Ако е основателно да се очаква, че блокчейн технологиите ще

...
Ако е основателно да се очаква, че блокчейн технологиите ще
Коментари Харесай

Време ли е да си говорим за блокчейн етика

Ако е основателно да се чака, че блокчейн технологиите ще доведат до основна смяна в обществото, то те заслужават личната си област на нравственос, сходно на изкуствения разсъдък

Подобно на други области на „ софтуерната нравственос ”, и блокчейн етиката би трябвало да изследва до какво може да докара технологията (снимка: CCO Public Domain)

Блокчейн технологията трансформира естеството на парите и организациите по света. Навярно на пръв взор думата „ нравственос ” може да наподобява прекомерно не на място до „ блокчейн ” . В последна сметка светът на криптовалутите е печално прочут с многочислените си измами – а в това време става все по-популярен и авторитетен.

Според група учени, освен че има смисъл да се разисква „ блокчейн нравственос ”, само че даже е належащо. Ако би било основателно да се чака, че блокчейн технологиите ще доведат до основна смяна в обществото, то те заслужават личната си област на нравственос, сходно на биотехнологиите, изкуствения разсъдък и нуклеарните технологии, твърди Рис Линдмарк – началник на дивизията по дълготрайно публично влияние в „ Инициатива за цифрови валути ” при Масачузетския софтуерен институт.

Линдмарк бе преподавател на „ Среща на върха по криптоикономическите системи ” – заседание на разработчици на блокчейн, икономисти, финансови инженери, юристи и други, чиито университетски дисциплини са от голяма важност за технологията. Срещата на върха беше опит да се слагат основите на нова академична област, фокусирана върху многото интердисциплинарни аспекти на развиването на блокчейн. Блокчейн етиката може да се смята за поддисциплина на това. Линдмарк дефинира общността като „ група хора, фокусирани върху въпроса „ по какъв начин можем да оформим позитивно развиването на тази технология? ”.

Нишов интерес

Засега блокчейн технологията е към момента нишов интерес; цената на пазара на криптовалути е незначителна, в съпоставяне със цената на обичайните световни капиталови пазари. Той няма огромно въздействие, дори съвсем никакво, върху международната финансова система – по-скоро криптовалутите се преглеждат най-много като метод за спекулативна облага. Но това може да се промени.

Големи институции като Fidelity Investments и Intercontinental Exchange (собственик на Нюйоркската фондова борса) към този момент са възприели технологията. Фейсбук желае да пусне своя лична световна цифрова валута. Централните банки също приказват за нахлуване в бизнеса.

Кой носи отговорност

Подобно на други области на „ софтуерната нравственос ”, съгласно Линдмарк, и блокчейн етиката би трябвало да изследва до какво може да докара технологията и да размишления за евентуалните последствия. Например, блокчейн прави допустимо основаването на „ децентрализирани ” организации без водачи. Това значи ли, че никой не носи отговорност, в случай че нещо се обърка?

В публични блокчейн системи като биткойн се допуска, че споделените софтуерни правила на мрежата автоматизирано отреждат какво държание е разрешено. Така че в случай че потребителят се възползва от протокола за облага, без да нарушава разпоредбите, белким това е неетично?

Междувременно световните цифрови валути, като това, което готви Фейсбук, могат да трансформират и естеството на парите. Как това може да промени политиката и динамичността на властта?

Нов клас етични опасности

Друга област на угриженост се отнася до блокчейн проучванията. Подобно на биотехнологиите и нанотехнологиите, блокчейни и криптовалутите вкарват нов клас „ етични опасности ” за откривателите, споделя Куин Дюпон, помощник в Университетския лицей Дъблин.

Работещите в региона на блокчейн би трябвало да работят за стандартизиране на насоките за етични проучвания, защото проучването на криптомрежите – да вземем за пример сондиране и откриване на уязвимости в сигурността – може да изложи на риск парите на доста хора. В своята презентация Дюпон споделя за случай с анкета в Twitter, в която се пита дали е етично да се разпореди на група студенти или възпитаници да намерят накърнимост в смарт-договора на работеща блокчейн система. Две трети от всички 1262 респонденти са дали отговор с „ да ”.

При сходни проучвания на блокчейн, „ вие не просто хаквате обществена мрежа или друга система, която може да е относително значима ”, споделя Дюпон. „ Вие безусловно ги учите по какъв начин да обхванат в банка ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР