Ако е вярна максимата, че свободните и щастливи хора се

...
Ако е вярна максимата, че свободните и щастливи хора се
Коментари Харесай

Пищен карнавал изгони злото в Ксанти

Ако е вярна максимата, че свободните и щастливи хора се познават по веселбата им, то сигурно най-близкият до района на Смолян гръцки град Ксанти към този момент не е в бедния Север на Гърция. Градчето с над 50 хиляди поданици е цялостно с младежи, кипи живот и се пръска по шевовете по време на карнавала, който е най-големият национален празник в съседката ни.   

Над 200 000 души го посещават всяка година. По-голям е единствено този в пристанищния град Патра. В началото преди 40 години той е бил единствено празник, където се пеели локални фолклорни песни, а костюмите били обичайни национални дрехи. В началото на 90-те придобива типичната си помпозност от цветове и приказност. Улиците на града са цялостни с веселяци в маскарадни костюми, които надуват свирки и клаксони, пеят и пият на воля. 

" Карнавалът на цветовете " в Ксанти е правоприемник на обичайните маскаради за изпъждане на злото с настъпването на пролетта. Провежда се към този момент 53 година Днес единствено участниците в него са над 15 хиляди, които дефилират по централната улица в града.  Многобройни групи младежи от целия район дружно с учители, родители, другари и близки минаха в неделя маскирани на парада, който е кулминационната точка на празниците, почнали на 3 февруари.  

Ксанти притегля със Стария град, който пази истинската локална архитектура отпреди 2-3 века, с музеите и галерията си. Близо до него са Авдира, считано за отечество на Демокрит и Филипи - един от дворците на Филип Македонски. В града доста от старите красиви къщи са строени в миналото от родопските дюлгери от Смолянско. На сцените му на празника две седмици се изявяваха фолклорни танцови сформира от Ксанти и района. В националните дрехи на локалните си проличава, че родопският фолклор граница няма и доста от претекстовете в носиите, както и в песните и обичаите са близки с тези през границата в България. На 8 февруари в Ксанти честваха Сирни заговезни с вечер на обичайните усети, по-късно няколко дни имаше концерти.

На 11 февруари край знаковата Часовникова кула на площада господстваха малчуганите на детски карнавален церемониал " 1000 + 1 цвята ". Кулминацията стартира в събота и прерасна в огромно празненство. На идващия ден многохилядното цветно шествие пирува, облечено в ярки цветове, и в атрактивни, предизвикателни и радостни костюми мина през площада. Цялата върволица трае към пет часа. Тя беше поведена от кмета на Ксанти Харалампос Димархопулос. Централна фигура е Царят на карнавала - скулптура плашило с човешки облик на господ Царос, която се изгаря в коритото на река Косинтос. По улиците на Ксанти, където най-важното е да заемеш подобаваща позиция, поради голямото стълпотворение от хора, минават украсени платформи, големи шарени фигури от стиропор, в които участниците влагат друго значение. Те символизират както герои от митологията като Дионисий и Кентаврите до фигури, които осмиват бюрокрацията в региона и Атина, обичани герои от филми и анимации. Началото на празниците стартира 40 дни преди Великден и се назовава от локалните " Цикно пемти ". Те не престават до " чистия " понеделник " Катари дефтера ", когато стартират постите. 

Общината в Ксанти харчи към 200 000 евро за подготовката му против заслужена популярност и мощна поддръжка на локалната стопанска система. Повечето от костюмите и фигурите на дефилиращите се създават в общинските работилници. Подборът на участниците, които всяка година се множат, се реализира от културната асоциация към кметството. 

След парада последва щуро тържество с дискотека навън. Мощният маскарад за първа година се излъчи и по националната телевизия на Гърция поради все по-големия напор от искащи да вземат участие и хилядите туристи, които почитат красивия празник, който прави неповторима среща на традициите, фолклора и заниманията. 

Карнавалните костюми костват от 45 до 60 евро, а шапките, перуките, свирките и боичките, с които щедро се мажат по лицата участници и аудитория, вървят от 2 до 8 евро.  

За фестивала в Ксанти се раздаваха брошури на български език още на границата на пункта при Златоград. От него до града с най-големия маскарад са 80 км. Родопчани съчетаха маскарада и с извършване на покупки, защото в южната ни съседка сега вървят огромните понижения в магазините и зимните сбирки се продават много на ниска цена.  

А след карнавала общината в Ксанти остава да събере тоновете отпадъци от улиците.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР