния тим през 2018 година не са изключително позитивни. „ Лъвовете “ на селекционера Петър Хубчев надиграха Казахстан с 2:1 в понеделник, а три дни по-рано отстъпиха на Босна и Херцеговина с 0:1. Добрата вест е, че започнахме да печелим по-често – почти през мач. Но неизменност в играта ни нямаше нито в Разград, нито в Унгария. Редувахме моменти на подтик с дълги интервали на заспалост. Нямаше ясна концепция по какъв начин да се случат нещата в нападателен проект. Не си пролича и по какъв начин ще се оправим с идните тежки конфликти в Лигата на нациите против сходни противници като Норвегия, Кипър и Словения. Но пък нали по тази причина са тази инспекции?

А въпросното своенравие ни е добре познато от последните квалификации, когато редувахме победи и загуби, с цел да се задоволим най-после с нещо като почтено показване.
Простата истина е, че нямаме коне, които да дърпат каляската, както Димитър Бербатов обясняваше преди години. Прозаично, само че факт. Говорим за футболисти със самочувствие и мощен темперамент. Лидери! Липсват реализатори, които да внесат фикция в играта, да избухнат в миг, когато не се вижда по какъв начин може да изненадаме съперника. Имаме двама-трима в Русия и един в Серия А, останалите ритат или в родното състезание, или в такива отвън топ 15 съгласно ранглистата на УЕФА – Израел (18), Румъния (20), Полша (21) и Словакия (32). А даже там те носят екипите на тимове от средата на класирането.

Самият Спас Делев, водил офанзивата в двете срещи, играе за „ Погон “ – 13-ти от 16 тима в полската Екстракласа. Симеон Славчев пък е 14-ти с „ Лехия “ (Гаднс). Петър Занев и „ Амкар “ са предпоследни в съветската Висша лига, а „ Рубин “ на Ивелин Попов е в средата на класирането.
За сходна констатация загатна и самият селекционер. Хубчев призна за незадоволителното показване против Босна и Казахстан, даже разгласи, че възпитаниците му не са си взели поучения от провалянето в Разград в петък.
“Много от нещата, които си говорихме от първия мач, би трябвало да ги повторим и в този момент – изясни опитният ментор. – Видяхме ужасно доста дефекти. Желанието е едно от нещата, които ни хареса. Самочувствие би трябвало да имаме през целия мач и то да е подплатено с доста тичане и себераздаване. Желанието е радикално друго от това, което преди време беше тук. Но всичко е и въпрос на благоприятни условия. “
Положителното е, че в границите на 3-4 месеца успяхме да изиграем три инспекции, които да спомогнат за обиграването на състава. Хубаво беше и наличието на нови като Цветомир Панов, Радослав Кирилов и Мартин Райнов. Сега топката е в БФС, тъй като са нужни още сходни проби на „ лъвовете “ преди да дойдат мачовете на истината. А е очевидно, че не сме подготвени за тях. Отборът има потребност от още контроли, с цел да заиграе като едно цяло, с цел да изиграе цялостни 90 минути на високи обороти…
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР